(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
keyword: 十六歲
碌大9今次有用啦

突破盲腸

無啦啦講依句!雙方願意合法合情合理

btw 買到酒咩

聽日仲要返工

依家份奴工一星期返足六日

無咩時間寫文

新工?

舊工

間細公司得三四個人

老細個細佬成日攪攪震

裸辭吧
Push
好耐冇留言

突破盲腸

btw 買到酒咩

嗰陣無咁嚴

唔會理你

依家其實都係好多地方都唔理
有好戲睇

突破盲腸

btw 買到酒咩

嗰陣無咁嚴

唔會理你

依家其實都係好多地方都唔理

點會理 去老蘭啲酒吧都未必理
豪邁的的外表,少女的情懷,真係好正

突破盲腸

btw 買到酒咩

但大鳩志好似得十五歲?

突破盲腸

btw 買到酒咩

但大鳩志好似得十五歲?

條仔幾大唔重要
最重要條女16
🍆
I am ready
布正麗呷了一口啤酒,拿起床頭上那張她與顧琛琛的合照端詳一番,道:「我同琛琛好似,我地好細個嗰陣,阿媽就走咗,我淨係知道佢係台灣人,佢走咗之後,我就無再見過佢,阿爸好少提起佢,我唔係好知佢啲野。」

我道:「嗯,咁我好過妳,我阿爸同阿媽都分開咗,但係我都成日可以同佢地見面。」

布正麗逕自道:「琛琛有個細佬,但係佢阿爸唔鍚佢地;我無兄弟姊妹,但係老豆把口雖然唔講,但係我知佢錫我,依方面算係打和啦!除咗依樣似,我地都係鍾意咗同一個男人,但係…」

從前我也試過在布正麗面前提起湯仲謀,每次她都反應甚大,這次她喝了酒後,並不忌諱在我面前提起這個人。

我問道:「我記得中一嗰陣,妳同湯仲謀讀1C1班,我就同顧琛琛讀1B3班,嗰陣我就聽過佢好多傳聞,我想知…」

布正麗斷然道:「你想知點解我聽過佢咁多衰野,仲咁犯賤痴埋去?」

「我唔係咁嘅意思,我知道湯仲謀對女人好有吸引力,我只係想知道佢多啲野嘖!」

布正麗對我說,湯仲謀是花生幫現任坐館湯伯符的同父異母兄弟,他的媽媽是花生幫創幫龍頭大哥湯文台的姨太太,湯仲謀有爸等於沒爸的家庭背景與布正麗的情況很相似,湯仲謀希望出人頭地,加入了比花生幫規模更大的數字幫,就是希望有朝一日可以壓到那個同父異母的哥哥。
布正麗突然問道:「我無記錯你爸爸叫高佬豪哦?」

「哦!佢啲兄弟係咁叫佢嘅!咩事啊?」

「無,聽人講你爸爸個大佬叫林玄德,同湯文台係同輩兄弟。以前香港嘅黑社會就數真技安、數字幫、果仁幫三個幫派最大,之後果仁幫最後一個大佬韓俊死咗之後,果仁幫就四分五裂,出現咗好多新字頭,好似湯文台嘅花生幫、林玄德嘅杏仁幫、夏暪嘅栗子幫咁。」

這些黑道傳聞應該是以前湯仲謀告訴給布正麗聽,聽她這樣說起原來我和湯仲謀有這樣的一層關係。

我道:「湯仲謀想壓過佢大佬,睇嚟唔得喇!數字幫大佬蛀牙,依家畀司警通緝緊,數字幫又畀香港警察打壓緊,就算湯仲謀可以避過琛琛依件事,佢都好難借助數字幫出人頭地啦!」

當我提起了顧琛琛,布正麗的眼眸變變得瑩光波動,道:「係我害咗琛琛。」

我嘆道:「根本就唔關妳事,琛琛件事無人想架!」

布正麗自責道:「之前我仲咩同佢反面喎?如果我唔同佢反面,佢遇到困難實會搵我傾,咁樣成件事就唔會發生啦!」

我搖頭道:「嗰陣琛琛咁鍾意湯仲謀,邊個講佢都唔會聽架!」

布正麗又自責道:「佢自殺嗰晚,我明知佢會做傻事,我都阻止唔到佢,我真係好無用啊!」

我再搖頭道:「琛琛唔係一時衝動,佢係諗清楚,就算妳阻止到佢依一次,下次佢都係會作出同樣嘅選擇,妳可以阻止到佢幾多次?」
布正麗無言,再次喝酒,我則陪著她喝。

她喝完了一枝啤酒,醉意又多了一分,道:「成皇志,上次你辯論比賽講過一句說話…就係『你以為人地唔明白…你以為你明白人地。』…我地身為局外人啊!以為琛琛唔明白…佢自殺,令到榮仔同我地傷心;我地又唔了解琛琛承受嘅係點嘅痛楚啊?佢一定係好絕望先咁做架!如果佢有一絲希望,佢係…唔會揼低榮仔架!」

布正麗所說那句話的正是我在與安邦進行辯論比賽時所說的話。

我亦有幾分醉意,道:「係啊!所以妳唔好再自責喇!琛琛自殺唔關妳事,就算我地點拉住佢,都係鬥唔過推佢去絕路嗰一度力。」

布正麗哭道:「但係…我聽人講人自殺,死咗之後會落地獄架!琛琛在生前時,條命已經咁苦,死咗之後仲要落地獄,佢真係好慘啊!」

「邊個講…人死咗一定會…落地獄架?或者琛琛…已經返番舊時呢?」

「咩…舊屎啊?…你就舊屎…」

「我係話…返番…過去啊?返番去…無同妳…反面嗰陣啊!佢無…同湯仲謀一齊…所有野都…畀佢重新選擇啊!」

「…哈哈,好啊!無反面…但係你點知啊?你唔好…吹水…」

「…我…無吹水,我…之前…都係跳樓…係天台一跳,由三十三歲…變咗十五歲啊…」

「…三十三…減十五,即係…十八,你…依家再跳…十五…減十八,即係…」
啤酒罐散落一地,我和布正麗亦喝得醉醺醺,我背靠牆壁休息,她則爛醉如泥趴在床上,夢囈道:「…好啊!重新開始…無反面…好朋友…」

我比布正麗喝得少,酒醉還有三分醒,我以手按著牆壁借力,緩緩站起來。

我瞧著酣睡的布正麗,搖頭道:「平時扮晒大家姐,其實外剛內柔,性格衝動,做野唔理後果,但係重情義,聽到朋友有事,就命都唔要咁。妳啊!唔可以冷靜啲咩?邊個鍾意妳,就預咗同妳去擋,真係呢!命都短幾年啊!」

這刻的布正麗很美,我瞧見她眼角掛著一滴淚珠,憐惜地為她拭去,為她蓋上了被,柔聲道:「唔好喊,瞓醒就係新嘅一日。」

我走出了房間,到了洗手間洗臉,好讓自己清醒一下,當我再要進入布正麗的睡房時,屋外傳來了鎖匙碰撞的聲響。

未幾,門敞開,一名皮膚黝黑的中年人與我打了個照面。

那人一臉詫異,道:「你係邊個啊?仲咩入去阿麗間房啊?」

待續
屌 劉備 曹操都出埋,韓俊係咩三國人物?btw點解春巴改鳩d 幫會 大佬名要咁畢
屌 劉備 曹操都出埋,韓俊係咩三國人物?btw點解春巴改鳩d 幫會 大佬名要咁畢

數字應該等於14x
真技安應該等於新義x
果仁應該等於x合桃

有無錯?

韓俊都唔識
打一次三國誌應該

幫會大佬個名跟古人
點都好聽過瓜瓜菜菜 豬牛雞啦

你睇下新聞啲社團中人個名

數字應該等於14x
真技安應該等於新義x
果仁應該等於x合桃

有無錯?

我無咁嘅意思

你自己亂諗咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞