【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十六)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
Sorry,知識淺薄可能冒犯咗你
雖然我唔係教徒
但最近開始睇聖經去了解多啲
巴打係因為咩信教?
我都學光明頂落時間囊
係拜登治下會變成In Karl Marx We Trust
因為失戀,覺得人生好痛苦。
先係信佛,想透過學佛放低個女仔,想做到不為物喜不為物憂,因為太難過。
但發覺靠自力搞唔掂(我姐,其他人可能得。碾轉讀聖經之後做左教徒。

唔好笑我
我覺得自己係人類主義者 唔講d咩形而上學個類野
不過我同意倫理唔係一切 有兩難嘅時候 你去相信一個形而上嘅belief去做決定唔係一個問題 只係唔代表你要去放棄思考
留意返拜登係教徒
同意
放心唔會
我係好奇點解好多好出色既領袖都有宗教信仰
一般連登仔一見到教徒就屌人耶撚
但其實聖經入面有唔少遠古智慧
就算唔信教但都可以好有啟發
呢個我明,其中一個原因係偽善。因為我返得耐我都想鬧埋一份。希望巴打你明,基督唔等如基督教/基督徒。
希望巴打你明,基督唔等如基督教/基督徒。
意思唔好因爲對教徒反感(因為係真係幾令人反感)就反感埋基督
我諗對教徒反感多過對個宗教反感 有d教徒同左膠真係一樣double standard 講一套做一套 因為教會我都有返過
我覺得最難頂係好似sales 你知毒撚最憎比人sell野
放心我唔反感
我甚至覺得耶穌基督好值得學習
至於教徒個到
香港社會太功利
好多教徒一係為入名校
一係為溝女/仔
一係啲濕9名星用來洗底
整臭曬耶穌基督個朵
鑑粗黎係真係好窄洗
係,唉。一句「係上帝叫我咁做既」 ,即時team kill.
係,有小小逆向歧視
一聽到佢地兩個講呢樣即刻上連登
睇有冇人一齊笑佢地柒晒
柒左嗰個係你地,Michael Jackson死後一早喺佢屋企揾到Benoquin同Hydroquinone。佢有vitiligo係事實,但佢刻意漂白自己都係事實
何良懋 正路好多
mj比人社會性抹殺。

浸同佢幾fd下。
侵成家都同MJ 好fd 好似
其實古代孔子的儒家都係無神但提倡道德規範
要彌補人性的缺陷唔一定要有一個人格化的神
唔同、古文化有神格

天地、陰陽、4時、祖宗
神唔一定有形可以無形

無名天地之始;有名萬物之母。
太一生水。水反輔太一,是以成天。天反輔太一,是以成地。天地複相輔也,是以成神明。

儒道德規範由由天地而來。
你quote個句唔係道德經咩?
係道德經。

人神格化係得孔孟
子曰:「務民之義,敬鬼神而遠之,可謂知矣。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞