發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
有用血先換到返嚟嘅逃生門都唔快啲走
更加浪費手足嘅鮮血
外國中年老野都有分偏左偏右
香港個班剩係分奶唔奶支
我都係外國回流返黎

你Asian 面孔好難有進升機會

除非你係最top
冇想像中咁美好 但係可能已經好過香港好多
癡線

你幾時走

我怕我走唔切
Hong Kong ia gone.

過去廿年你見到嘅只係

一個逐漸腐爛嘅蘋果
一具逐漸喪屍化嘅屍體
一舊溶緊嘅冰

拋開執著先可以成大業

舊香港只能夠存在喺大家嘅記憶入面
香港唔可能變返以前咁

唯一嘅轉機
就只有滅共

只有滅共 香港先有可能重建
要滅共 就必先滅港

如果你認為自己對香港有價值嘅
你可以帶俾共匪最大嘅傷害就係將你嘅價值由香港撤走
甚至貢獻共匪嘅敵人

打仗 唔好感情用事
好撚煩阿移民post開撚夠未?

走就走
留嘅留

喺度叫春有用咩
其實係

佢玩曬架
依家係條女(香港)跟佬(共產黨)走喎
移民撚下一代已經對香港好難再有好大歸屬感
更加唔好講咩傳承香港人
只係當香港係自己鄉下 好難有咩情感
你移得民就自然要融入當地生活
下一代更加會變成當地人生活落去
仲要埋沒良心
講係咁講
有幾多移左民既人仲當香港是我家
97果班都唔見得有幾多會願意支持我地
反而會鬧返我地搞事
我果班人渣移民親戚就係咁
又唔洗咁認真既 偏激既總會有
但當一日要走自然就走 假如香港 繼續降低到大陸不如
到時自然實會爆 要爆就爆必然 合唔會再講走定唔走
就等個垃圾政府 繼續下 睇佢死個日真係要一堆人慶祝狂歡 聽日唔知聽日事 話唔定個垃圾突然仆街死
會留住陪你放心
因為覺得香港有問題 其他地方都會有
我公司都係
係香港條件唔差 無下一代既好多都唔想走
有既都未必肯走
留低嘅
可以問吓當年由支那走難落黎香港嘅人
如果當年選擇留低 會點
因為佢地有好多都未體驗過呢啲衰野
又或者佢地覺得呢啲overcome咗佢地對共狗既恐懼
但我自己係好撚憎呢啲野,唔係大中華膠
係你根本覺得自己fit in唔到
係 好撚煩
仲要多數講講下就會變罵戰
成日叫春想移民想走 有幾多個真係決定走
講撚到天花龍鳳 聽日咪又係準時9點逼黨鐵返公司打卡
好似被惡霸拆散左頭家
香港係會不斷衰退陰乾
你當而家係五六十年代菲律賓,經濟發達
再睇下佢地而家咩樣?
開post果個係叫人唔好走喎
而家支共要玩全面管治, 改朝換代自不然要換人換血

留島不留人, 留係度畀支共玩9無運行, 後生仔女點解唔趁仲有機會離開, 趁後生有心有力去外國過新生活?

唔普仲留係度浪費青春, 等被炒家再送入集中營? 定係真心膠信政府自己碌返上大灣區?
大陸仔你係走唔到炸,講撚到自發留係到咁
有BNO既留係到等抄家咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞