[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
樓主可否幫手睇睇

D1 金刀比羅宮 丸龜市過夜
2 丸龜市內玩 丸龜市過夜
3 丸龜市>高知市 高知市過夜
4 高知市>四萬十川>高知市 高知市過夜
5 高知市>三好市>小步危大步危>大步危過夜
6 大步危>德島市>鳴門市 鳴門旋渦 鳴門市/德島市過夜
7 返高松市 高松市過夜
8 高松市Shopping>上機

大概定咗 唯獨Day 6 唔肯定喺鳴門市定德島市過夜好

住鳴門嘅話酒店就會近大橋 有海景睇 但就無機會喺德島市睇夜景 同埋日頭喺德島市嘅時間都會少啲

住德島就有德睇夜景 同埋可以喺德島耐啲 因為見你喺德島市都多嘢玩 但就無咗個海景酒店

另外係咪鳴門旋渦一日有兩次 上午10點到同下午4-5點?

喺德島市過完夜之後早啲起身睇上午嗰轉趕唔趕得切

第二日你要仔細plan一plan,因爲丸龜其實都真係頗悶
就算附近宇多津等地方都無咩好多野行

我自己就建議住德島,畢竟夜晚都叫做可以周圍行下
而鳴門黃昏後基本上就0消閒,睇番你想relax定周圍行下
我自己就中意睇多d野周圍行下

其餘都ok 無問題
大步危過夜你記得check清除交通方面就ok
酒店應該會有shuttle
去鳴門市 一句都無提嗚門
個旋渦 就係
火影男主 渦卷嗚門個名
同埋必殺技羅旋丸嘅由來

火影世界第一
樓主可否幫手睇睇

住鳴門嘅話酒店就會近大橋 有海景睇 但就無機會喺德島市睇夜景 同埋日頭喺德島市嘅時間都會少啲

住德島就有德睇夜景 同埋可以喺德島耐啲 因為見你喺德島市都多嘢玩 但就無咗個海景酒店

其餘都ok 無問題

多謝巴打 咁應該day 2先去金刀比羅宮 好似更加順路之餘day 2又有啲有意思嘅地方行吓 day 1去高松其他地方
樓主可否幫手睇睇

其餘都ok 無問題

多謝巴打 咁應該day 2先去金刀比羅宮 好似更加順路之餘day 2又有啲有意思嘅地方行吓 day 1去高松其他地方

可能day 1去下屋島睇下景色
然後夜晚就去食個飯就準備行得

我見你都會不斷轉酒店
好多站都有locker
但只有大站先會有大locker(>28寸)
樓主可否幫手睇睇

其餘都ok 無問題

我見你都會不斷轉酒店
好多站都有locker

最危應該day 5 但查過阿波池田站有兩個大locker 再唔係可以擺站長室 應該無問題 再再唔係早啲搭車 聞酒店喺阿波池田前一個站15分鐘路程 擺底喺櫃枱應該都得
樓主可否幫手睇睇

其餘都ok 無問題

我見你都會不斷轉酒店
好多站都有locker

最危應該day 5 但查過阿波池田站有兩個大locker 再唔係可以擺站長室 應該無問題 再再唔係早啲搭車 聞酒店喺阿波池田前一個站15分鐘路程 擺底喺櫃枱應該都得

阿波池田站如果locker full左
你都可以去隔離個觀光案内所寄存行李啊!!!
好啦
先前都講過我希望分享下我個人感受

今次四國之旅其實係好突然
原因四國本身並非我首選旅遊地方
其實我一開始首選旅遊地方係6日玩轉廣島+山口+福岡半日shopping
但可惜我megasale搶平機票個陣手腳慢
搞到呢段日子嘅廣島同福岡都無曬平飛
最後就選擇四國

但其實唔代表我晤想去四國
只係我之前係希望可以今年考到車牌
然後下年先去四國自駕遊
不過都唔緊要,反正都去左
而且我下年1月都會實行返我嘅廣島山口福岡大計

-------

其實呢個旅程我一開始最擔心係交通同溝通
因爲四國算係日本二線中下區域
得高松縣稍微叫做先進d
所以點樣將住宿、交通同經典配合妥當係我花左好多心思

我今次旅程一定唔係我一生人旅程中安排最妥當
(上次東京之行我認爲算係數一數二妥當)
例如好似德島兩晚如果我計時間計得好d
就唔會發生我悶到出現負面情緒
都趁呢個機會解釋番點解匯出現負面情緒
我本身係一個好獨立嘅人,所以我唔驚一個人
但我當時其實情緒浮動在去旅行但係就出現悶嘅時候
係對自己一種懊惱嘅表現,嬲自己安排得唔夠好
有時候,我都係一個完美主義者

係出發之前,我睇左好多遊記同v-blog
所以對四國已經掌握左最初步認識
然後係plan嘅時候list out曬所有我有興趣嘅景點
再以連綫嘅形式睇下邊d需要取捨

整個過程係好辛苦
係各種交通時間需要遷就嘅情況下
真係花左我好多時間
就算去到臨出發前幾日我都仲修改緊
但我個plan出發前兩個月已經開始構思
所以就算呢個旅程唔係我一生人旅程中安排最妥當
但一定係我暫時最深刻

------

講返景點方面,有悲有喜
我其實都講過好多次,我每次旅程都會有重點地方
而今次旅程嘅重點部分就令我百感交雜

為左四萬十川,我苦練數日單車
目的就係係曲折嘅林路踩單車去
雖然我只係好水皮地去到第一個check point
但過程係非常深刻
將過程加上周遭環境,我真心係個度開朗地自己傻笑左出黎
而且因爲四萬十川,我學識左踩單車!
如果大家會黎四萬十川,一定唔好好似我咁渣
一定要去入d!

祖谷蔓橋我睇相覺得好靚
但我睇少呢條橋,覺得都係小兒科
但原來親身感受過就會明白原來真係好得人驚
但驚得黎,周圍環境又好靚
完全令我唔捨得繼續向前邁進
我相信四周嘅人都同我一樣
係驚嘅同時,都唔願意咁快離開條橋
想繼續係條橋上面再感受耐d
而呢個我會譽爲四國之旅必到景點!!!!

------
我聼日再繼續更新
再同大家分享下我其他景點嘅體驗、對當地食物嘅態度

更新完之後
我會應上面有位會員話貼多d圖
將多d圖upload上黎

如此同時,大家如果有乜疑問不妨問下啦
https://udn.com/news/story/6812/2466927
共同社報導,日本JR四國表示,去年度外國遊客購買「四國鐵路周遊券」約一萬八千張,比前一年大增百分之九十。從國家和地區來看,香港購買人數最多,共七五三七張,其次台灣六二三三張,接著是大陸二九一三張。

好多香港人去
7月會去10日 乜都未plan 多謝巴打分享
做功課先
https://udn.com/news/story/6812/2466927
共同社報導,日本JR四國表示,去年度外國遊客購買「四國鐵路周遊券」約一萬八千張,比前一年大增百分之九十。從國家和地區來看,香港購買人數最多,共七五三七張,其次台灣六二三三張,接著是大陸二九一三張。

好多香港人去

JR wide area pass 只有 一種情況先最平
就係每一日係轉唔同城市先最抵
如果 stay 兩日以上係同一個城市
買所屬市區 subway one day pass 先最平
但係 one day pass 好多連官網都無中英文版提供, 好多人都唔知道存在
但係JR wide area pass 有各種語言提供
, 多遊客買好正常

好多香港人去

但係 one day pass 好多連官網都無中英文版提供, 好多人都唔知道存在
, 多遊客買好正常

四國啲城市有呢隻pass

好多香港人去

, 多遊客買好正常

係啊
所以基本上我去關西個邊好多時都無買任何JR N日 Pass
去過兩次關西,一次淨京阪神奈就不斷買d 所屬市區1/2D pass
除非去得遠好似姬路、白濱個d我就會再計下,睇下會否買pass
諗住plan去道後浸下溫泉

好多香港人去

, 多遊客買好正常

四國啲城市有呢隻pass

有架
不過只係限於所屬城市車站先有得買
機場係買唔到
上城市嘅觀光局網站只得日文版
我搵左好耐先識得個英文名同個職員講
加上日本嘅 pass 一個城市閒閒地都有10種以上
舉個例子, 京都one day pass 要¥2000
one day subway pass 要¥600
當中分別係有分巴士任搭同景點優惠
計番條數係 subway pass 抵D
想問下金刀比羅宮沿路有無扶手架? 定係只可以靠D杖撐下?

沿路都唔多扶手
係真係由見到寺廟開始先有扶手
之前兩旁有商店個段路都無扶手

沿路都唔多扶手
係真係由見到寺廟開始先有扶手
之前兩旁有商店個段路都無扶手

臨上到本殿果段最攞命
想問下高松個頭有咩值得去? 諗住去小豆島 祖谷 同鳴門 之後去岡山 神戶大阪再飛走
1. 評已正,巴打篇遊記好詳細 thx

2. 黎緊8月買左機票獨遊四國,麻煩巴打幫我睇睇個plan(下面)
因為中意影相/藝術/建築,所以都有啲冷門少少嘅地點

3. 你係backpack 大背囊+斜孭袋 定 handcarry細喼+斜孭袋?
拖喼塞多啲野,但怕坐車麻煩
Backpack,8月又勁熱⋯⋯

4. 電話卡有冇推介?本身plan租wifi蛋

Sorry 大鄉里第一次去旅行 ,多野問

Day 1
1335落機
栗林公園➡️高松城
宿高松

Day 2 (JR Pass Day 1)
高松➡️小豆島(主要二十四之瞳,橄欖公園)
➡️松山
道後玻璃美術館(收10點)➡️道後溫泉(收11點)
宿道後

Day 3
下灘+海上軌道➡️大洲+/-內子
➡️高松
宿高松

Day 4
本身呢日plan高知,但見巴打話鰹魚伏,又撞唔正日曜市場,所以跟推介去祖谷。
不過join tour會唔會好chur?

➡️祖谷/大步危➡️徳島➡️眉山夜景➡️阿波舞
宿徳島

Day 5
大塚國際美術館➡️鳴門漩渦
徳島➡️高松➡️佛生山溫泉
宿高松

Day 6
金刀比羅宮➡️高松空港
1750上機➡️香港

2. 黎緊8月買左機票獨遊四國,麻煩巴打幫我睇睇個plan(下面)

3. 你係backpack 大背囊+斜孭袋 定 handcarry細喼+斜孭袋?

Day 1
1335落機
栗林公園➡️高松城
宿高松

➡️松山
宿道後

Day 3
➡️高松
宿高松

Day 4
本身呢日plan高知,但見巴打話鰹魚伏,又撞唔正日曜市場,所以跟推介去祖谷。

宿徳島

Day 5
宿高松

Day 6
金刀比羅宮➡️高松空港
1750上機➡️香港

應承你 我聽晚內一定覆你!
費時用電話打字 聽日用電腦打
想問下高松個頭有咩值得去? 諗住去小豆島 祖谷 同鳴門 之後去岡山 神戶大阪再飛走

高松相對少d
都係屋島 金刀比羅宮 栗林公園

Day 1
1335落機
栗林公園➡️高松城
宿高松

➡️松山
宿道後

Day 3
➡️高松
宿高松

Day 4

宿徳島

Day 5
宿高松

Day 6
金刀比羅宮➡️高松空港
1750上機➡️香港

應承你 我聽晚內一定覆你!
費時用電話打字 聽日用電腦打

謝巴打先,幫推

係高松車站我食左個雪糕
係一個以前被我稱爲港女雪糕嘅雪糕

但原來真係好好食
牛奶味濃得黎又好易入口
而且唔會過甜
最重要個餅皮係我最愛嘅地方
雖然要500Yen,但我都覺得值!

以前喺秋葉原買過
牛奶味超濃

Day 1
1335落機
栗林公園➡️高松城
宿高松

➡️松山
宿道後

Day 3
➡️高松
宿高松

Day 4

宿徳島

Day 5
宿高松

Day 6
金刀比羅宮➡️高松空港
1750上機➡️香港

我當時係孭住個herschel背囊,另外加個擺得落11寸平板電腦嘅斜孭袋
而且我背囊裏面同時有個旅行袋,用黎走個陣用
最後我走個陣收埋左個斜孭袋,換旅行袋

至於拖喼,如果你唔係大喼,我覺得都無乜問題
基本上好多景點車站都有locker
搭車都唔成問題,因爲d JR列車其實唔係好多人

分別在於你拖喼可能就要成日比300Yen寄存行李

一個人的話,我自己一般都係用卡
因爲wifi蛋又要叉電,又要帶多呢舊野
卡其實就好多選擇,比較大路就docomo
我上次係鴨記$75定$80買 7日/ 2G(4g)+無限(3g)

Day2個度你可能要自己預好d時間
因爲去二十四之瞳嘅班次都好疏

你得6日係去唔曬4個城市,除非每個都走馬看花
所以你去得松山,我認爲放棄高知係好合理
而且祖谷確實非常值得去
個local tour我望過個schedule唔chur,而且每個景點都夠曬時間

不過祖谷呢日個問題在於夜晚環節
夏天日照時間長,所以日落好遲
8月份基本上7點後先開始日落,要完全天黑可能都要8點半過後
但阿波舞表演夜晚8點已經開始,7點45分都要準備去霸位
所以你到時可能要二選一
當然你都可以選擇日頭去睇阿波舞

其餘我都覺得無乜問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞