發現身邊好多朋友計劃緊移民,其實真係好唔開心

659 回覆
1610 Like 139 Dislike
一個就坐監 一個就移民

咁叫兄弟爬山?
你中學先落黎
都慣左上面果套啦
有乜好怨
啱啊,呢個地方冇私隱嘅,周圍都係車同人,返到屋企就連私人空間都冇,生活節奏急促,標準工時又冇,勞工權益喺法例上又衰過大陸.都唔知香港有咩好!
咪撚聽班陷家鏟講話外國歧視乜乜乜

以前聽得多真係以為外國周街比鬼佬踢屎忽

黎撚左先發覺根本唔撚係咁

亦都唔係要揸一粒鐘車先去超市買到餸

利申:做開gym,炸晒手。bulk bulk地。無戴眼鏡
唔係典型fucking chinese好恰樣
你又唔可以否認,始終有一班人係唔會生小朋友既中上層,日日紙醉金迷,酒池肉林,覺得自己安安份份咁做藍絲 / 港豬係可以好安全咁玩多幾十年既

只可以講大家睇既野唔同,好難明對方諗乜
我真係好撚鐘意香港 <- 究竟係鐘意香港d咩?
鐘意被樓綁住既人生?定鐘意永遠痴住個想吞左你既鄰近國家?
講到尾可能剩低既就係鐘意土生土長呢份情懷, 廣東話既生活環境
移民既人就係搵緊呢樣野, 2019年聽最多既就係尊重前線決定, 留低既人既決定, 佢地知要承受咩風險
咁而家有人走麻煩都尊重人地決定, 唔洗講到留低既愛大D, 陪個女朋友睇多轉醫生
每個人都有承受既上限, 過左就係要離開
睇人嫁姐 我親戚都係黃 even 果邊出世。因為係普世價值問題
聽過隔離department啲中國人大佬屌鳩個HR叫佢唔好再俾非「內地人」嘅CV佢
有頭髮邊個想……
身體最誠實, 把口係咁小9美國係幾唔好, 實際上係呃9你美國好唔掂, 唔好過嚟爭飯食爭福利, 仲有唔好以為佢係美國好掂, 唔好問佢借錢

識D97年前移民美國加拿大澳洲嘅廢老, 回流咗香港搵食做生意都係咁唱外國好唔掂, 但又死攬住本外國護照, 諗住係香港搵夠就返去外國退休嘆世界
Plan緊+1

只想話移民都唔係一個容易嘅決定。我都好唔捨得自己嘅屋企人同朋友,同埋過到去由頭嚟過,都唔會好受。但係香港慢慢變到生存當你犯法嘅時候,我真係唔知可以做啲咩

移民/留守都係自己嘅選擇,唔需要斥責另一方,每個人為返自己嘅選擇負責同努力。就算移咗民都唔好忘記自己故鄉係香港,有能力就盡量幫返香港,依度仍然有你愛/愛你嘅人喺度
當年落香港就咁行過去就得,點解走唔到?!
因為你仲care所以你先覺得辛苦
當你試下乜撚都唔理 就會明我講咩
即係唔係叫你裝睡 叫你真睡
我直頭俾人落孖葉入左臭格訓左晚,interview完簽左份caution放人 本身諗住同fd出liverpool食飯順手遊下,點撚知變左做遊police station

雖則落機喺lon旅館住一晚貨仔,第一次俾人無厘頭屌失控爭啲出大事,之後去左第度

但而家講住錯區我都有少少覺,喺度雞毛蒜皮挑釁或者隱性俾面色既唔講,掂到後開左波既都有幾次,不過deposit已俾點都要住夠2個幾月先閃,唔係會好撚蝕

自從黎左後黑得好撚柒犀利,堅留喺房都會出事
香港呢邊就啲Job ad已經開始岐視

越嚟越多Job ad話要有中國背景(喺中國生活過)或者要Native Mandarin
如果接受到自己做藍絲不如響香港做,點解仲要走
走同留都有佢嘅作用

我自己想留係到純粹想繼承手足嘅意志
始終當初出黎都唔係為咗移民

手足豁得出去願意犧牲
其實係期望大家能夠踩住佢行 繼承佢地
因為大家都知道自由係用人命黎築成
大家係帶住寧化飛灰不作浮塵心態上前

我留得係香港預咗賤命一條等死等機會
抗爭一兩年見無咗個勢就移民
我自己真係做唔到
寄人籬下必然會掛住香港
如果我離開香港而自己無出盡力嘅話
根本不配鍾意香港(我自己而言)
佢係咪去左窮撚區呀

勁多chav果d?
身邊大把人仲係做緊順民,唔洗同佢地擔心,佢地覺得生存唔到都冇所謂,死得慘都冇所謂,過得一時得一時就夠。唔係個個都將生存依樣嘢睇得咁高

嗌人走嗌左六七年,要走嘅其實係唔洗嗌
未成家先有本錢走。。。

有曬仔女出到去搵唔到工就含家產
You’re not alone
去過外國就知

支那人對香港人好有敵意

出街比支那人見到就怒啤
就算你唔理時事
政府一樣會宣佈限聚令
一樣會二人限聚
一樣會搞安心出行
一樣會搞全民檢測

至於幾時殺到嚟要你強制跟隨,只係時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞