發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
經過呢一年 香港人移完民都重會記得呢一年
當然要KEEP住溫度好難
唯有希望多D移民自己FORM GROUP KEEP到團火
技能人士過到去反而多機會
有外籍嗰班先最多建制派,因為佢地心態係有左條後路所以點奶都無後果。睇下回留嗰班人就知,加拿大尤其多。

所以有資格走嗰班會有相當一部分係而家就屌藍屍,到六年後佢地攞左BC後如果香港仲係有錢搵就會返嚟做今日建制所做嘅野仲會屌班無走/走唔到嘅人係度反抗係阻住社會運作同係咁宣傳外國月亮無中國咁圓。做返佢地今日口中嘅藍屍作做嘅野。

然後歷史就會不斷重複
依家係條女放棄治療呀 仲點救?
又有五毛放人民日報感情文,大家小心啦
對香港又愛又恨,但始終呢個係自己出生、成長嘅地方,而且人已到中年之末,應該會留守到最後,希望有生之年可以見證香港重光,中共亡黨亡國

不過,個人其實主張年青人、有錢人走得就走,除咗係個人安全、前途因素,其實人才、資金走哂,先係真正終極攬炒
嘈嚟冇用
不過我知去到外國撞版奶野
一定冇連登仔幫
識幾個碩士學歷and / or 專業人士朋友都 plan 緊走。
走咗唔代表唔理香港。
啱呀

全世界都係local 優先

係香港先至係強國優先
仲可以走得去邊?
有細佬可以送去外國讀書 人唔走錢可以先走 但而家外國情況比上一代移民潮差得遠 左膠/孔子學院統戰/成街大陸人/排華 巳經唔知何處是淨土 除非你唔介意去凍到嘔茄嘅PEI / 紐芬蘭
喺以前TVB仲係TVB而唔係CCTVB嘅年代,睇好多台灣人想翻鄉下望吓,結果到死嗰日都無法如願嘅報導

香港人呢個民族將來可能都係咁
我陪你留守香港
講多少少做邊行?
到時社會現象變左仔女藍 父母黃
大陸就係想你走
遍遍咁多連燈仔中晒伏, 等你地走晒混返d大陸人種落黎, 同時都會無左香港黎制衡住大陸
呢個比喻好似幾match,因為喪屍片十套有九套通常都係明知無得救又要心軟就被咬埋一份
唔係講笑
所以好多人屌住支共上大陸
一個地方好住好多因素
政府同人民都有關係
香港而家呢啲都無埋
中港共同藍絲仲有大陸閪玩爛個香港
仲靠咩繼續住喺度先
心安之處是吾家,只要認同香港人身份,不論在何處,都可以延續落去。
咁實有嘅

問題人地點樣先做到?

移民前有無諗過你做唔做到先
屋企人唔係萌塞、固執,就係藍絲
細細個就係紅底學校讀書
所以雨革之後已經用升學方法著草

利申:95年公屋仔出身,老豆老母on99唔幫我搞bno得本垃圾特衰護照,況且香港本身又無咩野值得令到我想留低,寧願走人都唔想比港共老強
留低繼續返工交稅 養港共黑警仲可恥 完完全全企係犧牲咗人對面
仲以為自己一個係咁好明白樓主
日日睇新聞睇到喊 我可以即走但唔捨得走呀真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞