[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike

香港就99%機會都唔會check
除非你個背囊真係大得太誇張
而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

而且背囊係當hand carry
另外手提包/斜孭袋個d係當隨身物品看待

咁如果背囊+斜孭袋+頸掛相機
仰咪計3件?

如果係,上機前要將斜孭袋塞入背囊

我諗住孭30L行山袋+單肩袋
驚上唔到機
第一次做backpacker

我係有見過人孭行山背囊比佢上機
但通常都係見長身冇見過闊身背囊
香港嗰邊通常都寬鬆啲
高松機場都好hea

size上到機
係驚超重

好少情況下會度啦
你真係驚的話 到時搵定個袋袋咁d野
然後搵個locker擺低先去checkin
Check完in再攞返

或者你online check in
直接用e ticket入閘
少左係櫃枱呢個機卡

原來得5kg

哈哈 仲等你白心急一場
旅途愉快
巴打d遊記好高質

多謝你先!
我係用讀者嘅角度黎寫份遊記
提醒自己有咩地方係我平時睇人地遊記想知道嘅部分
繼而係自己遊記將d讀者普遍想知嘅寫曬出黎
麻煩就麻煩d 因爲真係要寫好耐
但都覺得要清晰d最好
未去過外國旅行
下月中 或月尾想去一個人去日本
文件 手續方面有冇野要注意
聽講要有財力證明先入得去旅行係咪真

岩岩出黎做野 我諗去一次旅行啲錢應該會用得7788
未去過外國旅行

BNO/特區係免簽證
除非你係
未去過外國旅行

如果係特區護照/BNO冇野要注意
你唔豪洗 唔會洗你好多錢
今日高松好熱
今日高松好熱

反而香港涼d 仲落雨
今日高松好熱

反而香港涼d 仲落雨

有無邊個天氣網 睇到 京阪神 6月頭天氣 介紹下

計劃有 六甲山 , 奈良 , 想盡避開落雨
今日高松好熱

反而香港涼d 仲落雨

想訂依個有馬溫泉set, 0泊1食 6千幾円 算平定貴?
http://www.arima-gh.jp/english/day-use.html
今日高松好熱

反而香港涼d 仲落雨

Accu 啦
追哂!

呢幾日係咁睇四國d 資料 諗住7月尾去

嘩 7月去好熱
今日高松好熱

反而香港涼d 仲落雨

想訂依個有馬溫泉set, 0泊1食 6千幾円 算平定貴?
http://www.arima-gh.jp/english/day-use.html

我未試過呢間呀 不過一般靚少少嘅溫泉set都要咁上下
今日高松好熱

反而香港涼d 仲落雨

Accu 啦

Thanks
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山

三個鐘有多
所以四國有好大呼聲要求起新幹線
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山

其實幾好訓 ...
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山

三個鐘有多

咁北海道叫咩
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山

三個鐘有多

咁北海道叫咩

北海道居民都成日要求起多d鐵路貫穿
但可惜因爲冬天經常積雪,影響個鐵路發展
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山

三個鐘有多

咁北海道叫咩

北海道居民都成日要求起多d鐵路貫穿
但可惜因爲冬天經常積雪,影響個鐵路發展

起條毛就有,地廣人少,剩係保養都
同埋以前北海道都好多鐵道線
好多線一日都唔知有無一百個人用,所以先cut
未去過外國旅行

BNO/特區係免簽證
除非你係

唔係 我上網睇到有啲免簽證國家需要財力證明

嚇窒左我
未去過外國旅行

如果係特區護照/BNO冇野要注意
你唔豪洗 唔會洗你好多錢

sorry 睇黎我諗太多
我對出國旅行要咩手續冇咩概念
未接觸過
係四國搭jr好辛苦
搭好耐都未到
依家由高松搭緊去松山

其實幾好訓 ...

都係嘅
無咩人搭
好啦
先前都講過我希望分享下我個人感受

.............

------
我聼日再繼續更新
再同大家分享下我其他景點嘅體驗、對當地食物嘅態度

更新完之後
我會應上面有位會員話貼多d圖
將多d圖upload上黎

如此同時,大家如果有乜疑問不妨問下啦

而另外阿波舞其實都令我留下好深刻嘅印象
雖然唔係d咩上等表演
但展示男性嘅剛柔並存同女性嘅婀娜多姿
而且音樂充滿熱情
簡單又不失個性;熱情又滿載感染力
而且個氣氛真係好好
周圍都係當地人,個個都好投入
你會不自覺都投入埋一份!

漩渦其實我都覺得好壯觀
雖然當日只係小潮,但係我人生中第一次出海睇漩渦
呢d經歷對於成日係石屎森林嘅我地係好難得
我同自己講過
如果我有機會再去四國,鳴門漩渦同祖谷蔓橋我一定會encore

其他景點其實都有開心有失望
但總括黎講,四國係一個唔會令人失望嘅地方
整個環境係簡約,而非落後

不過呢 自駕遊的確係更方便
因爲要遷就列車班次都真係好辛苦
所以如果大家係4/5個人,而又有人有國際執照
不妨考慮下自駕遊

而其他好似我呢d無執照 或者 想鐵路遊嘅朋友
記得一定要預算好時間
而且自由席其實好多位
所以換指定席係非必要
但一般指定席都係坐靠前嘅座位
都係一種風味
好似我就坐左5次第一卡第一排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞