[多圖多字] 獨遊日本四國六日之旅

1001 回覆
113 Like 8 Dislike
經過無限次修改酒店後 終於訂好晒

結果係無用到AIRBNB 一係唔就腳 一係就貴過住酒店

哈哈 唔緊要
有無用d 酒店網discount code啊
呢排hotels.com 同agoda都有d 9折code wo

我用日文網訂 去到現場先俾錢
未去既各位可以考慮下JALAN/樂天
不過予約左 去唔到記得提早取消

哈哈 唔緊要
呢排hotels.com 同agoda都有d 9折code wo

趁而家yen低 去真係爽

哈哈 唔緊要

依家升返做7算 之前6.X去真係爽死

哈哈 唔緊要

上個禮拜比d股票砸死曬
6.8無入定d

哈哈 唔緊要

上個禮拜比d股票砸死曬
6.8無入定d

我未唱阿 依家都6.9X 打算等多排先 出發前先唱
應該都差唔多

最大問題係大步危啲巴士
因為我閒日去,所以join唔到團

咁更加要望清楚巴士班次

網上資料真係唔多,如果參觀祖谷蔓橋最好預幾耐好
驚預得少又怕急,走馬看花,預多太又怕趕唔到巴士

其實條橋大概預45分鐘至一個鐘時間左右會好d
因為嗰度影相真係幾靚
反而大步危峽真係游完船河就可以完

上次我就係去完大步危峽先再去祖谷蔓橋

咁樣會好D?

冇乜分別啊
我係橋-->峽

有無時間點參考下

因爲我係特別日子去,所以我可以搭到藍色班次
特別日子:4-11月星期六、日及公衆假期,25/4-6/5 & 18/7-31/8期間每日都有

我當日係上午係高知仲有行程
所以我係搭11:06分係大歩危駅前既巴士前往祖谷蔓橋
到達時間為11:30

然後就係祖谷蔓橋逗留約1個半鐘頭就搭返13:10巴士落去大歩危峡
到達時間為13:38

然後我係大歩危峡觀光船中心食lunch+坐船
坐船大概20-30分鐘
我大概15:00完成大歩危峡觀光船中心
然後步行返大歩危駅搭16:02既列車前往德島
步行時間大約20-30分鐘

謝巴打
我岩岩搵到個行程,打算跟呢個行
https://travistotravel.com/2016/09/13/shikoku2016b/

行程
0903 德島出發 坐JR特急劍山3號
1014 到達阿波池田站
1026 阿波池田坐巴士
1119 風呂ノ谷 下車(小便小僧)
1125 步行到達祖谷溫泉(和之宿飯店)
1340 祖谷溫泉前巴士站出發
1358 到達かずら橋(蔓橋)
1510 かずら橋(蔓橋) 登上 途經大歩危的巴士
1538 到達大歩危峽
1702 大歩危峽 登上途中 大歩危站的巴士
1706 到達大歩危站

你記得book就ok
呢個都好多人報

唔係坐觀光BUS, 只係剩普通bus 都要book?

最大問題係大步危啲巴士
因為我閒日去,所以join唔到團

咁更加要望清楚巴士班次

網上資料真係唔多,如果參觀祖谷蔓橋最好預幾耐好
驚預得少又怕急,走馬看花,預多太又怕趕唔到巴士

其實條橋大概預45分鐘至一個鐘時間左右會好d
因為嗰度影相真係幾靚
反而大步危峽真係游完船河就可以完

上次我就係去完大步危峽先再去祖谷蔓橋

咁樣會好D?

冇乜分別啊
我係橋-->峽

有無時間點參考下

因爲我係特別日子去,所以我可以搭到藍色班次
特別日子:4-11月星期六、日及公衆假期,25/4-6/5 & 18/7-31/8期間每日都有

我當日係上午係高知仲有行程
所以我係搭11:06分係大歩危駅前既巴士前往祖谷蔓橋
到達時間為11:30

然後就係祖谷蔓橋逗留約1個半鐘頭就搭返13:10巴士落去大歩危峡
到達時間為13:38

然後我係大歩危峡觀光船中心食lunch+坐船
坐船大概20-30分鐘
我大概15:00完成大歩危峡觀光船中心
然後步行返大歩危駅搭16:02既列車前往德島
步行時間大約20-30分鐘

謝巴打
我岩岩搵到個行程,打算跟呢個行
https://travistotravel.com/2016/09/13/shikoku2016b/

行程
0903 德島出發 坐JR特急劍山3號
1014 到達阿波池田站
1026 阿波池田坐巴士
1119 風呂ノ谷 下車(小便小僧)
1125 步行到達祖谷溫泉(和之宿飯店)
1340 祖谷溫泉前巴士站出發
1358 到達かずら橋(蔓橋)
1510 かずら橋(蔓橋) 登上 途經大歩危的巴士
1538 到達大歩危峽
1702 大歩危峽 登上途中 大歩危站的巴士
1706 到達大歩危站

你記得book就ok
呢個都好多人報

唔係坐觀光BUS, 只係剩普通bus 都要book?

我睇錯左
sorry
巴打你換酒店果陣 當日未CHECK IN 行李放去邊?
公用LOCKER 易唔易搵?

jr站有

我每次都係store係JR站d locker
數量都十分之多
細同中size會多D
巴打想問六日,高松去嘅話,去貓島會唔會唔夠時間同太趕
THANKS 兩位
我應該一個背囊 一個相機袋就上陣

睇你點排 高松 德島 松山 6日應該OK

唔會啊
都要視乎返你行程係點
你要去貓島,就要取捨其他景點啦
巴打幫手睇睇個行程, Day 1& 2 仲諗緊高松or德島

Day1 HK to 高松
08:50 to 13:35, 14:45 Bus to 15:20
宿 高松/德島

Day2德島 鳴門(3days pass)
睇漩渦 坐觀光船鳴門公園渦之道 千畳敷展望台 茶園展望台 晚上可以去返德島阿波舞會館眉山睇夜景
宿 高松/德島

Day 3玩祖谷,大步危(3days pass)
宿高松

Day 4 玩高知(3days pass)
金刀比羅宮 丸亀
宿高松

Day 5小豆島
宿高松

Day 6 玩高松
栗林公園 下午返HK

行李方面你最好問定酒店可以提前存放
我覺得overall都ok
屬正常行程
可以考慮埋飲食個方面

Thanks 巴打!
send 左email 去問,無reply?

btw,
klook 買日本pass >$1000 減$150
有興趣可以自己上去睇睇

08:50 to 13:35, 14:45 Bus to 15:20
宿 高松/德島

睇漩渦 坐觀光船鳴門公園渦之道 千畳敷展望台 茶園展望台 晚上可以去返德島阿波舞會館眉山睇夜景
宿 高松/德島

宿高松

金刀比羅宮 丸亀
宿高松

Day 5小豆島
宿高松

Day 6 玩高松
栗林公園 下午返HK

屬正常行程
可以考慮埋飲食個方面

Thanks 巴打!

btw,
有興趣可以自己上去睇睇

我有klook $600減$120code
有興趣問我拎

宿 高松/德島

宿 高松/德島

宿高松

金刀比羅宮 丸亀
宿高松

Day 5小豆島
宿高松

Day 6 玩高松
栗林公園 下午返HK

屬正常行程
可以考慮埋飲食個方面

Thanks 巴打!

btw,
有興趣可以自己上去睇睇

有興趣問我拎

我黎緊三個月都冇旅行去
無野買
想問下12日大阪,京都,奈良,神戶,姬路,仲有冇時間可以玩到四國,好想去下睇風景....
想問下12日大阪,京都,奈良,神戶,姬路,仲有冇時間可以玩到四國,好想去下睇風景....

如果你本身已經去京阪神奈姫 就時間好mun水啦
大阪都2 3日 京都2日 奈良神戶姫路各一日

你頂多可以玩下香川縣
你鐵人的話都勉強都夠你去埋祖谷地區

其實關西都有唔少可以睇景嘅地方
好似京都天橋立 白濱 和歌山呢d都係近大阪京都而都有景睇

我之前淨係京阪奈都一星期

宿 高松/德島

宿 高松/德島

宿高松

金刀比羅宮 丸亀
宿高松

Day 5小豆島
宿高松

Day 6 玩高松
栗林公園 下午返HK

屬正常行程
可以考慮埋飲食個方面

Thanks 巴打!

btw,
有興趣可以自己上去睇睇

有興趣問我拎

請問呢個CODE可唔可以同依家滿1000 減150既一齊用?

你頂多可以玩下香川縣

咁可能玩少少算啦,我驚12日太多填唔哂果幾個地方,淨低幾日去遠少少又唔得,諗住近近地四國行下

你頂多可以玩下香川縣

咁可能玩少少算啦,我驚12日太多填唔哂果幾個地方,淨低幾日去遠少少又唔得,諗住近近地四國行下

我上次係7日半關西
神戶奈良各1日 京都2日 2日大阪周遊送 1日shopping 半日周圍行
我問, 我想買四國JR PASS係咪可以落地買都得?
我問, 我想買四國JR PASS係咪可以落地買都得?

係 但係香港/上網買會平D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞