(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
加油呀春巴
呢個chapter真係案中有案 好好睇
有機會叉下電就真 最緊要有文
Daily push 加油 慢慢黎啦

原來大概中午的時候,有人發現全裸的顧琛琛暈倒在荃灣德華公園,她被送進仁濟醫院時,除了身體異常虛弱外,精神還處於極度驚惶的狀態下...

冇身份証明文件係身又神志不清, D差人點知佢係顧琛琛?

巴打突破盲點
可能真既琛琛死左

btw春巴故唔係咁懸疑

原來大概中午的時候,有人發現全裸的顧琛琛暈倒在荃灣德華公園,她被送進仁濟醫院時,除了身體異常虛弱外,精神還處於極度驚惶的狀態下...

巴打突破盲點
可能真既琛琛死左

btw春巴故唔係咁懸疑

佢細佬唔係一眼認得佢家姐咩
唔使諗太多
春巴加油
巴打加油
多謝各位做我樹窿

呻完舒服啲

我都係跑番步

有排壓力大 成日去跑步
個人精神咗 身體好咗
脾氣又好咗

依排多野煩無去做運動
個人各方面都差咗

巴打突破盲點
可能真既琛琛死左

btw春巴故唔係咁懸疑

唔使諗太多

佢細佬事後跟差人去到醫院當然認到家姐

問題係d差人當日點會知道佢係顧琛琛?

你明白嗎?

巴打突破盲點
可能真既琛琛死左

btw春巴故唔係咁懸疑

唔使諗太多

你明白嗎?

全裸暈晌公園o者,雖然乜身份證明都無。不過身上有人用

巴打突破盲點
可能真既琛琛死左

btw春巴故唔係咁懸疑

唔使諗太多

你明白嗎?

全裸暈晌公園o者,雖然乜身份證明都無。不過身上有人用

水筆寫晒名同身份證號碼等等
多謝各位做我樹窿

呻完舒服啲

我都係跑番步

有排壓力大 成日去跑步
個人精神咗 身體好咗
脾氣又好咗

依排多野煩無去做運動
個人各方面都差咗

早睡早起 人再發育
無文啦

春巴加油 幾耐都等!
多謝各位做我樹窿

呻完舒服啲

我都係跑番步

有排壓力大 成日去跑步
個人精神咗 身體好咗
脾氣又好咗

依排多野煩無去做運動
個人各方面都差咗

早睡早起 人再發育

同呂靜宜講啦
日日check
多謝各位做我樹窿

呻完舒服啲

我都係跑番步

有排壓力大 成日去跑步
個人精神咗 身體好咗
脾氣又好咗

依排多野煩無去做運動
個人各方面都差咗

早睡早起 人再發育

同呂靜宜講啦

呂大小姐都敢得罪?
向你老頂告你性騷擾呀房事龍
係咪想工都冇埋呀?
其實打緊
但係有啲位有啲阻礙
其實打緊
但係有啲位有啲阻礙

加油呀春巴
同埋我幾時先出場呀
同埋我幾時先出場呀

過多排
其實打緊
但係有啲位有啲阻礙

唔知聽朝有故睇未呢春泥兄?
神智不清的顧琛琛,眼神漸漸回復一點澄明,她鬆開了口,打量著眼前的布正麗,片晌才發出微弱而顫抖的聲音:「布…甸。」

布正麗含淚點頭,道:「嗯!我係布甸啊!」

顧琛琛又轉向榮仔,艱難地舉起手,指向榮仔道:「榮…」

榮仔哽咽道:「家姐,係啊!我係榮仔。」

話畢兩姐弟相擁而泣。

兩小時後,除了榮仔外,我們四人一同離開了仁濟醫院。

布正麗道:「我依家返去幫琛琛同榮仔執啲衣物、日用品咁,琛琛依家咁嘅情況,佢好需要人陪係佢身邊,我打算請幾日假,照顧佢地。」

管佳莉亦道:「布甸,妳咁樣做會唔會太辛苦啊?」

「依啲算得係咩喔?我地兩姊妹之前反咗面,成年幾無見,我仲以為…以後都見佢唔到,依家我仲可以見到佢,為佢做返啲野,我…」布正麗說到後來有點哽咽。

管佳莉點頭道:「布甸,我同琛琛都係好朋友,不如我地輪換下,咁妳唔駛咁辛苦啦?」

呂靜宜亦道:「我可以叫媽咪煲啲滋補養身嘅湯水,畀琛琛調理一下身體。」

布正麗道:「好啊!琛琛知道有咁多人關心佢,佢一定會好快好返。」

我道:「雖然琛琛有啲咁不幸嘅經歷,但係佢仲後生,我地多啲關心佢,佢應該好快無事,重新開始。」

此時,布正麗倏地卻步,眼眸內迸發出仇恨的火焰,咬牙切齒道:「湯仲謀…」

我循她的視線瞧去,一名一頭金髮的俊秀青年站在醫院門口的對面馬路,倚著欄杆抽菸。

當他發現布正麗瞧著他,他嘴角上揚向布正麗揮手。
布正麗罵了一聲人渣,便想朝湯仲謀的方向衝過去。

我連忙握著布正麗的手腕,勸道:「唔好衝動,依啲野留番畀警察做啦!」

一輛小巴停泊在醫院門口落客,阻隔了我們的視線,當小巴駛離後,湯仲謀已經失去了蹤影。

不知怎的,我心生不祥之兆,我覺得事情還沒有結束。

隨著時間過去,顧琛琛身體的外傷漸漸痊癒,在布正麗等人的關懷下,顧琛琛的精神狀態雖比初入院時有所進步,但也是時好時壞、反反復復的。

在我撞傷頭顱入院時,我誤以為白無常的那位醫生恰好也是顧琛琛的主診醫生,他叫黎柱國。

黎柱國道:「病人嘅外傷都好得七七八八,但係佢患上創傷性後遺症,加上佢曾經有一段時間服食過海洛英,我建議佢去戒毒中心接受治療。」

布正麗問道:「醫生,琛琛依家咁嘅精神狀況一個人去戒毒中心,我驚佢頂唔住啊!」

黎柱國點頭道:「依層我都考慮過,我觀察過佢毒癮都唔係好深,可以接受美沙酮代用治療,當然係要嗰邊醫生診斷後再決定啦!」

黎柱國走後,我向布正麗問道:「係呢?顧琛琛依家點啊?」

布正麗道:「比起兩個禮拜前,佢算好咗,但係當我問佢究竟發生過咩事?佢唔係好想再講。」
「咁就弊喇!之前聽呂靜宜個總督察表姨講,警方曾經搵過周平泰同湯仲謀返去協助調查,湯仲謀堅稱佢同顧琛琛分手咗一段時間,顧琛琛之後發生咗啲咩事,佢咩都唔知道,如果琛琛落唔到口供,警方唔夠證據起訴佢地兩個。」

布正麗怒道:「佢兩個仆街咁對琛琛,點可以畀佢地逍遙法外架?我一定要勸到琛琛講出真相,指證佢地。」

翌日,我再到醫院探望顧琛琛時,聽到病房傳來激烈的爭吵。

顧琛琛哀求道:「布甸,我唔想諗番起,妳…唔好迫我。」

布正麗握著顧琛琛的手,柔聲道:「琛琛,成件事妳無錯啊!錯嘅係佢地,妳唔講個真相出嚟,就係認同佢地對妳做嘅野係啱架喇!」

管佳莉道:「琛琛,布甸講得啱啊!無論係點,我地都永遠喺妳身邊支持妳,妳勇敢啲講個真相出嚟啦!」

在布正麗與管佳莉的多番遊說下,顧琛琛終於同意讓布正麗與管佳莉的陪伴下向警方說出事發的經過。

呂靜宜在這兩星期經常送上呂伯母的愛心湯水,得到了顧琛琛的信任,可以留在病房陪同顧琛琛。

我搭著榮仔的肩膀,道:「我地去食啲野,再買啲生果返嚟,妳家姐食多啲生果對身體好啊!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞