發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
放心 走既唔會出聲 留低先會係度大聲同人講
現實黎架 唔係本身就係咁咩?
啲人睇返97啲人呀嘛.... 但從來冇諗過當年移民啲人,10之89 大學都無讀過,去到外國一定係蝕章啲, 但係今時今日外國社會, 返工周圍咩人都有, 普遍大學學歷嘅比例提高咗, 根本個競爭力同當年移民嘅人唔同
走啦唔走無命
所以我從來都唔會講「我真係好撚鐘意香港」

我都覺得自己配唔起講呢句野
由細到大都成日搬屋 之後又去左外國讀書
依家係香港做左幾年野 真係講唔出話自己好鍾意香港
只係唔捨得香港d野食同方便
呢啲係門面野啫 係人都鐘意聽假話

如果真係另一半有病去到無可挽回既地步 口梗係講會一直陪佢啦 但你自己都會計劃搵定第二個 呢個係人之常情黎架 我就算係佢我都會理解 冇理由要綁住對方係身邊架

不過我都唔會expect人地移左民會做咩光復香港 永遠byebye架啦

利申:我係第六個會留低
有啲人竟然緊張香港呢個地方多過緊張香港呢度啲人!明明個地方係個死物,精神先係永存心中,憑住呢份精神,世界上任何一個角落你都永遠都係香港人,只要繼續承傳下去。
咁講法, 60-80年代新界班鄉下牛屎佬英文字都唔識多隻, 一條光棍都漂洋過海走去英國荷蘭搵食, 又或走去行船, 最後落地生根, 如果唔係邊有咁多ABC/BBC

唔走嘅當然大把理由留低, 唔關有錢定係窮L毒L事, 中產事業有成人工高, 呢D人放棄香港嘅事業生意去移民, opportunity cost先至高

作為一條窮L毒L, 如果畀你有得揀, 你想做一條支那殖民統治下嘅三等韮菜屁民, 定係去英國做窮L新移民?
細細個就聽阿嫲講走難嘅故事 佢中國出世 走去柬埔寨 再嚟香港 係佢教識我花無百日紅 要識審時度勢 要識變
咁嘅話去到邊都成到家 都生活到
唔係上一代冇意願走我即刻就會走撚左
對 所以冇人有資格要人留 我亦都唔會鼓吹人地走 自己鐘意留就留 走就走
我都好撚鍾意香港
但我真係好難認同而家呢劈土地叫香港
離開唔代表一世都離開

呢兩年發生既事, 話比我地知, 呢個世界無野係絕對, 有好多可能性可以令呢個香港變返以前咁, 到時再回流重建香港都未遲啦
有能力既唔走,唔通留低工作交稅貢獻中共?
我情願射落海咯~

越有能力就越應該走,唔走既就辭職拎綜援,令香港完全失效先係對中共最大既報復~ 
巴打放心,我留低陪你唔走
呢個世界冇地方可以代替到香港
明白你感受。但各人處境不同,所以,無所謂對錯。

但如果曾被狗咬,有下一代,最好先離開。人無事先做到世界冠軍,亦唔想下一代變成小粉紅

無論去留,堅持良知,堅持信念,希望有生之年可以光復香港
可能我性格好摺, 但係出咗去住幾年先發現
最想留低嘅都係香港
係比佬洗左腦之餘, 之後仲不停比佢中出射到成身都係精.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞