發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
真係唔明 點解佢地原來咁唔滿意香港
上年又唔企出黎
連post個story表態都無
而家第一個要走
睇到好撚尷尬 懶撚係浪漫
我好撚肯定走左嗰班人99%唔會再理香港
為咗光復所以移民只係成班唔想承認自己係逃兵嘅藉口
寧願你地坦白話係為咗自己先走 咁都無咁撚肉酸
呢個世界咩人都有
正常人都睇得出佢哋係on9仔唔會理佢哋
你都唔需要介懷呢啲on9
以家庭角度出發 完全無問題
但係以民族角度嚟講
香港文化現時嘅底蘊暫時無辦法同外國相比

你叫佢哋自己揀
咁佢哋十成十揀嗰大影響力架
人在外國 點解仲要揀個相比之下差嘅文化去擁護

咁香港文化同民族遲早都係收皮㗎咋喎

民族認同好多時都係感性佔多嘅

而決定移民並且有心保存香港人身分嘅
你係咪考慮下點樣說服到你嘅仔女
有外國勁嘅文化唔崇拜
走去支持暫時貧弱嘅香港文化呢?
過左讀書年紀又冇錢走嘅人揮手
成篇無錯字已經抵俾正皮
你唔好亂講,我好肯定大部分人都唔覺歐美加澳係人間樂土
只係香港一定會變成人間地獄先要走
系啊系啊,遲啲變集中營啦,比支那人隨便虐殺嘛
你咁肯定,可能因為你自己係嗰類人,走左就乜都唔理,你唔知,唔代表無。
唔知你係咪五毛定真心,你要咁諗都無計。
外邊大把手足仲做緊野,就算係好被動都好,大家都係等緊。
留低,有咩方法可以唔比人滅個清光?你有冇方法解決?
有你就講出黎,留係度,坐係度比人滅?好似猶太人咁,真係好?
共存亡即係冇威脅啦
咁不如走
我唸你見到呢個post會更加唔開心

其實重有咩藉口唔移民?
https://lih.kg/2293452
遲早咪又係後悔⋯⋯
依家香港仲生活到 咁聽日呢 下年呢
咁點解唔係諗下點樣響全世界弘揚香港文化
而要鼓勵香港人留喺中共佔領下等死?
咁樣諗,你只係出生係呢到,唔代表你要為呢到點點點或者肓目愛呢到。否則同「大陸人覺得出生係中國就一定要愛國」有咩分別?
香港只係一個你生活既地方,你自己點先係最重要。

你為左既係民主自由,而唔係香港本身,你自問14年後/上年為呢樣野盡左力就夠。
可以用咩方法走呢 投資移民又冇錢 技術移民又冇技術
係咪留喺香港等死算

點解要移民(殘體注意⚠️)

就算台灣呢種唔係好大既國家
周末都可以去其他縣旅遊下
香港比盡去個西貢 離島
除非係會上中國玩個班傻鳩
人地住一個國家
我地就困係一個小城市
唔好唔開心啦,重有成堆爛攤子等緊你。
但係我問做銀行嘅人暫時睇唔覺會有好多人移民,我反而見到有啲人住外國一排返番黎,可能因為疫情太勁
唔鍾意台北,起碼可以去台南冇門檻

香港真係
移民之後,個下一代已經唔覺自己係香港人啦
你啲口吻真係好撚大陸哩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞