發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
就算變得幾壞都好我對呢個地方有太多感情 直到而家我都唔想離開
淨係鐘意97前既香港,97後根本係地獄黎
阿Q精神嘅嘢你識條蕉咩
我幢樓一層4個單位走左兩家人
佢地都係賣樓移民
「咁都唔明」

講到好容易咁
打仗總有撤退之時。
敵方人力比你多,武器比你先進,死守不現實。
我好多嘢都會唔捨得,例如香港嘅郊野公園,新界牛牛,城市嘅街道同動物,呢啲其實都構成香港嘅一部分,話就話香港是一種精神,但心底真係好難脫離盛載住佢嘅地方
中學先黎香港似係無國家肯收大陸出世嘅香港人先走唔到姐,講到自己好想留咁
我有BC

但我想死喺自己出生既地方
留低又可以點?
二戰嗰陣係留喺中歐嘅猶太人救到中歐
定係走咗嘅人救得到?
當屋企個老豆日日家暴,你可以做嘅只有一係殺咗個老豆,一係離開。大規模撤離抽走資金,其實都係一條金融戰線,唔好覺得走就等於放棄
時代革命唔係口號 攬炒亦唔係選擇

香港由97淪陷就注定有呢日
請問有咩方法救呀?
願聞其詳
我係由舊登過嚟連登嘅,一直都係CD-ROM,第一次發文可能1999,唔好意思。

我唔係香港出世,中學先喺大陸落嚟,第一次聽到六四呢件事嘅時候真係好震撼,亦都因為咁開始留意政治,開始每年去維園;到旺角魚蛋,自問唔係好叻嘅人,當時都有啲不解,但好快解開和理非心結,開始理解以武抗暴嘅理念。

畢業後我做到自己理想嘅工作,人工唔高,但好有意義,香港真係我嘅家,呢度有我最知心嘅朋友,最敬重嘅老師,最欣賞嘅同事,最想成為佢嘅前輩;仲有中學上體育堂要跑嘅城門河,唔開心時會搭嘅渡海小輪,仲未去得曬嘅郊野,雖然每次露營見到啲垃圾就好撚躁,但我真係好鍾意香港。

「我真係好撚鍾意香港」呢句嘢係我第一次打,因為我好驚自己並唔係真係咁鍾意,如果有一日走咗會對唔住呢句說話。

近來狀態真係好差,自問已經係好樂天嘅人,但每朝起身見到啲新聞真係好辛苦,我真係唔想走,點解要我離開自己屋企?

最近發現身邊好多人都計劃緊移民,我個心好慌,「其實會唔會得我一個咁戇鳩留低?」好難過,好想叫佢哋唔好走,但我唔敢講,點對得住人哋嘅人生?想呻呢樣嘢,但唔敢同身邊任何一個人講,因為唔想比壓力佢哋,我知離開都係一個好困難嘅決定。

但我真係唔想離開。
我地一齊留低 如果離開香港係為左做到更多既野去抗共,就離開啦
自己係支那腥移民,之後叫人唔好移民。
你無撚係香港,躝返去支那好唔好?
好想屌撚死你
英雄莫問出處,梁天琦都武漢出世,但會選擇留低
真心 如果後生

本身有一技旁身

過到去搵到食嘅

絕對可以去試下

問題好多人連係外國生活做野經驗都無

就係咁叫人走
香港已成荒謬絕倫之地

走唔到既 只可以留低一齊見證悲劇同笑話
支那落黎+未夠30應該冇啦
冇BNO講到自己選擇唔走咁
好撚嘔心
唔知係唔係又係五毛吹淡風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞