發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
中共&港共:
Liverpool !?

打死我都唔會再返去呢個鬼地方
住邊類屋?HMO?
揀岩區好緊要

格幾條街。人都唔同樣

你見果區個個天寒地冬都係著hoodie,波鞋出街既

必定出事
真係得咩?真係可以活在謊言城市中擁抱真誠咩?
現實都唔係對對情人可以共患難
每個人背負嘅野同承受能力都唔同
睇開啲啦
只要有人願意走願意移民都無任支持,唔好再留係香港貢獻呢個社會,唔值得。為咗下一代最好都係離開。
揀區真係好重要
除非你真係好拮据
如果唔係唔好為咗 deposit 屈就喺個壞區
去好啲嘅地方 識啲好啲嘅人 就會有好啲嘅際遇
禁都有20中既bno既,佢地都係有抗爭既一群,唔講禁白啦,未必個個都係坐享其成
走左,你仲可以保留到自我,可以保留香港文化係自己心入面,然後去第二個地方將佢發揚光大
留低,只有被同化、被入侵、被蠶食、被分屍、被入獄
離開同留低都唔係一個絕對錯誤、絕對正確既決定
我欣賞留低既人既勇氣,但我都認為離開係要逃離呢個鬼地方

以前既香港真係好好,而家既香港已經唔再係香港,只係香港市。
其實有能力但唔走算唔算浪漫主義? 共存亡?
你想期待有咩小社區想點互助法?搵工買野上網搞掂哂啦,定期望成街人成間公司都講廣東話先過去?

搞得呢啲又容易俾支那滲透

集合埋一度等国安易搵啲?
spare room租3個月

雖則話斷月俾,其實之後都係俾得一個月事關啱啱租連按連租已經俾左兩個月
乜liverpool好西既咩?

其實我都未去過我只係去左佢個車站同差館
That’s because it’s true

開壞個頭你以後響度條路都難行
連登警察快d叫連仔封我ac唔岩聽就5毛熱狗
我信離開香港嘅手足
都有地方做到野幫到香港
但要救香港 主要都係靠城內嘅人救
城外嘅人都係得遊說 文宣 宣揚

真係打到流亡嘅手足覺得自責
好多都一離開香港覺得好無力
因為人在外地真正做唔到實際野

所以 移民 同 流亡 個心態真係兩回事黎
每樣嘢都有唔同階段
而家已經過晒留守抗爭嘅階段
繼續抗爭唔代表因循舊路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞