(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
靜宜
太快正評咗添,
不過如果呂靜宜真係出事下個post負評返

不如渣車嗰個係楊鳳遙, 為閃避失控抄埋啲植物度未算囉
推。咪撞死呂靜宜啊
有冇得再更
有冇得再更

打緊

晏啲
有冇得再更

打緊

晏啲

好緊張
我未比正皮 咁快有人死就準備收負皮
當那貨車距離呂靜宜還有五米的距離時,我並沒有多想什麼,時間亦不容許我去細細思量,我一個箭步衝向呂靜宜,握著她的雙肩向旁撲去。

間不容髮間,我感到鞋尖磨擦著貨車車身的觸感,我和呂靜宜翻滾向公路邊,撞到路邊的欄杆,那差點把我們撞倒的貨車,只是略為減速,察覺到我們沒有死,便絕塵而去。

看著駛遠的貨車,我慶幸自己回到1998後,每天跑步和進行重力訓練,讓我的反應與瞬間爆發力得到大幅提昇,否則我剛才要是慢了十分之一秒,我倆便成了車下亡魂。

一想到剛才萬分驚險的一剎,我真的猶有餘悸,感到自己的心臟急遽跳動,全身冒出冷汗,整個人虛虛浮浮似的。

管佳莉跨過了欄杆問道:「靜宜,靜宜,妳有無事嘛?」

這時候我才回過神來,察看呂靜宜的情況,呂靜宜臉色蒼白,整個人呆呆愣愣,看來她被剛才驚險的一幕嚇壞了。

「呂靜宜,呂靜宜,妳有無邊度受傷啊?」我握著她的肩膀上下打量。

呂靜宜抬頭看了我一眼,緩緩地搖頭。

我道:「我地返上行人路先,依度好危險啊!」

當我們回到行人路時,我四處張望,周平泰與布正麗已經失去了蹤影。

我忙道:「妳地有無布正麗電話號碼啊?」

呂靜宜道:「成皇志,你手同腳都流緊血啊!」

我轉向管佳莉道:「布正麗電話號碼幾多號?」

「我有佢手提電話號碼,佢嘅號碼係…」呂靜宜邊翻查手機邊道。

我按照呂靜宜所述的電話號碼,按動手提電話,可是電話長響到斷線,布正麗仍沒有接聽。

呂靜宜勸道:「成皇志,你手同腳仲流緊血,你止咗血先啦!」
我搖頭道:「布正麗真係喔?成日都咁衝動,明知嗰個周平泰係黑底,都一個人追去,佢一個女仔邊度可以捉到個周平泰喔?嗰個周平泰仲大力過我,咦!點解打極都無人聽架?唔會真係發生咗啲咩事啊?呂靜宜,妳畀嗰個電話號碼畀我有無錯架?」

管佳莉插言道:「成皇志,我打畀布甸啦!你止咗血先啦。」

我聞言只好把手機交給管佳莉,這時我才有時間觀察自已的傷勢,剛才我抱住呂靜宜向旁滾去時,手腳與地面磨擦,做成了損傷,我右手的手肘擦損,血液幾乎把我右前臂染紅,我的右腿更加誇張,褲管撕破了,右腿側面都擦破了皮,血液沾濕了褲腳。

我一邊以紙巾按著傷口,一邊留意著不斷重撥給布正麗的管佳莉。

五分鐘後,管佳莉道:「喂,布正麗啊!妳喺邊啊!」

聞得聯絡到布正麗,我連忙從管佳莉的手上接回電話,道:「喂!布正麗,妳喺邊啊?仲咩頭先打咁多次畀妳,妳都唔接啊?」

電話彼端的布正麗應道:「我頭先追緊周平泰個仆街,去到仁濟醫院附近,條友就唔見咗影喇!」

聞得布正麗無恙,我立時鬆了口氣,道:「佢走甩咗就算啦!我地依家喺頭先妳橫過大十字路口附近,妳返嚟先啦!我地從長計議,啊!仲有妳今次唔好再衝馬路,妳行返天橋過嚟啦,我地等妳。」
掛了線後,宛琳珊緩緩沿著城門道步行下來,她問道:「咦!成皇志,你仲咩手同腳都受晒傷啊?」

我約略說了事情的經過給宛琳珊聽,宛琳珊聞言面有難色,道:「其實…我應承你嘅事都做完喇!我唔想捲入依件事裡面,我走先。」

我點頭道:「明白,依件事我諗會好麻煩,我都唔想牽連到妳。」

「咁…我走先喇!你地小心啲。」宛琳珊揮手道別。

瞧著宛琳珊漸去的背影,其實我真的沒有怪責宛琳珊劃清界線的行為,事實上宛琳珊與顧琛琛並不相認,而且她在這件事上亦沒有能力去幫忙,她並沒有必要去蹚這趟渾水。

我瞧向管佳莉,她已經明白我的意思,她道:「琛琛係我朋友,無論如何我都唔會放棄佢。」

我嗯了一聲,轉向呂靜宜,道:「呂靜宜,不如妳返去先啦!依件事涉及黑社會好危險架!妳頭先差點無命啊!」

呂靜宜沈吟了半晌,然後搖頭道:「我真係好想為件事出一分力啊!如果我有危險,你會保護我嘅!」

「頭先係好彩,妳唔係次次都咁好彩架!」

呂靜宜道:「明白喇!總之安全第一,OK!」

我拿她沒輒,只好齊齊靜候布正麗回來再作打算。

(待續)
留咗名先睇

見到自己應該冇死 感謝春巴
留咗名先睇

咁都死唔去
留咗名先睇

咁都死唔去

好彩無死。唔係點享齊人之福
留咗名先睇

咁都死唔去

Btw阿靜宜你咁陀手撚腳 不如返歸抖抖先啦 ,唔係一陣真歸西架喇
咁會係邊個死亡?
好彩最後冇事
咁會係邊個死亡?

靜宜 可能避得初一避唔到十五
咁會係邊個死亡?

通當問依啲問都題嘅人都 .....
推推推
靜宜無死 未食之前唔死得架。
好彩冇事
唔夠喉 又唔忍心 掉幾日唔睇
好彩靜宜無變麥可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞