發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
我明
因為佢地已經脫曬節
人走左咁多年 有時你唔係當地生活 好難有好深入既體會同感受
留低點解就係對得住?
有咩必然關係
因為殘酷嘅事實係條女唔係病咗 係俾喪屍咬到
已經廿年 佢一早死咗
依家已經完全屍變 只係keep 住人嘅軀殼

離開 引刀求一快
She is no longer inside. Do it !
我都諗唔明同唔想
離開再來過
去到邊 邊度就係屋企啦
其實咩「無可厚非」, 「冇得揀」, 「我都唔想」
全部都係用嚟開脫嘅籍口
拋棄香港就係拋棄香港
你講到你自己有得揀走唔走咁
好明顯自己無BNO
又無錢做投資移民
又唔達美國難民標準
又去唔到加拿大個逃生門啦

不如你話我知你而家留響香港重可以點抗爭?
無武器不在話下
連舉起張白紙都俾人拉 分分鐘又要坐監
唔係得你一個on9
我係一直都好撚憎香港
覺得呢個地方金玉其外
啲人諗嘢價值同個社會都好扭曲
不過會留低
覺得自己有責任等班在囚手足出嚟
大部分朋友又同你一樣上面落嚟走唔到
同老豆老母傾好咗叫佢地帶細佬妹走
自己留低
做到幾多得幾多
same
最難頂係出街俾人無啦啦屌
連夜晚坐交通工具都要睇住驚俾人打劫
仲有真係學你話齋,職場總會有人racist
將心比心
你係外國人 除非個Asian好有實力 好靚女 或者有一方面好突出唔用你唔得
你普普通通我緊係寧願升番自己友
一黎係自己人 二黎文化語言差異好難搞 三黎 asian 係部分外國人心目人係次等人種
好多係香港專業人士移民都搵唔返香港條數

憑乜只係啱啱好meet到移民條件嘅人過到去會搵得

多過佢地?

外國好撚重稅 (香港好低 係客觀事實)仲話會捐錢乜乜柒柒支持手足

笑撚咗 你帶走個畢錢都係夠你洗一年咋 (或者更短) 仲話捐錢捐錢

出咗事手足走正路 班freeriders

平時Twitter都唔撚推又話打國際戰線 忍撚夠呢班移民撚

望佢地生多幾件 接受教育 唔好忘記香港人當年點比
人壓迫就好撚感激
到留喺香港做共產黨下順民嘅時候
其實嗰個人都已經唔係今日認知嘅香港人

移咗民嘅人反而可以幫助原來淪陷嘅地方重生
鐵幕倒下後嘅波蘭 捷克 匈牙利 等等都係例子
佢地點會咁諗

佢地想賺到最後一刻先走

過到外國就退休
朋友係貨車司機,有下一代,佢同老婆見到本通識已經決定要移民 / 走難 what ever

佢話:留低仔女響香港讀書要預咗仔女都無埋
「中學先喺大陸落嚟」

你快 d 走啦,呢度啲人會話你係腥港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞