(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
加油呀巴打
加油
宛琳珊走後,我們四人繼續相討關於顧琛琛的事情。

布正麗問道:「管佳莉,妳點識周平泰架?」

管佳莉道:「係宋蓮介紹畀我識架?」

布正麗愕然道:「佢介紹畀妳?唔通佢識周平泰嘅?」

管佳莉道:「周平泰係佢男友嘅好朋友嚟。」

我聞言感到愕然,想不到宋蓮又黑又胖又矮又醜,居然有勇士甘願接手,當真是百貨應百客,我問道:「佢男友係咪數字幫架?」

管佳莉沈吟了片刻,恍然道:「我唔知佢男友係咪數字幫,但係我見過佢同啲飛仔來往。」

呂靜宜道:「如果係咁,宋蓮同佢男友無理由唔知周平泰唔係港大醫科生?」

管佳莉聞言神色一黯,宋蓮極可能在知道周平泰的真正身份後,還要協助對方瞞騙管佳莉。

布正麗道:「如果宋蓮嘅男朋友都係數字幫,咁話唔定佢知道琛琛喺邊?」

我提議道:「既然依家我地都無乜線索,不如我地靜間小息走去問下宋蓮啦!」

布正麗和呂靜宜點頭和議,我們三人的焦點落在管佳莉身上,最後她亦緩緩點頭。

布正麗和管佳麗走在前面,她們均是顧琛琛的朋友,說起了與顧琛琛的事情;呂靜宜與我在她們數個身位之後,呂靜宜悄悄的跟我說:「尋日我同管佳莉一齊走嗰陣,Humphrey留意到佢手臂上面有啲瘀傷?」

我道:「妳懷疑係周平泰做嘅?」

呂靜宜搖頭道:「唔似舊傷,係新傷嚟。」

我恍然:「哦!我記得佢之前同我講過佢媽媽好憎佢,好似仲打佢添。」

呂靜宜道:「原來佢咁慘架!」
我記憶所及管佳莉有一姐一妹,她是三姊妹當中長得最美的那一位,但不知為何她的媽媽就是最不喜歡她,和她一起的那段時間,我亦曾見過她手臂上有瘀傷。

小息的時候,呂靜宜和布正麗到了4D的班房,管佳莉走在前,我們三人跟在後,到了宋蓮的坐位前。

宋蓮與陳慧琼、曾倩萍在聊天,她們三人瞧見我們,一下子變得靜默。

管佳莉道:「蓮蓮,我地有啲野問下妳?不如搵個靜啲嘅地方傾下?」

宋蓮的視線先在我們三人身上停留了一會,才問道:「莉莉,有啲咩事唔可以喺度講啊?」

布正麗搶著道:「如果妳覺得依度方便講周平泰啲野,我地唔介意喺度講架?」

宋蓮聞言臉色為之一變,布正麗一瞬不瞬地瞪著她,面對布正麗凌厲的眼神,宋蓮不自覺地垂著頭迴避著對方的目光。

我們上了天台,陳慧琼、曾倩萍感到情況有點不對勁亦跟著前來。

我是在場的唯一一名男生,現在很明顯是一場由女性主導的對話,我還是站在最後方,乖乖的當一個旁觀者好了。

管佳莉問道:「蓮蓮,妳係咪一早知道咗周平泰係黑社會嚟架?」

在旁的曾倩萍詫異道:「周平泰居然係黑社會嚟?蓮蓮,點解會咁架?」

宋蓮臉色一沉,道:「莉莉,妳居然信佢地講嘅野,依家嚟懷疑我?」
布正麗插言道:「周平泰唔係咩港大醫科生,佢跟數字幫,依件事有好多人可以證明。」

宋蓮神色慌張道:「我一直都以為周平泰係港大醫科生,我都係聽妳地講我先知道佢一直講緊大話。」

布正麗質疑道:「妳會唔知?管佳莉話妳男友同周平泰好熟架,喺妳介紹周平泰畀管佳莉識架!」

宋蓮轉向管佳莉道:「莉莉,我地識咗咁多年,妳居然同其他人夾埋蝦我。」

布正麗見狀嗤之以鼻,道:「扮晒野?」

管佳莉搖頭道:「蓮蓮,依家唔淨止係我同周平泰嘅事,仲涉及到顧琛琛啊!我一直聯絡唔到佢,依家周平泰知道佢嘅消息。」

曾倩萍訝道:「琛琛?點解周平泰會知道琛琛嘅消息?」

管佳莉轉向曾倩萍道:「倩萍,依件事一匹布咁長,我遲啲同妳解釋,我地尋日已經去警局報咗警。」

宋蓮聞言臉色變得蒼白,道:「妳地報咗警?」

布正麗插言道:「宋蓮個男朋友叫咩名?」

曾倩萍看了看宋蓮,再看看管佳莉,囁嚅道:「我記得好似叫…朱…君理啊!有咩問題啊?」

布正麗一臉恍然,問道:「哦!嗰個朱君理係咪帶眼鏡,好瘦好矮,下巴有粒墨架?」

曾倩萍猛地點頭,道:「係啊!係啊!布甸,妳識佢架?」

布正麗冷哼一聲,道:「真係數字幫嘅!」

現在事實已經很明顯,所有證據都證明了宋蓮一直在說謊,朱君理與周平泰都是數字幫的人,宋蓮是朱君理的女友,她沒有理由不知道周平泰並非港大醫科生,可怕的是她在知道周平泰的真正身份,還要替對方欺騙著自己的好友管佳莉,她究竟有什麼目的呢?

(待續)
有文
宋蓮係大鳩志 唔係咩朱君理架
蓮蓮,呢個名真係好難聽呀
推到條賤婦仆街
死肥婆, 係學校度做龜婆
原來宋蓮=boss
數字幫有冇大小二喬?
數字幫有冇大小二喬?

大蓮同小蓮就有 宋蓮一個頂兩個啦
數字幫有冇大小二喬?

大平小平,你同管雞
搞到個死肥婆跳樓一pat肉醬咁得唔得
係文啊屌
數字幫有冇大小二喬?

大平小平,你同管雞

又針對我
槍口對外 對咗仆街宋蓮先得唔得
數字幫有冇大小二喬?

大平小平,你同管雞

又針對我

大小姐你都幾爛口㗎喎
樓主預計幾時完?
想完左先一鋪過睇
數字幫有冇大小二喬?

大平小平,你同管雞

又針對我

大小姐你都幾爛口㗎喎

哎呀 對唔住呀
宋蓮呢d人咁衰 人地忍唔住ga ma
舊讀者第一次留名
數字幫有冇大小二喬?

大平小平,你同管雞

又針對我

大小姐你都幾爛口㗎喎

哎呀 對唔住呀

你真係好投入呢個角色
宋蓮嚇到差錯腳跌左落樓變左豬西肉碎
數字幫有冇大小二喬?

大平小平,你同管雞

又針對我

大小姐你都幾爛口㗎喎

哎呀 對唔住呀

你真係好投入呢個角色

可能我係真嘅呂靜宜呢
Add oil !
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞