發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
由始至終都無得打
英國都還好。操野風氣唔係太盛行

大隻既都唔算太多

我都大隻過一半鬼仔
你果邊就更加少asian啦

唔洗劣呀

d鬼仔見你識操。識英雄重英雄

分分鐘仲交到朋友tim
我玩開大重量,好撚怕中間俾人搞

一出意外真係會仆街
講姐 我都識唔少人回流番香港(非藍絲)
原因係武肺令全球經濟大挫 外國失業率大升 而家去外國極難搵到工
企業倒閉 未執既都裁員 就算真係請人都唔會請你d「中國人」
有唔少人搵唔到食捱唔住最後都係要選擇番香港
唔係諗住你squat緊果陣 佢篤尻你背隻下嘛
我驚bench push啲冚家產兜野壓落黎咋
我反而係愈出去見世界愈多就愈鍾意香港
每次離開香港多過一星期就好想快啲返嚟
外面再好都搵唔到根無歸屬感
同埋
香港真係好靚
唔想拱手讓人
我同我老婆都拋唔開老豆老母
唔捨得香港ge親友 但搞到而家唔知仲生唔生小朋友好
其實重有咩藉口唔移民?
https://lih.kg/2293452

憑呢班人去keep團火
屍殺列車個棒球仔
我都明白,但係好似電影咁(例如:雷霆救兵)。全隊人死晒,為咗救你一個,又算唔算人血饅頭?
以前就輕鬆講,人地救咗你就要好好活下去。今時今日到自己經歷,心理上真係好難平衡。
其實咩原因令你覺得移民生計一定會好差
唔通憑連登救香港?
連登係大台?
提下你移民未必會keep到團火啫
完全認同 人離鄉賤
唔好妄想人哋會對你呢個外國人好
有起事上嚟 你會發現係自己地方原來可以比起係第二個國家容易處理
做藍絲不如留係香港
仲有著數
救唔到係必然
香港嘅價值一直在於作為中國對全球資本嘅大門
隨住全球圍堵中國,同埋中國刻意收緊對香港嘅控制,香港嘅定位已經由國際金融中心變成大灣區區域中心。依家只係睇下邊個國家會接收香港嘅遺產(人才,服務,資金)

留低嘅人,一係有心理準備面對嘅只會越加嚴峻; 一係就裝備自己,喺香港積累資本(知識又好牌又好錢都好),一旦事變就走人。
唔開心都冇用
好似女朋友變左心
格硬留住都係冇幸福
真係唔差
住屋無問題?
人多無問題?
工時長無問題?
唔係人人有BNO, 唔係人人有專業學歷/家底去5眼架
你以為窮撚就唔駛驚去到繼續做窮撚? 傻啦, 係香港繼續搵工返工搵緊生存費咋, 有時間諗咁多野?
唔好覺得走左就唔返黎 咪藉呢個機會去擴闊下視野 體驗下外國生活,真係岩先諗移民都未遲 所以又唔使諗到咁負面,由佢開放簽證到真係俾你入藉都要經歷一段時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞