[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike

高松酒店選擇比較多

未知住邊 仲睇緊資料

高知酒店選擇多,而且基本上無airbnb,所以你去高知一定要住酒店
松山都係,都係酒店爲主
德島airbnb都係好少,但我好好彩上次住到間好靚,我見其實都有幾間quality係ok
高松就酒店多 airbnb都算ok

呢兩日睇下先 要申請就用你條LINK

我有個小建議
睇下會晤會book到間有洗衣機既airbnb房
因爲你去八日都一定要洗衫
PLAN行程真係又愛又恨
好多野睇 好多野要就
我應該會抽一日去岡山玩下
好多野睇 好多野要就

嘩 你仲抽....
等下次去山陽先再去都未遲啦
好多野睇 好多野要就

嘩 你仲抽....

一前一後係高松
五日用pass 搵日去岡山
淨低一日可能去小豆島/貓島
好多野睇 好多野要就

嘩 你仲抽....

一前一後係高松

但你記住張pass係唔可以直接去岡山
只可以包到你去児島駅
你到時要係岡山站補返児島駅-岡山站筆錢架
盡可能係高松市内都唔用張四國pass啦
係高松市内如果你有一日會係去金刀比羅宮+其他高松市内景點,你就可以用琴電一日券,1230日圓
其實高松市内巴士覆蓋率都唔差 你都可以搭下
好多野睇 好多野要就

嘩 你仲抽....

一前一後係高松

只可以包到你去児島駅
係高松市内如果你有一日會係去金刀比羅宮+其他高松市内景點,你就可以用琴電一日券,1230日圓

嗯 睇左 要補500YEN 來回就1000YEN 算合理
前後係高松唔用PASS 中間五日去岡山加四國其他地方先用
青島交通實在太唔方便, 改去佐柳島/男木島算
好多野睇 好多野要就

嘩 你仲抽....

一前一後係高松

只可以包到你去児島駅

嗯 睇左 要補500YEN 來回就1000YEN 算合理
前後係高松唔用PASS 中間五日去岡山加四國其他地方先用

記得去鷲羽山睇日落 誠意推介
青島交通實在太唔方便, 改去佐柳島/男木島算

青島真係好麻煩
男木島都開始受歡迎啦

幾好

幾好

唉 好羡慕你可以去日本

幾好

唉 好羡慕你可以去日本

你好似岩岩先去完
我對上一次去旅行都幾年前
好期待 不過依家plan行程好頭痛
可能唔去德島

最大問題係大步危啲巴士
因為我閒日去,所以join唔到團

咁更加要望清楚巴士班次

網上資料真係唔多,如果參觀祖谷蔓橋最好預幾耐好
驚預得少又怕急,走馬看花,預多太又怕趕唔到巴士

其實條橋大概預45分鐘至一個鐘時間左右會好d
因為嗰度影相真係幾靚
反而大步危峽真係游完船河就可以完

上次我就係去完大步危峽先再去祖谷蔓橋

咁樣會好D?

冇乜分別啊
我係橋-->峽

有無時間點參考下

幾好

唉 好羡慕你可以去日本

你好似岩岩先去完
可能唔去德島

居然唔去德島....
但我覺得鳴門係真係好值得去

幾好

唉 好羡慕你可以去日本

你好似岩岩先去完
可能唔去德島

居然唔去德島....

仲PLAN緊 應該去到
想去下灘睇日落 又想坐伊予灘物語
好似夾唔到 太貪心

最大問題係大步危啲巴士

咁更加要望清楚巴士班次

因為嗰度影相真係幾靚

咁樣會好D?

冇乜分別啊
我係橋-->峽

有無時間點參考下

因爲我係特別日子去,所以我可以搭到藍色班次
特別日子:4-11月星期六、日及公衆假期,25/4-6/5 & 18/7-31/8期間每日都有

我當日係上午係高知仲有行程
所以我係搭11:06分係大歩危駅前既巴士前往祖谷蔓橋
到達時間為11:30

然後就係祖谷蔓橋逗留約1個半鐘頭就搭返13:10巴士落去大歩危峡
到達時間為13:38

然後我係大歩危峡觀光船中心食lunch+坐船
坐船大概20-30分鐘
我大概15:00完成大歩危峡觀光船中心
然後步行返大歩危駅搭16:02既列車前往德島
步行時間大約20-30分鐘

幾好

唉 好羡慕你可以去日本

你好似岩岩先去完
可能唔去德島

居然唔去德島....

仲PLAN緊 應該去到
想去下灘睇日落 又想坐伊予灘物語
好似夾唔到 太貪心

去下灘睇日落 又想坐伊予灘物語
好難夾haha

將你想去既地方排次序囉

最大問題係大步危啲巴士

咁更加要望清楚巴士班次

因為嗰度影相真係幾靚

咁樣會好D?

冇乜分別啊
我係橋-->峽

有無時間點參考下

特別日子:4-11月星期六、日及公衆假期,25/4-6/5 & 18/7-31/8期間每日都有

然後就係祖谷蔓橋逗留約1個半鐘頭就搭返13:10巴士落去大歩危峡

坐船大概20-30分鐘

架觀光船係咪可坐可不坐?

最大問題係大步危啲巴士

咁更加要望清楚巴士班次

因為嗰度影相真係幾靚

咁樣會好D?

冇乜分別啊
我係橋-->峽

有無時間點參考下

坐船大概20-30分鐘

架觀光船係咪可坐可不坐?

我覺得稍爲唔值個價
但都可以觀賞兩岸綠林景同石頭

你落機幾點啊?
因爲呢排香港d機delay得好嚴重,所以你都係預備兩個plan會好d
可能一個係呢個,另一個就係金刀比羅宮同栗林公園調轉,然後去金刀個日早d起身

另外D4 祖谷蔓橋 德島,你會點玩

你落機幾點啊?
因爲呢排香港d機delay得好嚴重,所以你都係預備兩個plan會好d
可能一個係呢個,另一個就係金刀比羅宮同栗林公園調轉,然後去金刀個日早d起身

另外琴平住宿選擇少 你望清楚先好
雖然我明你係想等自己係松山 高知中間

你落機幾點啊?

坐UO 應該同你一樣 1355到 機場巴士好似要1435先有
我都諗緊 出到市區都成3點 再去栗林公園/金比羅宮都好似有D遲
轉頭會望下住宿

你落機幾點啊?

坐UO 應該同你一樣 1355到 機場巴士好似要1435先有
我都諗緊 出到市區都成3點 再去栗林公園/金比羅宮都好似有D遲
轉頭會望下住宿

我上次係0850-1335

如果你無寄存行李,我建議你同櫃檯既人講希望坐前排少少
我上次就係咁
然後一落機9秒9就入左境
當時係1340-1345左右
結果本來1335開出既巴士唔知點解仲係度,所以我就上左車
如果上唔到,本來我都係打算Day1去栗林公園

出到市區都成3點 再去栗林公園就唔會遲
夏日日照時間場,而且栗林公園大概1.5小時就可以ko

你落機幾點啊?

轉頭會望下住宿

我上次係0850-1335

如果你無寄存行李,我建議你同櫃檯既人講希望坐前排少少
我上次就係咁
然後一落機9秒9就入左境
當時係1340-1345左右
結果本來1335開出既巴士唔知點解仲係度,所以我就上左車
如果上唔到,本來我都係打算Day1去栗林公園

出到市區都成3點 再去栗林公園就唔會遲
夏日日照時間場,而且栗林公園大概1.5小時就可以ko

好提議 希望得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞