[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike

係高松車站我食左個雪糕
係一個以前被我稱爲港女雪糕嘅雪糕

但原來真係好好食
牛奶味濃得黎又好易入口
而且唔會過甜
最重要個餅皮係我最愛嘅地方
雖然要500Yen,但我都覺得值!

以前喺秋葉原買過
牛奶味超濃

我自己由細到大都唔飲牛奶
但呢隻奶味重之餘,又好易入口!
樓主 我識你
lm睇哂去先
1. 評已正,巴打篇遊記好詳細 thx

2. 黎緊8月買左機票獨遊四國,麻煩巴打幫我睇睇個plan(下面)
因為中意影相/藝術/建築,所以都有啲冷門少少嘅地點

3. 你係backpack 大背囊+斜孭袋 定 handcarry細喼+斜孭袋?
拖喼塞多啲野,但怕坐車麻煩
Backpack,8月又勁熱⋯⋯

4. 電話卡有冇推介?本身plan租wifi蛋

Sorry 大鄉里第一次去旅行 ,多野問

Day 1
1335落機
栗林公園➡️高松城
宿高松

Day 2 (JR Pass Day 1)
高松➡️小豆島(主要二十四之瞳,橄欖公園)
➡️松山
道後玻璃美術館(收10點)➡️道後溫泉(收11點)
宿道後

Day 3
下灘+海上軌道➡️大洲+/-內子
➡️高松
宿高松

Day 4
本身呢日plan高知,但見巴打話鰹魚伏,又撞唔正日曜市場,所以跟推介去祖谷。
不過join tour會唔會好chur?

➡️祖谷/大步危➡️徳島➡️眉山夜景➡️阿波舞
宿徳島

Day 5
大塚國際美術館➡️鳴門漩渦
徳島➡️高松➡️佛生山溫泉
宿高松

Day 6
金刀比羅宮➡️高松空港
1750上機➡️香港

我當時係孭住個herschel背囊,另外加個擺得落11寸平板電腦嘅斜孭袋
而且我背囊裏面同時有個旅行袋,用黎走個陣用
最後我走個陣收埋左個斜孭袋,換旅行袋

至於拖喼,如果你唔係大喼,我覺得都無乜問題
基本上好多景點車站都有locker
搭車都唔成問題,因爲d JR列車其實唔係好多人

分別在於你拖喼可能就要成日比300Yen寄存行李

一個人的話,我自己一般都係用卡
因爲wifi蛋又要叉電,又要帶多呢舊野
卡其實就好多選擇,比較大路就docomo
我上次係鴨記$75定$80買 7日/ 2G(4g)+無限(3g)

Day2個度你可能要自己預好d時間
因爲去二十四之瞳嘅班次都好疏

你得6日係去唔曬4個城市,除非每個都走馬看花
所以你去得松山,我認爲放棄高知係好合理
而且祖谷確實非常值得去
個local tour我望過個schedule唔chur,而且每個景點都夠曬時間

不過祖谷呢日個問題在於夜晚環節
夏天日照時間長,所以日落好遲
8月份基本上7點後先開始日落,要完全天黑可能都要8點半過後
但阿波舞表演夜晚8點已經開始,7點45分都要準備去霸位
所以你到時可能要二選一
當然你都可以選擇日頭去睇阿波舞

其餘我都覺得無乜問題

多謝你咁認真覆
咁都係backpack + 細袋啦
希望唔會熱/出汗到癲⋯⋯

Day4晚交比個天決定 反正咁近
天氣好 --> 夜景
天氣差 --> 阿波舞

但電話卡search過有啲麻煩
咩VPN/APN...
有啲又要係當地連wifi先activate到
限速開google map行路又煩
樓主 我識你
lm睇哂去先

下.....
施主你係邊位
我好驚
1. 評已正,巴打篇遊記好詳細 thx

2. 黎緊8月買左機票獨遊四國,麻煩巴打幫我睇睇個plan(下面)
因為中意影相/藝術/建築,所以都有啲冷門少少嘅地點

3. 你係backpack 大背囊+斜孭袋 定 handcarry細喼+斜孭袋?
拖喼塞多啲野,但怕坐車麻煩
Backpack,8月又勁熱⋯⋯

4. 電話卡有冇推介?本身plan租wifi蛋

Sorry 大鄉里第一次去旅行 ,多野問

Day 1
1335落機
栗林公園➡️高松城
宿高松

Day 2 (JR Pass Day 1)
高松➡️小豆島(主要二十四之瞳,橄欖公園)
➡️松山
道後玻璃美術館(收10點)➡️道後溫泉(收11點)
宿道後

Day 3
下灘+海上軌道➡️大洲+/-內子
➡️高松
宿高松

Day 4
本身呢日plan高知,但見巴打話鰹魚伏,又撞唔正日曜市場,所以跟推介去祖谷。
不過join tour會唔會好chur?

➡️祖谷/大步危➡️徳島➡️眉山夜景➡️阿波舞
宿徳島

Day 5
大塚國際美術館➡️鳴門漩渦
徳島➡️高松➡️佛生山溫泉
宿高松

Day 6
金刀比羅宮➡️高松空港
1750上機➡️香港

我當時係孭住個herschel背囊,另外加個擺得落11寸平板電腦嘅斜孭袋
而且我背囊裏面同時有個旅行袋,用黎走個陣用
最後我走個陣收埋左個斜孭袋,換旅行袋

至於拖喼,如果你唔係大喼,我覺得都無乜問題
基本上好多景點車站都有locker
搭車都唔成問題,因爲d JR列車其實唔係好多人

分別在於你拖喼可能就要成日比300Yen寄存行李

一個人的話,我自己一般都係用卡
因爲wifi蛋又要叉電,又要帶多呢舊野
卡其實就好多選擇,比較大路就docomo
我上次係鴨記$75定$80買 7日/ 2G(4g)+無限(3g)

Day2個度你可能要自己預好d時間
因爲去二十四之瞳嘅班次都好疏

你得6日係去唔曬4個城市,除非每個都走馬看花
所以你去得松山,我認爲放棄高知係好合理
而且祖谷確實非常值得去
個local tour我望過個schedule唔chur,而且每個景點都夠曬時間

不過祖谷呢日個問題在於夜晚環節
夏天日照時間長,所以日落好遲
8月份基本上7點後先開始日落,要完全天黑可能都要8點半過後
但阿波舞表演夜晚8點已經開始,7點45分都要準備去霸位
所以你到時可能要二選一
當然你都可以選擇日頭去睇阿波舞

其餘我都覺得無乜問題

多謝你咁認真覆
咁都係backpack + 細袋啦
希望唔會熱/出汗到癲⋯⋯

Day4晚交比個天決定 反正咁近
天氣好 --> 夜景
天氣差 --> 阿波舞

但電話卡search過有啲麻煩
咩VPN/APN...
有啲又要係當地連wifi先activate到
限速開google map行路又煩

我個陣係機場連wifi
一連down個程式就搞掂啦
不過你怕限速就wifi蛋啦
或者買d無限4g卡都得
樓主 我識你
lm睇哂去先

下.....
施主你係邊位
我好驚

我唔會咁輕易比你知嘅
睇到好想自己一個人去闖蕩
樓主 我識你
lm睇哂去先

下.....
施主你係邊位
我好驚

我唔會咁輕易比你知嘅

求下你話比小弟知
樓主 我識你
lm睇哂去先

下.....
施主你係邊位
我好驚

我唔會咁輕易比你知嘅

求下你話比小弟知

你阿蘇同學
樓主 我都識你
留名支持
樓主 我識你
lm睇哂去先

下.....
施主你係邊位
我好驚

我唔會咁輕易比你知嘅

求下你話比小弟知

你阿蘇同學

屌你 響我個朵
你姓咩
樓主 我都識你
留名支持

但我晤識你wo...
btw記得比正皮呢個post同我另一個post (順便推下 )
樓主 我都識你
留名支持

但我識你wo...
btw記得比正皮呢個post同我另一個post (順便推下 )

樓主 我識佢
樓主 我識你
lm睇哂去先

下.....
施主你係邊位
我好驚

我唔會咁輕易比你知嘅

求下你話比小弟知

你阿蘇同學

屌你 響我個朵
你姓咩

asso啊 但原來唔小心響朵添
我個姓 有個木字嘅
樓主 我都識你
留名支持

但我識你wo...

樓主 我識佢

果個係starbucks定冬菇頭啊
樓主 我都識你
留名支持

但我識你wo...

樓主 我識佢

果個係starbucks定冬菇頭啊

兩個都唔係 算啦樓主我唔騎劫你post
期待你打泡菜之旅遊記
hkexpress會唔會check hand carry 重量
拎個背囊去但已經7kg
hkexpress會唔會check hand carry 重量
拎個背囊去但已經7kg

香港就99%機會都唔會check
除非你個背囊真係大得太誇張
而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

而且背囊係當hand carry
另外手提包/斜孭袋個d係當隨身物品看待
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

咁如果背囊+斜孭袋+頸掛相機
仰咪計3件?

如果係,上機前要將斜孭袋塞入背囊
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

仰咪計3件?

我諗住孭30L行山袋+單肩袋
驚上唔到機
第一次做backpacker
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

仰咪計3件?

相機官網寫當係隨身物品
但我次次都都係背囊 斜孭袋 相機 三樣都冇事
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

仰咪計3件?

驚上唔到機

我係有見過人孭行山背囊比佢上機
但通常都係見長身冇見過闊身背囊
香港嗰邊通常都寬鬆啲
高松機場都好hea
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

仰咪計3件?

驚上唔到機

香港嗰邊通常都寬鬆啲
高松機場都好hea

size上到機
係驚超重
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

仰咪計3件?

驚上唔到機

香港嗰邊通常都寬鬆啲
高松機場都好hea

size上到機
係驚超重

好少情況下會度啦
你真係驚的話 到時搵定個袋袋咁d野
然後搵個locker擺低先去checkin
Check完in再攞返

或者你online check in
直接用e ticket入閘
少左係櫃枱呢個機卡
拎個背囊去但已經7kg

而回程,日本普遍都唔會
但韓國就有機會

仰咪計3件?

驚上唔到機

香港嗰邊通常都寬鬆啲
高松機場都好hea

size上到機
係驚超重

好少情況下會度啦
你真係驚的話 到時搵定個袋袋咁d野
然後搵個locker擺低先去checkin
Check完in再攞返

或者你online check in
直接用e ticket入閘
少左係櫃枱呢個機卡

原來得5kg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞