[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
我去蔓橋果日多日到仆街
想快都冇得快,左右兩邊塞晒車
不過大步危行程對於好多人黎講都係好麻煩
皆因搭車唔方便

如果唔想麻煩check班次,又想黎大步危
可以點?

我就建議大家可以報呢個一日大步危團
[img]https://na.cx/i/046A92E.jpg[/ img]

呢個團只會係3-4,6,7,9月係禮拜六日及公衆假期運行
但好消息係逢5,8,10,11月就係每日都有團啊!

7500Yen包左5個景點,當中已經有齊大步危觀光船同祖谷蔓橋

但我可以點報名啊??????
打個post入面個電話就可以預約啦!

但我唔識日文點算??????
叫酒店職員幫你啦

可以email預約...
我都想問下巴打點解話係四國自駕要比其他地方小心

利申: 6月中去四國
留名睇相
皆因搭車唔方便

可以點?

[img]https://na.cx/i/046A92E.jpg[/ img]

7500Yen包左5個景點,當中已經有齊大步危觀光船同祖谷蔓橋

叫酒店職員幫你啦

可以呢度book,小豆島同祖谷都有
http://www.japanican.com/hk/tour/list/?typecd=TOU&destcd=M42&pn=1&cpn=0

同問

呢個係我同酒店職員傾計個陣傾到
話四國人揸車比較自我d
好少讓人
皆因搭車唔方便

可以點?

[img][url]https://na.cx/i/046A92E.jpg[/[/url] img]

叫酒店職員幫你啦

可以呢度book,小豆島同祖谷都有
http://www.japanican.com/hk/tour/list/?typecd=TOU&destcd=M42&pn=1&cpn=0

代其他人多謝你!
個祖谷一日團好介紹
有啲好奇點解巴打唔去道後溫泉
我同巴打一樣第一日一落機就去金刀比羅宮

想聽巴打講多啲點解自駕遊要小心
小弟六月頭會由四國開始自駕到東京
表示而家心情興奮

因為道後溫泉係松山個邊
要去個邊要用一日
我捨棄唔到任何一個我想去嘅景點
所以就捨棄呢個無咁有興趣嘅地方

同埋小弟遲d去山陽
有時間都可能會搭船去下松山
我去蔓橋果日多日到仆街
想快都冇得快,左右兩邊塞晒車

無計啦
個邊而家都係好受歡迎
所以趁仲未完成發展就好去啦
巴打覺得德島個嗚門值唔值得去?
同行個朋友想睇果個旋渦
但之前見好多去過既巴打都話伏
同行個朋友想睇果個旋渦

要較準時間去先會有野睇
而且要睇個日潮汐情況

我自己就覺得好震撼
同行個朋友想睇果個旋渦

要較準時間去先會有野睇
而且要睇個日潮汐情況

我自己就覺得好震撼

我揀左去道後而放棄去德島
同行個朋友想睇果個旋渦

無去
走左去行aeon ..
同行個朋友想睇果個旋渦

要較準時間去先會有野睇
而且要睇個日潮汐情況

我自己就覺得好震撼

同行個朋友想睇果個旋渦

要較準時間去先會有野睇
而且要睇個日潮汐情況

我自己就覺得好震撼

值得睇
不過我係因為想搭佢架船
同行個朋友想睇果個旋渦

要較準時間去先會有野睇
而且要睇個日潮汐情況

我自己就覺得好震撼

值得睇
不過我係因為想搭佢架船

但呢d大船會無細船咁接近漩渦
上次講到我要離開大步危
出發去德島縣

首先要去阿波池田站轉另一架車去德島站
好好彩今次又係麵包超人列車

而且呢卡車最特別之處係
其中一卡係設計成玩樂場
比小朋友係安全情況下係度嬉戲

經過一個鐘就到德島站
一出站就會見到個巴士廣場
對面就有個sogo
打算夜少少行消磨時間

我第一時間唔係check-in先
而係行十分鐘去GU睇下有無野買

途中經過一條商店街

都好荒蕪下

裏面有一間水果店
士多啤梨都算平 而且色澤係ok
但就細粒

單車係四國真係好常用
好多人都用單車代步
尤其德島市内主要靠巴士
無好似琴平電鐵、土佐電鐵呢d市内鐵路

好快就到GU
[img][/img]

夏季嘅GU果然每次都好令人失望
空手而回
慢慢行去我今晚住嘅地方

我今晚要住嘅地方臨近東橫INN 德島站前
但就唔係酒店
可以住番我最愛嘅Airbnb
有追開我遊記嘅朋友應該都知我最愛airbnb
—————————————————————————————
又係時候賣下廣告
如果想要invitation link嘅朋友
可以click http://abnb.me/e/DrW2H9Q01C
就可以為你第一趟滿$550嘅旅程另外減$250
真心抵到爛
—————————————————————————————

同埋我今次選擇airbnb最主要原因
係因爲日本黃金周正式展開
3/5-5/7呢段期間嘅酒店貴到飛起
稍爲平少少嘅酒店已經無曬房
反而比我搵到呢個airbnb

但實際上四國係好少airbnb
德島+高知airbnb數目兩隻手數得曬
所以我搵到都好好彩

比大家望下個單位
真心正
大概250-300呎
衣櫃有埋床單 多人個陣可以訓地下

廚具一應俱全
麵包超人呀
好想坐
我其實呢一日過得都好辛苦
點解?
我依家開始講啦

我稍作休息一陣
大概夜晚7點鐘就出去行陣

我首先就當然係去sogo行
因爲唔去sogo都無乜地方去

眉山同阿波舞我都安排左第二日先睇
呢個都係我一個安排失當嘅地方
等到講第二日篇幅先話比大家知點解失當

咁岩sogo其中一層做緊食物推廣
集合左日本各地出名嘅食品

望左陣
大概7點半行上去muji
點知店員話我知已經收鋪
我無check清楚,以爲收8點
結果又無野行

我呢一刻都唔知去邊好
d商場都已經閂曬
德島又無大型supermarket
唯一一個係sogo樓下都閂左
(所以大家要買日用食品就去便利店啦)

我只能做嘅就係去食dinner

我之前都講過係德島會食兩餐德島拉麵
今晚就食其中一餐!
麵王嘅德島拉麵

德島拉麵特色係在於湯底濃郁嘅醬油豚骨湯底
而且唔係用叉燒,而係用豬肉片

今次選擇嘅麵王係德島縣一間好出名嘅拉麵店
而我第二晚會食另一間都係超受歡迎嘅德島拉麵

麵王係德島站附近
7-11轉彎就會見到
7點半食個陣人流唔算多

記得先去買飛,然後就排隊
500Yen個款就係傳統德島拉麵啦

等左一陣就入得
入面作爲大概20個左右
由於未入座前職員已經會收左你d飛
所以你一坐低好快就有野食

我就叫左碗
德島拉麵, 一碗竹筍, 一碗白飯, 再加隻流心蛋
我超級中意食日本嘅竹筍
擺落拉麵真係好正

而且有免費辣芽菜
好正!!!
我一個人夾左接近半罐

講返拉麵
湯底係真心重口味
但唔係油膩個種
而係鹹淡味
唔建議你就咁飲曬
有d人會加生蛋落去,等個湯淡少少滑少少
但我就無咁做,因爲我唔太中意生蛋

麵好彈牙有咬口
不過我始終中意太麵多d
但幼身好處在湯好容易夾雜係麵與麵之間

但肉片真係好嫩滑
而且醬油味好入味
得3-4塊唔夠喉

而食完麵就加飯落湯度
係當地人好常見嘅食法之一

撈埋d湯就易入口好多
大食嘅朋友不妨試下呢種食法
因爲一碗麵真係唔多

出到黎見到好多人

最後去水果店買埋士多啤梨就返歸
個陣係20:15嘅事情

點解我話呢一日過得好辛苦
係因爲呢一日我突然有種莫名奇妙嘅寂寞感同孤單
一個人坐係張床度唔知做乜好
我從未試過一個人去旅行會有呢種感覺
可能本身個人已經唔夠精神
所以個腦sort sort地

但好在之後幾日都無再出現呢d感覺
補返幅士多啤梨相先
呢間bnb幾錢晚
呢間bnb幾錢晚

呢間就貴啦
成4舊幾水一晚

但對比起同一日要成千蚊嘅APA酒店
已經算好平

加上我有airbnb discount
折完之後HKD270左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞