(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
數字幫係咪家族生意?龍頭係孫堅?

數字幫龍頭係蛀牙

內文曾經提過湯仲謀屋企

依家人生不斷增加

係時候更新下人物表

我記得孫策都係數字幫大佬
文呢
Lee 集好爽,節奏一流
文呀
布甸真心好撚正, 大波, 爽直, 有義氣
正麗BB
打緊
加油
Chapter 59 香消玉殞(下)

我們回到班房時,我感到周遭的氣氛變得異樣,曾倩萍與管佳莉雙目紅腫,宋蓮的臉上亦有明顯的傷痕,再加上昨天的集體逃學事件,班上不少同學均對我們感到好奇,想問清楚整件事的來龍去脈。

坐在我前方的成敏研,不斷纏著我追問。

我道:「唔好問喇!好奇害死貓,我唔想害咗妳啊!」

的確這件事情錯綜複雜,由宛琳珊向我求助、到發現周平泰有問題、最後還發展到尋找顧琛琛的下落,當中還涉及到黑社會,宛琳珊選擇抽身離去,其實非常明智。

上課期間,我發現藏在書包內的手機震過不停,在午飯的時候,我才可以察看是誰致電給我,原來肥佬陞已經找了我很多次。

我致電給肥佬陞,肥佬陞說他收到消息,數字幫在元朗有一個以廢棄農舍改建成的集中營,內裡禁錮了好多他們誘騙回來的少女。

我聞言大吃一驚,連忙問道:「肥佬陞,依單料堅唔堅啊?你喺邊度收返你架?」

肥佬陞沈吟了一會,道:「我都覺得今次有啲奇怪,依單消息唔知源頭喺邊度?但係今朝早就傳得好厲害。」

我心想:「數字幫最近咁多動作,應該都得罪好多幫派,可能喺其他幫會放啲風聲出嚟。」

午飯的時候,我、管佳莉、布正麗和呂靜宜四人坐在寶石餐廳商議顧琛琛的事情時,說出了這個消息。

布正麗道:「吓!依個消息堅定流啊?」

我道:「唔理堅定流,既然江湖熱傳緊依個消息,警方唔可以唔理依件事,佢地點都會做下野。」
此時,呂靜宜提出了一個問題,她道:「其實你地有無諗過,顧琛琛可能已經…唔喺到?」

呂靜宜此言一出,布正麗與管佳莉一時間都變得沉默起來,我相信她們二人曾經想過這最壞的可能性。

我打破沉默道:「依一個係我地最唔想見到嘅情況,但係我地依家做唔到任何野去改變啲咩?與期我地抱住依個最壞嘅打算,都不如喺依段時間以平常心去等待最後嘅結果。」

布正麗依舊不發一言,管佳莉則聞言點頭應道:「成皇志,你講得啱,我地唔應該諗太多,我地樂觀啲去面對啦!」

我道:「雖然警察應該會知道依個消息,但係我地去問下佢地嘅進度都好,不過最衰我無房侍農嘅電話,如果唔係我可以打電話問佢。」

呂靜宜道:「我有大表姨電話,不如我打畀佢問下啦?」

我道:「好喎!妳大表姨仲高級過房侍農,妳問佢就更加好喇!」

呂靜宜致電給她的大表姨,她道:「喂!大表姨啊!靜宜啊!我地有尋日嗰單案嘅情報啊!…哦!係,妳做緊野啊?哦,好喔!我等妳電話喔!我唔阻妳喇!」

我們三人一臉期待地等待著呂靜宜的消息,呂靜宜瞧著我們道:「大表姨應該係行動緊,唔知會唔會真係去救顧琛琛呢?」

布正麗道:「放學我地去警署等消息。」

午飯後的課堂,我根本心不在焉,我的心神被顧琛琛的事情纏繞,我與顧琛琛交情不深經已如此,布正麗與管佳莉此刻的心情可想而知。

放學後,我們一行四人再次到達了梨木樹的警署,那些警員認出呂靜宜,對我們均客客氣氣。

呂靜宜問道:「阿SIR,請問水桂麗總督察喺唔喺到啊?」

「哦!妳想搵Madam Sui啊?今日有聯合行動喎?妳地無睇新聞咩?」
「無啊!咩事啊?」

「本來我地唔適宜同妳講嘅,但係見妳係Madam Sui嘅親戚,我就破例同妳講啦!我地收到料數字幫收埋啲女仔係元朗,於是今朝我地幾個警區採取聯合行動,突擊搜尋全港多個由數字幫經營嘅場所。」

布正麗聞言,立時追問道:「咁你地有無搵到一個叫做顧琛琛嘅女仔啊!」

「依層我唔清楚喎!咦!房侍農返嚟喇!妳地問下佢啦!」那名警員指向門口。

我們四人瞧向剛回到警署的房侍農,房侍農看見我們,立時現出詫異之色,道:「又係你地四隻野啊?」

布正麗追問道:「喂!房侍農,搵到琛琛未啊?」

「妳個死靚妹,咁鬼無禮貌,阿SIR都唔叫一聲!」

管佳莉道:「阿SIR,請問你有無顧琛琛嘅消息啊?」

房侍農道:「嗯!咁就差唔多。」

房侍農翻開了文件夾,看了數片,才道:「顧琛琛…顧琛琛?咦!無喎!我地今日係數字幫度等救返咁多個女仔出嚟,無一個叫做顧琛琛喎!」

布正麗追問道:「點會無啊?你有無睇漏咗啊?」

房侍農白了布正麗一眼,道:「阿SIR無老花無睇漏,依啲老泥妹可能晨早就死咗啦!」

布正麗激動道:「死差佬,你講咩啊?琛琛仲未死架!」

管佳莉與呂靜宜合力拉著布正麗,以防她一時衝動在警署襲警。

房侍農見狀搖了搖頭,道:「阿叔大把手尾要做,唔同你地顛。」

布正麗頹然道:「點會咁架?點解仲未搵到琛琛嘅?唔通琛琛已經…」

我們三人默不作聲,如果警方這麼高調搜尋數字幫多處據點也未找到人,那麼顧琛琛恐怕真的凶多吉少了。

此時,一名警員問道:「喂!你地係咪搵緊一個叫顧琛琛嘅女仔啊?」

布正麗聞言道:「係啊?你地搵到佢喇!」

那名警員神色異樣,欲言又止道:「搵係搵到,之不過…」

(待續)
搵到條屍
好頂癮
樓主引死我
睇黎顧琛琛要死, 咁就應返題目
被自殺
變植物人?
安樂死?
被自殺
變植物人?
安樂死?

房侍農表示琛琛唔肯做雞被孫權落藥太重手整死左

點解要停係度

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

好頂引

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

好頂引

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

好頂引

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

好頂引

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

好頂引

點解要停係度

講緊你嘅胸部發育?

好頂引

好頂引

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞