【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十六)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
而家個個都wtsapp,有幾多人會傾電話
好懷念以前煲電話粥嘅青春日子
新屋邨冇士多
日本走前10年
仲未有smartphone嗰陣已經係用手機email多過打電話
唔用technology 美國俾人滲透到變美共唔通真係靠睇香港啲媒體咩
個問題唔係個科技本身
而係用家有冇獨立思考
講真,唔係人人咁好彩好似陶生咁去到英國讀書,
互聯網幫咗好多學生
以前老師唔掂又搵唔啱補習/無錢搵補習就仆街
我如果生遲多10幾年,我知識基礎會比而家好好多
所以而家好多人口部器官退化,語言表達能力退化
其實好認同
以前細個臨訓睇半個鐘金庸 衛斯理
就好滿足咁訓
而家9禁電話幾個鐘都訓唔著
心靈空虛
只要由人類去經營、研究,總會有人將工具用於邪惡方向
科技進步,人類退步
opensource個business model唔係it人可能唔明
signal依個case好特別,因為佢係一個messaging app,內部運作係完全公開,而且encrypt曬所有data唔會有數據
所以其實佢個business value好低,因為買咗都冇用

如果你講MeWe個d我就同意
但係Signal係可見將來都算係最ideal嘅messaging app

用Signal有幾點注意
1. 自動lock畫面
2. 話俾輸入法keyboard知唔好收集資料
3.打電話用中間server 唔暴露自己IP
4. link無預覽 (待fc 有否資安問題)
5. 加密碼lock住
6. 防止惡意重新註冊你嘅電話號碼
係啊, 一路講落去就係人生的意義
唔知又引述邊個權威
人既智力都會發展 當IT常識普及化 programming languages 多人學到好似英文 中文咁 工具愈先進 寫軟門檻會低過依家好多
將來呢啲科技唔一定會俾大企業控制哂
同意
你叫我fb轉mewe我會選擇唔用
始終mewe啲privacy policy係可以俾人買起
姐係唔同social network,佢只係一個公開而且加密嘅sms
我同意social network係好容易成為tyranny,控制人類思想
不過用signal嚟做例子就唔fit
重有IoT
19好似好反科技
唔係好似啦
重有量子科技
以前MSN嗰個年代 真係先進得嚟恰到好處
虐殺
量子電腦重係concept stage 連有咩用其實都未清楚
19屋企係咪仲用緊56k
同女同學傾到半夜三間
第二單佢老豆係FBI通輯犯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞