發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
有冇家人另一半係果邊呀,有既會好啲
各人唔同啦 有人融入到 有人始終掛住香港
係一定要走 只係時間嘅問題
後生既,去到外國,睇下可唔可以當兵,未來局勢不排除戰爭的可能
人哋點樣都唔會當你係自己人
英文再叻都係咁話
一去到啲二三綿城市,種族歧視都好嚴重
我都無諗住走
無錯 正如一個講廣東話再好嘅大陸人 你知佢唔係香港人 都唔會想當佢自己人
比人歧視得多 就唔會想再留係個邊 會好掛住自己家鄉
尤其係喺英美國家 一睇就知你唔係當地人
冇得好似去日韓咁 扮韓妹架妹
望見班人已經灰咗,所謂黃嘅個個都回復正常,買樓返工搏上位,連藍店都食返。
又係同一班監蠆分身人

講返今時今日面對既問題
你無BNO去到英國嗎?
去5眼讀書博移民? 你有無錢去讀書
身無分文去WH 最多咪又係畀你逃避一兩年
真!個人social 識多啲人有着數
歷史上面對暴政唔係革命就逃命架啦 更黑暗嘅時間都未到 到你發現唔走唔得嗰時應該得摩西先救到你 依個時期離開做智勇定留低做林卓廷都值得尊重 希望大家頂得住
Mo la, 已經返咗嚟啦
我屋企都係覺得冇迫切需要走(事實上真係冇) 寧願留係度同共產黨鬥長命 想當年我老豆老母都係走難落黎香港 仲同我講我地呢一代係辛苦d架啦 不過依家咁既時勢唔出聲就乜事都冇 真係痴線到搞著全家先至買張機票送我走先
做咩番黎地獄呀
我做緊中資,巴打講既完全正確。
換血係政治任務,中資一直都做緊,中資一直都好努力咁做緊。

Trainee 又好,專才計劃又好,全部都係為中国人度身訂造。
香港中資十年後,經理級以上應該已經無晒香港人。
1) 我係香港出世香港長大的香港人
我成家都有BNO

2)你唔鐘意香港,咪移民走囉。
留番個位俾真係有心留係香港,
同嚟香港的人發展的人仲好。

3)我用大陸,而唔用‘支那’:
- 大陸先至係一直以嚟香港人,形容中共統治下的人所用的字眼
- 支那係侮辱緊所有華人,包括你同你祖宗十八代
只有冇讀歷史,同最缺德的人先至用。
咪囉
都cls
大佬呀做港豬都要講“天份”
你本身唔係做豬欄既豬既材料
唔該諗下點樣可以做返個人
認真想知留低係可以點贏?
其實真係無問題架喎
1)BNO係97前香港人用的護照。

2)我鍾意的只係香港,尤其97前的香港
而唔係中共同大陸

移民打手而家係歪曲緊

鍾意香港及留係香港 = 鍾意中共
你唔得係因為呢一代廢

上一代幾多反共既游水落黎白手興家
但為什麼終於
穿過海灣來到老遠
卻很想返回我的屋邨

身在外國,更加覺得好鍾意香港,永遠只有呢度先係屋企。我自己都好struggle讀完書應唔應該追香港⋯⋯
Anyway重光需要有人走、亦需要有人留。你有留低嘅勇氣我無比尊重,但你要有心理準備情況可以比想像中更壞,希望你捱得住⋯⋯最緊要巴打你對得住自己。點都好,唔好死,我哋獨立日見。
大把外地手足搞遊行啦

咁邊有得講 猶太人被人打散二千年都復到國

自己民族性唔夠無得講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞