[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
首先好多謝大家支持我上一篇嘅一人東京遊記啦
想重溫可以click下面個網址
https://lihkg.com/thread/101577/page/1

而今次呢篇遊記其實我之前都係東京遊記做過預告
我係30/4-5/5呢段期間會隻身前往四國
經過一日嘅調整,小弟身心都得到基本嘅休息(雖然小弟今日感冒...)
所以就開始寫呢篇遊記啦

係遊記開始之前,等我稍稍為大家介紹下日本四國呢個地方
四國位於關西嘅左邊,山陽嘅南方
四國係由四個縣--高知縣、香川縣、德島縣及愛媛縣組成
當地係屬於日本二線尾三線頭地區
物產唔算好豐富、交通唔算好發達、商業發展唔算好蓬勃
但正正如此,四國就保留左一種獨有嘅樸素感,令人身心舒暢

而係香港要前往四國有以下幾個比較常見方法
1. HK Express直航去到香川縣高松市
2. 關西機場轉乘巴士前往四國各地區
3. 岡山機場轉乘巴士前往四國各地區
4. 岡山轉乘JR前往四國各地區
5. 廣島轉乘渡輪前往愛媛縣
6. 東京機場轉乘内陸機前往四國各地區

而我就選擇左第一種方法,因爲最平!

講到旅行,除左關心行程之外,當然都好重視budget呢方面
我就先同大家分享下我呢個旅程洗費先啦

機票:HKD431 (hk express megasale個陣買,不包行李)
酒店:約HKD1100 (5晚--2晚酒店+3晚airbnb)
觀光:約6700Yen (以7算則為HKD470)
交通:約15700Yen (以7算則約HKD1100)
飲食:約12000Yen (以7算則約HKD840)
其它雜項(Locker):1000Yen (以7算則為HKD70)
屎忽痕洗費(零食、手信等不必要開支):7050 Yen (以7算則約HKD490)
電話卡:HKD75

total = 約HKD 4600

只要你並非大洗之人,我認爲5-6日 HKD5000係絕對無問題
下個月都去 我廣島去高松走
如果係uo買四國pass 交通費更平
以下會為大家分享下我成個行程

第一日:
(原先行程) 抵達高松-->栗林公園-->Check-in-->鶴丸烏冬晚餐
但最後因爲HK express早左10分鐘到達而令我趕得切上一班出市區嘅巴士,最後行程改爲
抵達高松--> 金刀比羅宮 --> Check-in --> 鶴丸烏冬晚餐

第二日:
前往四萬十川 --> 高知Check-in --> 播磨屋橋 --> ひろめ(hirome)市場晚餐

第三日:
前往大步危 --> 祖谷蔓橋 --> 大步危遊覽船 --> 麵王晚餐

第四日:
前往鳴門 --> 鳴門觀光船睇漩渦 --> 展望台睇鳴門大橋 --> 渦之道 --> 眉山 --> 阿波舞會館 --> 德島東大晚餐

第五日:
前往高松 --> 栗林公園 --> 上原屋烏冬午餐 --> 丸龜 --> 一鶴晚餐 --> 瓦町商店街

第六日:
前往小豆島 --> 橄欖公園 --> 天使之路 --> 返回高松 -->前往機場

由於只得六日時間,所以我放棄愛媛縣呢個比較遠嘅城市
而好似屋島、桂濱呢d其實我都好想去,但無奈地受時間所限
只能去左d我更想去嘅先

我行程相對上次東京之行就輕鬆得多
原因係遷就每日都要好早起身 所以相對就早少少完成行程
更何況四國其實係無乜夜生活㗎
主要夜晚都係居酒屋爲主
過左8點條街人數寥寥可數

遊覽四國有幾點要注意
1. 上述提及過左夜晚8點條街人數寥寥可數,而且夜晚都無乜夜生活。

2. 高松相對係購物方面係最方便,因爲有幾個大型商店街及商場,更加有個開到比較夜嘅 Youme Town ; 而德島除左眉山、阿波舞之外,夜晚幾乎係0消遣活動;高知夜晚都仲係有少量超級市場可以行下

3. 自駕遊人士定必小心,因爲四國駕駛人士我認爲係日本多個城市裏面比較唔讓人嘅一批

4. 由於四國尚未係發展中地區,因此好多景點嘅交通配套都並不完善。有好多時搭完JR,都要係車站度等一段時間先有巴士轉載到其它景點

5. 黎得四國就應該要有心理準備係真係睇風景爲主,唔好成日將購物掛係嘴邊
如果係uo買四國pass 交通費更平

哈哈 我仲諗住遲d先講
點知比你講左
岩岩係四國返黎
岩岩係四國返黎

你星期幾嘅機番啊?
岩岩係四國返黎

你星期幾嘅機番啊?

應該話5月1號 晏就機返
下個月都去 我廣島去高松走

好正啊 但我要下年1月先有得去廣島
想去
想去

想去

利串: 窮撚未去過日本
[quote]想去

想去

利申: 窮撚未去過日本
想去

想去

利串: 窮撚未去過日本

去下橫掂平機票成日都有
抱歉 d相仲未upload得曬上album
成十幾GB
成十幾GB

除定褲等緊
成十幾GB

除定褲等緊

夠唔夠持久先
成十幾GB

除定褲等緊

夠唔夠持久先

仲幾硬添
都係四國返嚟
大同小異
係揀咗柱濱無去四萬十
都係四國返嚟
大同小異
係揀咗柱濱無去四萬十

其實有d地方甚至令我有d失望
我稍候係遊記再分享下我d感受
成十幾GB

除定褲等緊

夠唔夠持久先

仲幾硬添

有圖有真相
成十幾GB

除定褲等緊

夠唔夠持久先

仲幾硬添

有圖有真相

咪等緊你啲圖囉
成十幾GB

除定褲等緊

夠唔夠持久先

仲幾硬添

有圖有真相

咪等緊你啲圖囉

我又要食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞