發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike

me2
反而想問會移民而希望下一代記得香港人身份認同嘅人
你們會用咩方法去提醒你哋嘅下一代?
你哋嘅下一代應該唔會受到港共嘅壓迫
咁點解佢哋要記住香港人嘅身份?
既然外國食好住好

佢哋根本無動機去保存香港文化wo
而移左民嘅你地
又可以點說服你班仔女
你哋要記住香港人呢個身分呢?
唔講政治環境
根本甘心比一個城市仔困住自己一世己經on9
以前無錢就話無國家收留你姐
而家個勢係咁多文明國家都有機會比你去,唔走果d同古時比塊田挷住果班農民有咩分別?
同意巴打講法
d人成日話移左民都可以救到香港

有幾多想移民既係手足先
唔通靠個d港豬藍絲打國際線咩

重要話搞咩香港城
唔係香港既香港 重係香港咩
96defer左兩年 今個月底grad
it科有bno 想問香港做一年先 定直接去英國搵grad job
無 移左民基本上你當佢地已經放棄左香港
除非香港突然好轉 佢地咪番黎享受成果
宜家佢地走根本純粹為自己為下一代
有啲人掛個名話會打國際線/係外國努力團結香港人力量根本係美化移民既目的
去外國試下點都無壞
問題係呢啲佢地想要嘅技能係咪想, 有能力, 鍾意做
始終每個人機會成本 睇重嘅嘢都唔同
寧願留喺到做返自己老本行 都未必學第二樣嘢
入左法國外籍軍團先
開晒逃生門 唔走真係戇鳩
人地救得你今次 救唔到下次
嗰d叫中國香港人
本身有外國藉,有軍旅經驗,有打獵經驗
你覺得喺中共治下你有得揀?
而家已經設立緊篤灰系統
遲啲只要一唔妥你就可以發配你去新疆
同蘇聯時代流放去西伯利亞一樣
你除咗做順民仲有咩選擇?
祝福人地過更好生活

只係兩害取其輕

留喺度係直接被中共消滅香港文化
由細細個開始洗腦
洗到好似而家中國八九年後出世嗰班咁

去到外國要保存香港文化亦難
不過小朋友同家長可以自己選擇
下一代點決定都好
至少唔會害咗佢哋
直走
既然都係 clean slate
梗係早啲攞當地嘅經驗好啲
現實唔容許留低
講經咩
你係鍾意香港就應該走,攞理依家所有嘅身家性命財產走。
第一,因為香港有香港人,所以香港先係香港,香港人離開左,先唔會益到對家黎對付我地自己。
第二,留係度交每一蚊稅,一蚊消費,其實都係助長緊依家呢個非法嘅政權。
第三,呢度嘅資產將會因各數因素大幅貶值,係外國保留同埋增加實力,唔好眼白白睇住自己辛苦嘅資產化為烏有,睇唔到有任何利好因素。
第四,你保留到實力,等光復後就帶返返黎建設,重建生活。

所以,你如果真係好撚鍾意香港,先更加應該走。
留低係消磨意志
走唔代表會唔記得
唔代表放棄

猶太人2000年後都立到國
睇你有冇心嘅啫

反而我覺得, 香港人最重要嘅係
建構自己獨有文化
正體字 廣東話 港式食物 過香港節日

1月26日 - Establishment Day
6月12日 - Revolution Day
8月30日 - Liberation Day
未必個個有能力走啫最慘係想走但唔夠錢,啲野又加速得咁快儲錢都未必夠時間
我理想 搵鬼佬startup嘅香港office做一年 睇下之後有無得派我去英國office

直接去要同英國fg爭grad job驚唔夠local爭 諗住做落一年攞齊基本行內知識先走 好似易啲融入industry
有d諗住遲d靠bno移民既親戚根本係港豬
聽到想走想移民嘅係藍絲居多
佢地永遠係第一個攞着數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞