[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
下星期去
D1 高松>松山道後
D2 松山>高松
D3 小豆島
D4 大步危
D5 5點機番香港

係咪好HEA

還好啦
少少hea
但四國都好難一日去幾個地方
所以點都會有d hea
下星期去
D1 高松>松山道後
D2 松山>高松
D3 小豆島
D4 大步危
D5 5點機番香港

係咪好HEA

還好啦
少少hea
所以點都會有d hea

等睇你大步危 同 小豆島 點行
下星期去
D1 高松>松山道後
D2 松山>高松
D3 小豆島
D4 大步危
D5 5點機番香港

係咪好HEA

還好啦
少少hea
所以點都會有d hea

小豆島我建議你望下其他blogger點安排
因爲我得半日時間行小豆島
有d地方都無去到

但我都會盡量出遊記!
我好辛苦地趴左上本宮
我自己由參道行上本宮用左半個鐘頭
辛辛苦苦上到黎一定要周圍影下相

唉 如果我有錢可以買個廣角鏡就好
惟有用住部cheap cheap相機頂住檔先

係本宮呢度望出去會望到好靚嘅景色

大家不妨係度影下相 當作休息下

而且係呢度有好多款御守賣
當中最特別係有呢一款金黃色御守

但價錢....都要800Yen

當時天色開始變淡

我最後並無上到去奧社
因爲我實在太攰
我應該一開始上山個陣行慢少少保存多d體力
由本宮行上奧社大概30分鐘左右就可以
但好可惜我最後選擇放棄

如果你問我金刀比羅宮值唔值得黎
我會答你:被譽爲日本最難參拜寺廟,一試無妨,再試投降
呢個神社價值我個人認爲在於整個參拜過程
單論神社外觀設計其實普普通通
我好辛苦地趴左上本宮
我自己由參道行上本宮用左半個鐘頭
辛辛苦苦上到黎一定要周圍影下相

唉 如果我有錢可以買個廣角鏡就好
惟有用住部cheap cheap相機頂住檔先

係本宮呢度望出去會望到好靚嘅景色

大家不妨係度影下相 當作休息下

而且係呢度有好多款御守賣
當中最特別係有呢一款金黃色御守

但價錢....都要800Yen

當時天色開始變淡

我最後並無上到去奧社
因爲我實在太攰
我應該一開始上山個陣行慢少少保存多d體力
由本宮行上奧社大概30分鐘左右就可以
但好可惜我最後選擇放棄

如果你問我金刀比羅宮值唔值得黎
我會答你:被譽爲日本最難參拜寺廟,一試無妨,再試投降
呢個神社價值我個人認爲在於整個參拜過程
單論神社外觀設計其實普普通通
補返多d相先

係臨近參道商店街有一間賣凍肉店
個度炸野聽聞都好受歡迎
大家不妨試下
唔好食唔好賴我啊!

但實際上個商店街....好冷清

安全地企係路軌上面打卡是常識吧
但記得一定要安全地進行

對面係麵包超人主題列車!
可惡 唔係我個班
(但之後幾日我都好榮幸地搭到 )
大步危 報一日團
上山好似過山車咁
今個月21號去4日,on9買左行李,覺得好L貴,同埋想問樓主bnb同酒店住邊間,睇過都唔係好吸引,最後改作酒店,但都唔平,要硬食

我係第一晚住高松咩陽光商務酒店
第二晚住高知Los Inn
Airbnb係德島住左兩晚

另外我用左wingon呢個迎新優惠
所以book酒店減HKD100

http://bit.ly/2o5VymA
記得申請個陣要輸入迎新推廣碼「BF713」
比你book酒店用

soga,bnb淨係睇左高松,唔多吸引。
而家我高松高知三晚都area one。

area one外表都叫做整整齊齊啦
應該ok

高松jr果間?
伏到豬閪

details?有啲淆

應該ok

高松jr果間?
伏到豬閪

details?有啲淆

真係高松jr果間
房地下無吸塵 (食物碎)
一開電視就播緊三級片(咁順)
冷氣 (仆街 暖氣黎 )

ok你勝 我轉房
一撚樣
冷氣個掣(入牆式)仲要係就跌出黎

ok 我轉酒店
(睇返樂天得2粒星 )

應該ok

高松jr果間?
伏到豬閪

details?有啲淆

真係高松jr果間

ok你勝 我轉房
一撚樣

ok 我轉酒店
(睇返樂天得2粒星 )

貪佢夠近,同平平地,住兩晚勉強都得掛我諗

應該ok

高松jr果間?
伏到豬閪

details?有啲淆

真係高松jr果間

ok你勝 我轉房
一撚樣

ok 我轉酒店
(睇返樂天得2粒星 )

樂天評分得2粒星,質素應該幾差
大步危 報一日團
上山好似過山車咁

當年唔知大步危係山咁入邊,諗住係jr站行上去
下星期去
D1 高松>松山道後
D2 松山>高松
D3 小豆島
D4 大步危
D5 5點機番香港

係咪好HEA

還好啦
少少hea
所以點都會有d hea

小豆島我建議你望下其他blogger點安排
因爲我得半日時間行小豆島
有d地方都無去到

但我都會盡量出遊記!

小豆島不仿連埋周圍既男女木島去。
同埋小豆島最好租架單車踩。雖然行都行到,但係景點中途無特別野睇。
我會形容我第一日高松係超級慘情
點解?等我講比大家聼

返番高松站,我就準備轉另一架JR去栗林站
我今次選擇嘅酒店位於栗林站
叫做高松陽光商務酒店
原因有兩個
1. 乾淨企理
2. 好平

比大家望下内籠係點
麻雀雖小但五臟俱全

------------------------------------------------------------------------------
另外就送樣野比大家
http://bit.ly/2o5VymA
快申請 book酒店有100蚊wingon coupon
記得申請個陣要輸入迎新推廣碼「BF713」
比你book酒店用
------------------------------------------------------------------------------

等我安頓左一陣
我就發覺出現左問題
大家有無留意到整間房得一個斜孭袋
我個背囊呢!!??

個刻我先醒起我出發去琴平前將d貴重野同背囊寄存左係高松站coin locker度
所以我只好死死地氣番去

8點之後嘅高松站附近都叫做有小貓三兩隻

我今晚plan左食一間係瓦町嘅手打烏冬店--鶴丸
鶴丸係淨做晚市同深宵生意,8點先開門
但我去度個陣先發現呢一日無開門

我個刻真係欲哭無淚
因爲附近都係一d居酒屋、貴價鋪頭同拉麵店
我plan左黎緊係德島都會食拉麵,所以唔想係高松都食拉麵

我個刻係又飢餓又攰
根本連再搵餐廳嘅力都無
結果我走左入一間早餐/宵夜先會走入嘅地方---7-11
然後就攞左個我以前都試過嘅麻婆豆腐飯比錢叮熱

老實講句,其實個飯幾好食
而且真係有辣味,係有少少似四川
比起香港好多茶餐廳都正宗好多

個刻我無感到任何失落
因爲突然有暖野填飽個肚已經覺得好辛苦
之後就係瓦町行返去酒店

更加係酒店隔離買左盒士多啤梨做宵夜

題外話瓦町站隔離有個藥妝店收10點
大家過左8點無節目不妨黎行下
大步危 報一日團
上山好似過山車咁

嘩 藝高人膽大
四國正呀!
特別係四万十,
踩一日單車遊四万十真係好爽好正
大步危 報一日團
上山好似過山車咁

嘩 藝高人膽大

諗住咋。。行左個幾鐘都見唔到個大步危入口就落番去坐巴士
好想再食骨付雞
四國正呀!
特別係四万十,
踩一日單車遊四万十真係好爽好正

我自駕揸車來回沉下橋, 好正!
第二日 高知之行

今日我6點半就起身
事關要趕7點幾嘅列車出發去高知!
而我今日目的地就係四萬十川

我依舊係高松站7-11買我嘅早餐
個阿波尾雞飯糰真係超級好味啊!!!!!
入面醬汁濃厚,而且有微辣,好惹味
雞又夠嫩滑

今次見到工作人員係其中一個站將兩架車組裝埋一齊
好得意

沿路都係d鄉郊景色
好似返左大陸咁

途中都經過大步危峽

去到高知
我第一時間係落去麵包店買第二次早餐
可能係生積 食極都唔飽
我買左呢個帽子麵包

外層係蜂蜜蛋糕
而裏層就係普通麵包
有兩種口感,好特別,而且好正

我係高知站轉乘另一班開往中村站嘅列車
因爲要去四萬十川,較多人會選擇去中村站作爲出發點

好開心今日有得坐麵包超人列車!

大概個半鐘頭車程
沿途景色怡人
有無敵大海景

點解你琴平返栗林唔坐琴平電鐵
點解你琴平返栗林唔坐琴平電鐵

明明琴電都用得JR四國pass
得登坐氣動車?
F5 最想去係四萬十同大小步危
巴打快啲講下有咩地方係無想像中咁好
四萬十川去半日夠唔夠,定要全日,事關時間唔多。
想問四國渣車爽唔爽皮?
來緊會自駕
想租豐田部86GT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞