[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
留名
上個月去咗 上到機先見張四國pass比係街買平一截
想去

想去

利串: 窮撚未去過日本

去下橫掂平機票成日都有

咩係横掂
17號出發

UO 機上係咪有賣JR Pass?
17號出發

5d 672
我等陣會post埋圖
17號出發

我係香港時間0850準時出發前往高松

其實我呢一日係拖住十分疲倦嘅身軀出發
事緣出發前個一晚我打完3粒鐘波之外仲只係訓左2個鐘就出發

我平時係搭車好難入睡嘅人
但我以爲今次應該無問題之際,上到機無耐就聼到有bb喊..WTF

然後我全程就無訓過

講返買四國鐵路周遊卷方面
其實UO上面係有得賣,而且價錢都十分唔錯
超建議大家係度買,除非klook/kkday做discount

但我個人無係UO上面買
點解我咁豬?其實係我之前係Yen 6.6匯率個陣已經唱左些少
所以兌番hkd 我係當地買係平過我係飛機上面買

大概3個鐘多d就已經抵達高松機場

由於高松機場真係一個無乜航班又細嘅機場
加上我一個人無寄存行李
所以超快就正式進入日本境内

我係先前都提及過班機係早左少少,而且入境手續非常快
所以我即刻走去買巴士卷 趕去高松站
好幸運地趕到巴士,所以將本來栗林公園改爲金刀比羅宮

大家一出安檢就會見到買巴士卷嘅機器
先入錢 後禁你目的地就得

巴士都叫坐得好舒服

但我以爲今次應該無問題之際,上到機無耐就聼到有bb喊..WTF

然後我全程就無訓過

超建議大家係度買,除非klook/kkday做discount

但我個人無係UO上面買
點解我咁豬?其實係我之前係Yen 6.6匯率個陣已經唱左些少

加上我一個人無寄存行李

巴士都叫坐得好舒服

頂 d圖死曬
我再搞搞
希望快d可以搞好

然後我全程就無訓過

但我個人無係UO上面買

加上我一個人無寄存行李

巴士都叫坐得好舒服
黎緊係四國留10日
上年去完 今年返尋味
得啦
黎緊係四國留10日
上年去完 今年返尋味

我都想再去
你地好有錢

我自己就想趁後生去多d唔同地方
到將來有錢先重復再去去過嘅地方
你地好有錢

我自己就想趁後生去多d唔同地方
到將來有錢先重復再去去過嘅地方

廉航多的是平機票
你出命出錢姐 ..
高松咁快無去市區尾班車?!

唔係啊
純粹係因爲高松機場基本上一個鐘頭先得一至兩班
萬一我趕唔到我搭個班就要等半至一個鐘啦

唔係啊

係wor
sor我眼殘
利伸 後日去高松 既豐島男木島
補充返
大家可以係以下條link睇下高松機場出市區巴士班次時間

出到市區
我第一件事係去買四國鐵路周遊卷
就算你係飛機、旅行社、網站買左,你仍然都要去JR辦事處換真正嘅Pass

巴士一落車就會見到高松站

行入去就會見到JR綠色牌辦事處

但我無係呢度換,因爲當時辦事處入面超多人排曬隊
再向前行少少就會見到呢個Travel agency
其實呢度都可以買/換個pass㗎

所以邊一邊少人就去邊度啦

我順便換埋我之後5日會用得上嘅指定席座位
但其實換唔換都一樣
因爲四國JR特急列車嘅自由席其實好多,係多過指定席
所以大家不必擔心

換完Pass 我第一時間並非搭車,而係要醫肚!!
我7點幾係香港機場M記食完早餐去到高松2點半都無食過野
見仲有15分鐘我就行左入隔離7-11買野食物啦

我諗大家都知道日本便利店簡直係天堂

我最後買左水、飯糰同漢堡

叮熱左嘅漢堡包真係超級好味!
反而入面有原隻玉子蛋嘅飯糰就比較失色,中間流心部分幾乎無曬
補充返
大家可以係以下條link睇下高松機場出市區巴士班次時間

http://www.kotoden.co.jp/publichtm/bus/limousine/index.html

唔係啊

係wor
sor我眼殘

會唔會去埋女木島啊
如果落地買pass既話 綠色窗口會叫你去隔離agent嗰度買
lm

唔係啊

係wor
sor我眼殘

會唔會去埋女木島啊

得一日係高松炸
女木島正d?
遲下去六日,都勉強夠鐵路環島,東南角要坐巴士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞