[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
上次我去四國係關西機場轉機坐peach去松山
平過坐巴士
四萬十真係好偏
去完返高松/松山都坐撚死人
早排去完
高松機場>栗林 Day 1
高松市內>琴平金刀>小豆島 Day2
高松>大小步危>かずら橋>高知 Day3
高知>四萬十川>宇和島>愛緩 Day4
松山城>愛緩市內>道後Day5
愛緩>高松男女木島>機場 Day6
高知城我覺得好正喎, 佢真係行一步都驚個地板會穿窿咁

同埋JR會遲係因為土讚線係單線

唔止土讚線啦
高德線 鳴門線都係單線

唔止土讚線啦
高德線 鳴門線都係單線

其實JR四國複線區間五隻手指數得出

對頭車有延誤就會影響埋自己搭緊嗰班車

係香港唔會感受到
不過我見佢地儘量會追返
六月尾去留名

係香港唔會感受到
不過我見佢地儘量會追返

係啊 見有次係某個站delay左10分鐘
但最後係目的地落車都係遲坐4分鐘
落左車就跟住指示牌一直行落去
沿路都係馬路
大家要小心

行到黎呢個分叉口
左邊係去橋入口
右邊就係行車+行人橋

我建議大家先往右手邊行一行

因爲行到橋中間可以飽覽成條祖谷蔓橋啦!
一定要係度打個卡先

然後就出發啦!

祖谷蔓橋過橋費係500Yen
平到絕!

個個都扶住行
可想言之都好得人驚

其實我本身係有畏高
我對於行呢條橋我真係好驚
但一諗到條橋真係好正就鼓起勇氣踏出第一步

比大家往下罅隙
真係好闊
我估計鞋碼35以下都可以成隻腳穿過去

係條橋望出去好靚
川流不息、綠草繁蔭

我一邊影相一邊行
行左7-8分鐘終于行左一半
雖然一般原因係我太小心翼翼
但另一原因係其他人都行得好慢
所以我都係繼續影住相前進

就快到我去到終點啦
有少少唔捨得
想繼續瘋狂自拍!
但唔比你地睇

完成個刻有種喜悅在心頭

行前少少就會見到個瀑布
叫做琵琶瀑布

我好餓,所以係隔離食店買左串野
最頂係薯仔,然後係方形魚蛋,最底係蒟蒻
醬汁係麵豉醬,都好多,搞到有少少咸

係琵琶瀑布對面有條樓梯可以落去小溪旁

呢度都好舒服
而且都可以影到好多靚相

水係好清
大家去的話千祈唔好整到周圍污糟曬

逗留左一陣我就行返上去我一開始講嘅行人行車橋度

我唔知呢d叫咩花
我純粹覺得好靚

配合埋條橋

大家黎四國一定要去啊!!!!!!
不過大步危行程對於好多人黎講都係好麻煩
皆因搭車唔方便

如果唔想麻煩check班次,又想黎大步危
可以點?

我就建議大家可以報呢個一日大步危團

呢個團只會係3-4,6,7,9月係禮拜六日及公衆假期運行
但好消息係逢5,8,10,11月就係每日都有團啊!

7500Yen包左5個景點,當中已經有齊大步危觀光船同祖谷蔓橋

但我可以點報名啊??????
打個post入面個電話就可以預約啦!

但我唔識日文點算??????
叫酒店職員幫你啦
唔識日文梗係叫白金秘書幫手

雖然未用過
唔識日文梗係叫白金秘書幫手

雖然未用過

.......
首先要有一張白金卡

小弟係窮學生 仲未有
幫推
條蔓橋行過
離遠見到仲同老婆講d人扶住行咁慢駛唔駛呀
點知比左錢行到橋頭.....嘩屌咁撚闊既
幾乎係行得最慢果個

我同班朋友share我行得慢
比朋友笑我
我個刻都費時嘥口水
真係要親身去行先知
過幾日去名古屋同立山黑部,短袖T恤加薄外套夠唔夠?立山黑部果日使唔使著羽絨?有冇巴打知?
去番巴士站等車去大步危峽

而一開始同我同車嘅5個香港人都同我一樣行緊去巴士站
相信係去大步危峽
果然最後我估計無錯
但我始終無勇氣撩人地講野

呢程車我無記錯大概要720Yen

大概半個鐘多dd就會到大步危峽觀光船

我第一時間就去買觀光船飛
係收費處前面有d form要填左先

填好就去呢度比錢比form
一程船1080Yen
有少少貴

我無立即去搭船
因爲我真係餓到飛起
所以我就係收費處隔離個餐廳食飯
好方便 買飛
然後將飛比餐廳入面d姐姐就得

我叫左個咖喱豬排飯
咖喱少少甜,有少少似平時aeon/uny買到嘅咖喱包haha
但豬排好正,係新鮮炸出黎
好脆口
而且炸粉唔多

食飽飽就行落去餐廳門口隔離條樓梯去搭船啦

就咁望好似好正

搭嘅船係呢d小船
而且每個人都要着救生衣

沿途景色我唔多講
自己睇圖啦

如果你問我好唔好睇
我會覺得係因爲我5月去
已經無乜個d七彩繽紛嘅花草
所以整個吸引力大跌
我個人感覺就一般
性價比有少少低

上返大步危峽觀光船中心
行去停車場
發現原來個度影相都好正

最後我費時等車
我就選擇行路返大步危站
其實休閒地行都係25-30分鐘左右
好舒服
無謂比個110Yen啦 如果有時閒的話

哈哈 另外今朝開始就一齊行動嘅個幾個香港人都一樣同我選擇行路番去
唔同佢地同我一樣都係去德島?
過幾日去名古屋同立山黑部,短袖T恤加薄外套夠唔夠?立山黑部果日使唔使著羽絨?有冇巴打知?

立山黑部一定要大褸或其他保暖衣物啊
因爲溫差大 凍起上黎都0度或更低

反而名古屋市區就短袖衫褲都得
怕夜晚凍就帶件薄外套

怕夜晚凍就帶件薄外套

google map 睇到山上面係大片積雪

怕夜晚凍就帶件薄外套

係啊 個邊而加都仲係白色

怕夜晚凍就帶件薄外套

係啊 個邊而加都仲係白色

其實有雪唔一定好凍,今次7日轉四間酒店所以行李可以帶小d就舒服d
巴打,五月去旅行風景真係差d,又冇紅葉又冇櫻花,d花花草草顏色唔多靚,唔係老婆要睇雪牆真係四月或十月底先出發!

btw,老婆四月唔得閒
好靚
有啲好奇點解巴打唔去道後溫泉
我同巴打一樣第一日一落機就去金刀比羅宮

想聽巴打講多啲點解自駕遊要小心
小弟六月頭會由四國開始自駕到東京
表示而家心情興奮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞