[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
琴晚買左12月高松5日4夜......冬天去適唔適合

如果12月頭去都還好 但尾就唔得啦
而且始終郊外d 會凍d
不過好過1月去嘅 反正都買左

11/12-15/12
個遊記好詳細好撚正

想問下如果喺德島開始順時針玩一圈再上廣島玩十日
係咪應該
關西機場→鳴門→德島→祖谷橋→高知→松山→高松→小豆島&直島→岡山→廣島

定係松山→祖谷橋→高松
因為我見德島去高知會經過三好市
巴打講得好仔細 啱哂我呢啲未去過但想去四國既人

多謝你先!
即管多d留意hkexpress機票啦
我個人建議4 5 7 10 11呢5個月份去
因為4月有櫻花,5月氣溫最舒服,7月乜都最茂盛,10同11有銀杏同紅葉

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦
個遊記好詳細好撚正

係咪應該
關西機場→鳴門→德島→祖谷橋→高知→松山→高松→小豆島&直島→岡山→廣島

定係松山→祖谷橋→高松

多謝曬你

我個人就覺得第一個比較好,因為松山去祖谷要係多度津再轉落去,有d麻煩,又要等轉車
而德島去祖谷雖然好多時候都要係阿波池田轉車,但總體車程短d,再落埋去高知,順路好多

不過高知去松山就真係好耐

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

因為唔敢買下年住……所以見高松12月有就搶咗先算

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

當咩地方都去下啦
我都買左下年一月去廣島
個遊記好詳細好撚正

係咪應該

定係松山→祖谷橋→高松

多謝曬你

我個人就覺得第一個比較好,因為松山去祖谷要係多度津再轉落去,有d麻煩,又要等轉車
而德島去祖谷雖然好多時候都要係阿波池田轉車,但總體車程短d,再落埋去高知,順路好多

我試過坐巴士都要成兩個幾鐘
召喚雷心

回錯post sorry

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

當咩地方都去下啦
我都買左下年一月去廣島

做學生真係好……………

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

當咩地方都去下啦
我都買左下年一月去廣島

做學生真係好……………

哈哈 係㗎
但相對就冇錢 咩都要就住就住
岩岩係四國返到
四國真係一個好舒服既地方
我去左咁多日,都未見追有大陸人
同埋果到啲日本人暫時黎講好似都仲保持住對遊客既熱情
就好似我去大步危坐船果日
啲日本阿姨會同用廣東話你講:玩得開心啲
當你係下面等緊船果陣,佢地又係上面係到揮香港支旗
去完呢啲比較少人/悠閒既地方,完全唔想再去返東京/大阪同人迫

大步危果到接開香港團

我諗日本四大島應該四國最少遊客
但隨住HK EXPRESS高松開通後肯定多左港人遊客

一定東北
高松高知都撞到人講蝗語
係福島仙台班港燦蝗蟲怕死
先有呢片樂土
個遊記好詳細好撚正

係咪應該

定係松山→祖谷橋→高松

多謝曬你

唔該晒巴打
網上四國啲資料真係好少下 咩交通都要check一餐

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

當咩地方都去下啦
我都買左下年一月去廣島

做學生真係好……………

哈哈 係㗎

我就要諗點分配好啲例假+大假……

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

當咩地方都去下啦
我都買左下年一月去廣島

做學生真係好……………

哈哈 係㗎

而且紅日去旅行好貴
唉 有個壞消息係
小弟7月會去越南旅行
去完之後就會暫別一段時間
下一個會寫遊記既遊記可能要等到2018年1月啦

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

d樹應該都未枯嘅
不過天氣都開始凍啦

當咩地方都去下啦
我都買左下年一月去廣島

做學生真係好……………

哈哈 係㗎

而且紅日去旅行好貴

我多數揀平日去嘅
唉 有個壞消息係
小弟7月會去越南旅行
去完之後就會暫別一段時間
下一個會寫遊記既遊記可能要等到2018年1月啦

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

一月去有咩問題?  凍?? 定 

而且始終郊外d 會凍d

11/12-15/12

一月去有咩問題?  凍?? 定 

一黎凍 二黎冇乜景色 又未必有雪

巴打想問,點解你第一日係係多度津去琴平,而唔係高松出發既?

因爲我個日3點幾已經到左高松
我個刻最快去到琴平係搭快速列車去到多度津轉特急

所以要睇清楚每個時刻最快既方法啊
就算同一條路綫,唔同時間都可以有唔同前往方法

謝巴打 轉特急係咪都可以用四國pass?

係啊 如果你一早換定指定席就要比指定席券+Pass比車長檢查
如果坐自由席就比Pass車長檢查就可以

係啊 如果你一早換定指定席就要比指定席券+Pass比車長檢查
如果坐自由席就比Pass車長檢查就可以

我覺得有pass最好坐指定席
自由席有時好多人
無位坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞