發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
利物浦出哂名無利物浦口音就仆街,你下次做足功課先好揀地方住
其實以前一直都無諗過要走
因為始於覺得香港先係我屋企
我喺呢度出世喺呢度長大
點解無啦啦要我搬走
但而家真係會慢慢有開始要走嘅念頭
自己睇波蘭歷史啦
有CHING 開過POST
我又唔係好覺凍都係咁既衣著,乜有分別既咩?
你而家都静咗啦 唔係嘅話 你唔係係到上連登 而係被人拉咗
有國安法 根本唔同玩法
憎香港嘅會想改變香港
無衝突嘅
吸收左教訓仲有下次真係黎住既會注意下,不過啱啱交左租仲有£800兩個月期,唔想嘥左佢
幻想總是美好的,
而家傳媒,網上,
都吹到英美歐加澳係人間樂土,
同97前一模一樣
有大批人話去到掃街都比香港做中產好
香港就被踩到變地底泥

你而家同果班移民人
講任何野佢地都聽唔入耳
仲會鬧番你轉頭

最好等佢地賣晒香港的家當,
任佢地走
佢地去到後自然會見知道真相
但到佢地仍然會死撐

等佢地撐唔住,自然會回流
我唔係住liverpool,住man stretford果邊
思考香港前途唔只再集中在一片地地上,中共一定出盡力消滅香港文化和價值,現在走到出去的真香港人,一定要努力守住香港的文化和精神

再講多次,香港人唔係移民嘆世界,係走難保血脈
有bno留係度幫中共建設交稅比狗狗仲要曬埋呢年大家付出既血汗人命...比我一定閃人
有辦法嘅話都係揾定地方搬先好啲
做好啲 research 先扑鎚
我諗鐘意香港既人只係一部分人
有另一部分人係唔鐘意

利申 : 唔鐘意香港, 鐘意台灣多d
咁就留喺香港啦
橫掂血統上都有優勢
睇人
有啲人另一半唔想走,就俾人綁住咗
幾個主要行業都有人,例如金融,醫療,教育等等,其中不乏已經有國際認可牌照嘅人。
其實國家咪一樣有呢啲防控措施
重點唔係呢度 係你個心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞