發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
樓主應該識有一班成日覺得香港好威果班(雖然係真係幾威,去到邊度都有人識呢個地方)話香港又乜國際化,同中國完撚全唔同,係香港生活好撚爽

5、6年前啲樓市咁嘅樣,好明顯如果繼續留係香港根本上之不過係成世做樓奴。所以諗都冇諗果班人,為咗自己唔會困係香港就堅持咗走。

而依家證明咗我係啱,如果我留係香港真係會綁咗自己
特別係
國際化完全同新加坡比較之下係呢幾年之內急速脫軌(其實都唔係近幾年嘅事啦,回歸之後新加坡慢慢追)
依家同中國個分別,其實我都唔知有幾多

不過香港係養育我嘅地方,我真係好感謝香港,我亦都好感激我係度嘅時光
我都好唔捨得走,係依個地方長大到依家就黎廿歲,大部分社交圈子都係香港,係依度有好多成長回憶,不過依家既香港真係變哂,依家日日起身開電視睇新聞都係有人被捕,個心都真係好唔舒服,成日個人都好down。我覺得鍾意香港係一件事,但係有陣時睇住香港個局勢真係會覺得唔適宜久留,我屋企人都已經決定左要移民,雖然我心底裏好唔想,但係個種無力感係越黎越重。

(sorry原諒我放負,依排成日聽屋企人講移民啲野聽到好sad)
開始玩情緒勒索

有得走, 唔走正ON9
第幾個post叫人唔好移民
打唔打仗都要走喎,況且唔打仗支那根本長命過我地

Btw 打仗都唔係一朝一夕既事啦,香港人乜都要急

利申:唔睇好打得成,支那必要時忍衰仔應該可以過到骨
有同感
香港變到已經唔係大家熟識嘅香港
咁仲留嚟有咩用
留港得兩種人
順民+奶共
加一,本身覺得世界好大,人生頭20年係香港,想去睇吓個世界,而且本身2008年已經與眾不同,身邊既人令我覺得香港遲早無,所以想走,到依家要呢一刻,反依覺覺唔想走
先講聲sorry
我廢, 我都係等緊有前人經驗先敢去試, 好期待會係異地見到有香港人互助小社區咁
樓主好慘, 太遲黎香港, 我都係大陸出世, 不過97年前就黎咗
通常都係咁,未有本事移民前啲人把口都會係咁屌藍屍屌建制派,到自己有辦法攞左外國國籍做到佢地口中嘅’高級華人’後就即刻變臉笑啲走唔到嘅人同屌啲留係度嘅人搞搞震阻住佢搵錢。由以前都而家都無點變嘅特質嚟而且應該係會有種自己走到嘅話就唔希望其他人走到,少個人同自己爭飯食,就好似大學鬥gpa 時咁上下
又可以咁睇
人喺邊都係咁生活
分別唔大
我早過你,我本身諗住可能2025前,銀行ac夠錢就走,但依家反而唔想走
未睇晒啲po…分享少少個人諗法俾樓主:

你好撚鍾意香港,我都真係好撚鍾意香港,不過問題係我哋鍾意嗰個香港好可能已經死咗…咁我哋可以點做?

攬住條屍大喊一場?
揾殺人兇手報仇?
嘗試拯救死者,幫佢起死回生?老實講,我無乜信心…
認賊作父,準備悶聲發大財(你以為得嘅話)

其中一個可能,係喺兇手要殺埋我之前(條友心理唔正常,亦都怕我哋報仇,所以對付我哋,言之有理),揾個安全嘅地方落腳…

選擇最後嗰個做法,都係有啲無奈,我完全理解…
我以前都唔明點解班上海佬1949年嗰陣殺到埋身
要比人批鬥都唔走

宜家真係明要放低所有野去一個新地方真係唔容易
始終會覺得在家千日好
第七個
冇錢冇技術

移民撚: 「窮」先走, 過到去洗碗, 唔走就係港豬韭菜, 入集中營
唔係想唔想走既問題,
係為左自己仔女,
對唔住都要講,
我地係一定要走
等仔女可以喺一個正常既社會長大
係我地一班家長最大責任,沒有之一
而家嘅香港冇乜值得留戀
走咗你仲可以保存香港嘅身份
留喺度你只會入集中營,或者不斷妥協變埋小粉紅
年青人世界好大如果你行過曬呢個世界之後你都決定返嚟,你先返嚟啦
天琦前天琦後天琦係你老豆咩數黎數去都淨係得一個
唔係班移民黎左,香港會有咁多衝突?有你呢啲死左膠 班大陸狗先會係度發大
會唔會係揀錯區,英國隔幾條街已經好大分別

Btw 有時真係唔可以唔信 your face your fate

我有個fd識咗佢廿年up,每次佢一出街見到龜一定俾龜逗,風雨不改
而家留喺香港可能仲係生活
將來就只係擔心生存

脫離 comfort zone 開始係要顧慮生存
但係會慢慢重新生活
咁撚大愛咪叫班左膠叫埋班大陸仔入佢間屋住囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞