發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
你都知係等死既話
即係話無香港文化既話 民族就會死啦
咁問題黎喇
而家既香港文化 真係足夠支撐你地去維繫身份認同咩
唔好話同猶太人比
突厥人既文化可能都實淨過我地
而喺我地既文化未成熟個陣就四散
你有冇信心能夠重新聚集翻散開既移民先

其實你只要一句安全要緊 我完全唔會反對移民
因為以上呢抽野係以建立香港人主權為出發點
移左民就落地生根啦,唔系就變港蝗啦
BNO去定唔去好?
根本係Yes or No嘅抉擇
有錢就唔洗諗 即刻去
冇乜錢而又船頭驚鬼船尾驚賊,咁咪唔好去囉!
冇人可以幫你決定,根本唔需要左問右問&左諗右諗
我敢肯定我為場運動付出一定多過你添
如果我係五毛你連五毛都不如
多數好似你呢啲浪漫主義者都係講多過做 所以先會講得出啲咁尷尬嘅嘢
特登移民係為咗光復?為咗再返黎香港建設?你自己講出黎有冇覺得好撚好笑
其實邊可能700萬人走哂?
黃藍都會有一部分人留低
又鬥黃
海外多啲香港人 救濟啲唔走唔得既手足都好係咪呀
佢屈黃咁我咪同佢玩鬥黃囉
上面話保留唔到identity

自己睇吓內蒙古滅字
新疆集中營呢啲野
如果唔係因為海外出聲
響籠裏面發生咩事根本冇人知
間接係令支那更容易種族清洗
唔係種族清洗,而該改善基因
新疆人貌似混血,反而成為佢哋嘅劫數
以後條條蝗蟲都像混血兒,唔洗整容咁麻煩
都知未必
盡力啦
正如留港都可以KEEP唔到團火一樣
慢慢習慣
you are not alone
喺美國住咗十年有多,遲下搬番香港
你實覺得我弱智!
但作為一個鐘情於香港嘅人,香港先係屬於自己嘅地方
住咗美國咁多年一d都唔覺得幾好,依度d人太on9只有香港人先會明白你
咁又未必係乜都無做

家長車,FA,守護孩子果班叔叔嬸嬸同老人
好多都係二十三十或中年以上

同埋好多人捐錢俾612星火,如果唔係點會有錢打官司
雖然唔係企最前排,但唔係無做野囉

[公告]川 婆 婆 fb Del 人 留 言 可 能 係 藍
https://lih.kg/2313441
先唔當你係五毛。
死都唔走,都唔知邊個先係浪漫主義。
我識走左嘅,黎緊走嘅,個個都係望返黎,個個都問唔知幾時可以返黎,個個都好掛住香港,日日睇。
我知你如果走左就係唔返黎嗰隻,我收到晒,不過呢啲以己度人可以收返埋,留返你自用。
鬥黃就知係開邊範,唔洗覆,係咁,你加油,希望你唔好係度被磨滅晒所有心智。
兄弟爬山。
成日都中意用呢啲作品嚟類比,呢啲作品根本唔適用於而家嘅香港,咁中意講 Asgard is not a place,香港有好似 Asgard人咁嘅宗教、文化同領袖去維持Asgrad人嘅bonding?明明呢一刻嘅香港冇,根本唔可以用Asgard做類比。
你講進擊的巨人,我就仲R頭,人哋調查兵團唔要命都要出去同巨人死過,你就搏命移民?
移民咪移民囉,做乜唔可以老實承認自己想移民走佬,係都要用抗爭去包裝,畀藉口自己,我唔係否定海外港人對香港嘅幫助,但係人哋有啲本來就喺外地,甚至有啲係流亡,人哋嗰啲叫流亡,你嗰啲叫移民,兩樣嘢唔同㗎。其實移民都唔係唔幫得手,但係你有冇影響力?最簡單一個問題,你有冇錢啊?當你移咗民連自己都未必顧得掂,仲講抗爭?你唔好喺度搞笑啦
多撚餘,同n個fd講過呢樣野
類比呢樣野要100%一樣先可以類比?
拎個中心思想黎做立論
我舉果兩個例子唔單止係講緊你認為香港人做唔到果d英雄事跡(事實上有大把無名英雄做左分分鐘死埋,或者被夾哂上支那,勇武係無槍無炮姐)
仲講緊係架飛船上面走難既asgard子民同遷入內城既所有人
係你自己認為我就講英雄果邊ja wor
怕死又好,保留實力又好,有咩問題?
你講而家香港人冇既因素,就代表將來都冇?
你睇呢一刻話冇就以後都冇,留低革命種子係外國,香港人社群過到去有影響力投票或lobbying外國幫香港,或者結集資本去外國買槍炮又得唔得?
我夠可以話香港人留港只會被支那同化
我夠可以話留係香港死路一條連命都冇仲講咩抗爭?
更加唔可能組成地下組織抗共
放負邊個唔撚識?
鼓舞人心先係最重要
有冇諗過點解共產黨又贏?
點解係你走,而唔係佢支爆?
我就係講緊你講嘅嘢唔適合用喺而家嘅香港
香港人過到去投票有咩用?你真係動員七百萬人去投票?七百萬張票喺其他地方咁少有乜作用?你講到去遊說,人哋憑咩聽你講?你有冇資源?你有冇錢?乜都冇點deal?
與其話我放負,不如話我講咗個現實出嚟,而家個現實就係咁負面,鼓勵人冇問題,但係為咗鼓勵人而將負面嘅現實收埋就有問題
佢哋會答,留低咪變咗馬雲
馬雲最後被退休
移民還移民,去到外國嗰陣千祈唔好好似喺香港咁成日以貌取人,如果唔係實俾啲外國人鬧死。
呢個係事實(可以預期)而唔係問題
而家香港無做緊呢D野咩?
普教中 新屋嶺
呢D係發生左既野黎

但係要解決既係問題
你覺得而家既香港文化足夠支撐去呢班移民既下一代
保持對香港既熱情咩?
身處異地 自己日常生活接觸香港文化既機會一定會少
可能我地呢一代人能夠keep到 幫到唔移民既香港人
咁移民既仔女呢?
你有咩誘因叫佢地去守護香港人身份?

尤其而家香港人的身份認同都仲係有一部份對於中國/香港政府同共產黨既厭惡建立同比較出黎
當大家移民之後 呢個因素都會消失架啦wo
你既下一代身處比較自由既政府
生活同香港文化自然脫離唔少
咁樣你有咩方法能夠令佢地叫自己做香港人?
我地呢代有政府惡行 警暴黎做連繫(長遠黎講唔可取)
下一代剩翻D咩呢 佢地無我地既經歷wo
混淆是非,你講無香港文化就會令香港民族滅亡; 有很大機會是對的。但更重要的是,香港文化載體,如果因為要實現「共存亡」嘅理想而最後死鳩晒,咁仲談乜嘢保留火種傳承。唔好咁理想化啦。
睇下你條撚樣以前嘅post, 都知你係假人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞