(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
就開(7)
快d開新po 又可以正皮啦
Pish
pish
好開新po啦喎
好開新po啦喎

好發育啦喎
好開新po啦喎

好發育啦喎

負皮你個comment ga
我轉向榮仔道:「湯仲謀欺騙咗你家姐嘅感情,呃佢承擔咗幾份無中生有嘅欠單,佢得十六七歲可以點還啊?佢被迫要出賣自己嘅身體,只要畀得起錢,無論係賣魚佬、豬肉佬、道友、乞衣定南亞佬、印度佬都可以作賤你家姐…」

榮仔潸然淚下,斷然道:「志哥,你唔好再講喇!」

我續道:「唔單止咁,你家姐受唔住偷走,畀佢地捉返嚟,佢地毒打你家姐,迫你家姐吸毒,反抗唔到佢地。」

榮仔用手捂住耳朵,搖著頭,涕淚縱橫哀求道:「志哥,我…求下你,唔好再講。」

我沒有理會榮仔的哀求,狠下心腸,繼續道:「佢地對你家姐仲差過對狗,除咗將佢塞入狗籠裡面,仲喺佢身上面紋啲好侮辱嘅字眼,『免費雞、公厠』…」

說到這裡我沒有再說下去,並不是我的心腸突然軟下來,而是我成功惹得榮仔失去了理智。

他目露兇光,狠狠地瞪著我,右手掏出了藏在懷內的菜刀,一字一頓地道:「你—收—聲!」

布正麗見狀,急道:「榮仔,你冷靜啲先。成皇志你出少句聲啦!」

我繼續挑釁道:「你唔係湯仲謀同周平泰嘅對手,你連我都打唔嬴啊!唔信嘅話,你試下,將我當成周平泰同湯仲謀依兩個迫死你家姐嘅殺人兇手。」

榮仔大喝一聲,拿著菜刀發了瘋一樣衝向我,看來在他的眼中我已經變成了湯仲謀或周平泰其中一人。
儘管他只是一名小六生,但他手上拿著的可是菜刀,如果我稍一不慎,那把刀便變成了呈堂的殺人兇器,所以我打醒了十二分精神,我避開他的數下劈擊,然後看準他攻勢遲緩之際,一腳踹在他的肚皮上,這一腳我用了七八成的力量,我要讓他明白到小孩和大人力量的差距,我要以這個方式去讓他了解到現實是殘酷的,他稚嫩的想法在大人的世界是行不通的。

吃了我一腳的榮仔,趴在地上,他艱難地從地上爬起,再次向我攻擊。

既然我決定了這個方式去糾正他的想法,我便不可半途而廢,我硬著頭皮狠揍著榮仔。

我一腳掃跌了榮仔,布正麗上前阻止,喊道:「唔好打喇!」

我推開了布正麗,道:「妳走開,佢覺得佢可以用自己嘅方法去報仇,到時湯仲謀同周平泰會聽妳講放過佢咩?」

榮仔再接再厲又拿起了刀子衝上來,但他很快又被我打飛,他的身體不斷受到我的拳打腳踢,他好像希望透過肉體上的痛楚去轉移內心的悲傷。

他再度被我打得趴在地上,這次他沒有再拿起刀子向我攻擊,而是躺在地上啜泣。

布正麗見狀連忙上前察看榮仔的狀況,擔心道:「榮仔,你見邊度唔妥啊?話畀布甸姐聽喔?」

榮仔哭不單是因為肉體上的痛楚,而是因為他了解到自己報仇的方法行不通,有些事情不是你堅持一百次、一千次就會成功的,他開始接受殘忍的現實。

幾近耗盡體力的榮仔爬向我,拉著我的褲管,一臉無助,哀求道:「志哥,我…求你,你幫我…報仇,你以後叫我做咩,我都肯。」

我看著被我打得很慘的榮仔,倔強的他,經過剛才一輪發洩及被揍後,終於回復了理智,願意去聽別人的說話。

我扶了他起來,柔聲道:「榮仔,你係顧琛琛唯一嘅細佬,你家姐嘅仇要由你自己親手去報,無人可以幫你,但係我可以教你。」
榮仔抓著我的手,如溺水的人抓住一根浮木一樣,問道:「志哥,你教我,你教我。」

「榮仔,你放心,我實講畀你聽,但係唔知你聽唔聽得入耳嘖?」

榮仔猛然點頭,道:「志哥,我一定會聽你講。」

我道:「榮仔,你以為你一刀殺咗佢地就係最好嘅報仇方法咩?先唔講你成功嘅可能性有幾低。你依個方法係好愚蠢,你殺咗佢地,你最後可能要受法律嘅制裁或者佢地社團嘅報復,你唔需要承擔依啲風險,令佢地得到本來就應該要承受嘅懲罰。你以為一刀殺咗佢地就係最好嘅報仇方法?如果係我嘅話,我會逐啲逐啲去攞走佢依家擁有嘅野,地位、金錢、名聲,令佢地眾叛親離、身敗名裂,最後先攞佢條命。」

榮仔聞言,眼神重現出希望。

我續道:「君子報仇十年未晚,你以為湯仲謀同周平泰依啲人會收手,以後唔再做衰野咩?我敢寫包單,佢地只會做得越嚟越多衰野,依家你要做嘅野就係忍,你一邊去累積自己嘅力量,一邊等佢地露出破綻,到咗你擁有咗足夠嘅實力,你就可以去報仇。」

「我點先可以有足夠嘅力量啊?」

我指了指自己的太陽穴,道:「我所講足夠嘅實力,係指智力,你要去學識現實世界嘅遊戲規則,識得去玩依個遊戲,依個世界嘅嬴家唔係講邊個好打,係講錢、講人脈、講食腦,你有錢,你可以開一個價叫人去為你辦任何事;你同一個有實力嘅人有交情,你都可以運用佢地去幫你報仇;你識得用腦,你可以做過陷阱等你嘅敵人踩上去。」
「志哥,你指條路畀我行喔?」

我再道:「榮仔,你依家要做嘅好簡單,你要等同忍,畀心機去讀書、賺錢、建立自己嘅人脈,可能我嘅說話你未必明晒,但係唔緊要,只要你照做就得喇!」

榮仔點頭道:「志哥,我會照你嘅說話去做架喇!」

在我的身教和說教下,總算讓榮仔開竅。

我道:「榮仔,你明白就最好喇!唔好再做埋啲傻事喇!我地都好擔心你架!猶其係你布甸姐啊!佢當正你係佢細佬一樣架喇!你有咩啲事,佢真係發顛架!」

榮仔摟住布正麗,哭道:「布甸姐,對唔住啊!」

布正麗拍了拍榮仔的背項安慰道:「嗯,你無事就得喇!」

布正麗察看榮仔的傷勢,心痛道:「哎呀!陰公囉!成身又青又瘀,死人成皇志,你出手駛唔駛咁重手啊?你想打死榮仔咩?」

我們步行回家,看著布正麗牽著榮仔的手,我悄聲道:「今次我做晒衰人,妳就做晒好人啦!咩光環都畀妳攞晒啦!」

布正麗別過頭來,笑了笑道:「你個樣咁衰,依個角色好啱你啊!」

我沒好氣道:「妳真係呢!」

在顧琛琛出殯前,總算讓她世上感情最深厚的兩個人解開了心結。     
社會那part好認同
呢篇幾正
推爆個post
未正評留名嘅爸絲打

唔該
等我推爆佢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞