(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike
數字幫應該好大,大家都數字唔代表互相認識?

btw 到2000年果時興千年蟲,會唔會改名叫數碼幫
數字幫有冇大小二喬?

大蓮同小蓮就有 宋蓮一個頂兩個啦

大平小平,你同管雞

大平小平
Linlin
Linlin

宋蓮死開
呢間學校啲咁興上天台講嘢
布甸又咁鍾意咁樣搵人
勇者朱君理
Humphrey咁留意管雞 今次molamola
Humphrey咁留意管雞 今次molamola

第時個老公港大醫科生
今日有文?
打緊

聽日先有

明日仲要返工
Daily push
打緊

聽日先有

明日仲要返工

放晒假聽日返工
打緊

聽日先有

明日仲要返工

星期六返工 好慘
辛苦哂
宋蓮依d 要dum落廚餘回收機先得
宋蓮依d 要dum落廚餘回收機先得

唔係拎去堆肥咁委屈啲植物呀嘛?
春巴返咩工
春巴返咩工

垃圾奴工
管佳莉聞言眼眶瑩光波動,不解道:「點解啊?蓮蓮,點解妳知道真相唔同我講啊?仲要幫住周平泰呃我啊!」

曾倩萍亦道:「蓮蓮,妳咁做會害死莉莉架?嗰個周平泰一直想同莉莉…唉!究竟係咩原因妳要咁做啊?」

一直默不作聲的陳慧琼,愕然道:「蓮蓮,咁妳之前介紹嗰蔣公奕畀我,唔通又係數字幫嘅?」

宋蓮眼角溢出眼淚,但臉上並沒有愧疚後悔之色,她不忿道:「妳地好想知點解我咁做?琼琼,妳屋企有錢,就算妳脾氣臭,將來都會男人鍾意妳;而倩萍性格好,都有唔少男仔追;莉莉更加唔駛講,妳係校花,由中一開始已經有好多男仔鐘意,但係我呢?我性格無倩萍咁好,屋企又唔似琼琼咁有錢,論樣貌我更加同莉莉無得比,我以為我一世人都唔會有人鍾意,但係喺半年前我識到君理,佢又係喺佢朋友入面最被人忽略嗰一個,佢成日畀人蝦,佢同我嘅身世好似…」

一臉怒容的陳慧琼斷言道:「就係因為一個咁垃圾嘅男人,妳就將我地出賣?我地個個都當正妳係好朋友,妳咁樣對我地?」
宋蓮冷哼一聲,道:「朋友?妳成日持住屋企有錢發埋啲小姐脾氣,當我工人咁駛。」

曾倩萍道:「蓮蓮,妳點可以咁講架?我地一直都係朋友,就算琼琼有時脾氣暴躁啲,佢個心入面真係當妳係朋友嚟架。」

宋蓮冷笑一聲,道:「收聲啦妳!曾倩萍,我地四個入面最無用、最無主見嗰個就係妳,妳除咗識得附和人,做應聲蟲之外,仲識啲咩喔!」

管佳莉嬌叱一聲道:「夠喇!蓮蓮,妳知唔知道妳喺度講緊乜野啊?我地係朋友嚟架!」

宋蓮轉向管佳莉,臉上扭出了一個猙獰的笑容道:「佢地三個入面,我最唔鍾意就係妳啊?妳生得靚,由中一識妳開始,妳就一直咁多人追,啲男仔接近唔到妳,知我同妳係FREIND,就痴埋我到探妳口風,曾經有幾個我鍾意嘅男仔,都係因為咁嘅原因先同我傾計,點解個個都鍾意嘅係妳,唔係我啊?妳靚女、妳品學兼優、妳多人追,不過妳蠢啊!妳知唔知喺背後唱妳嗰個其實係我啊!話妳扮乖學生、貪慕虛榮、呃人錢;妳同人拍拖,我就喺妳面前數臭妳條仔,攪到妳地散,點解我無拖拍,妳有拖拍啊?妳問我當唔當妳地係朋友,我係當架!不過我同妳地嘅距離太遠,君理講得啱,我追唔到妳地嘅水平,我可以拉低妳地同我一樣,只要妳地做雞,人生出現咗污點,我地就可以平起平坐,到時妳地就唔會睇我唔起,我地嘅友誼就會長久囉!」

宋蓮這番「肺腑之言」自私陰毒,管佳莉陳慧琼愣住了,膽子小一點的曾倩萍更加震驚得淚水潸潸。

旁觀的我除了齒冷宋蓮的行為,亦解開了心中的鬱結,原來一直對管佳莉的蜚短流長,都是宋蓮所捏造的。

呂靜宜不忿宋蓮的行為,出言指責道:「妳就算唔當佢地係朋友,都唔駛咁做架?佢地都無做過啲對妳唔住嘅野,妳點可以咁樣算計佢地架?」

宋蓮破口大罵道:「關妳咩事啊?死八婆。」
布正麗聞言邊步向宋蓮邊罵道:「依啲叫不平則鳴啊!講到八婆,妳認第二,無人咁認第一啊!」

宋蓮瞧見布正麗走向自己,神色徬徨,問道:「喂!妳想點啊?」

布正麗嘴角上揚,笑道:「無咩想點?我唔妥妳,咪走過嚟揼妳囉!」

說時遲那時快,布正麗一拳擊在宋蓮脹臌臌的肚皮上,不要看宋蓮的身軀比布正麗龐大,但布正麗這一拳立時讓宋蓮捧著肚子,然後布正麗一記熟練的右勾拳打在宋蓮的臉頰上,打得宋蓮跌跌撞撞,布正麗雙手按低宋蓮的頭顱,一記飛膝正中宋蓮面門,宋蓮吃連布正麗一連串連續技。被打得扒在地上。

布正麗的勇猛,讓我與呂靜宜看得瞠目結舌,想不到身型佔優的宋蓮會被打得毫無還手之力。

布正麗還不肯罷休,她騎在宋蓮身上,不斷掌摑對方,宋蓮只是不斷搖頭及舉起雙手擋格。
呂靜宜與管佳莉害怕弄出人命,連忙合力拉開布正麗,布正麗還是一副忿忿不平的樣子,指著宋蓮罵道:「妳唔珍惜妳朋友係妳嘅事,妳好快啲講,琛琛依家喺邊度?」

宋蓮被布正麗打得很慘,口腫臉青,還流著鼻血,她可能被布正麗打怕了,慌張道:「我…真係唔知顧琛琛喺邊架?」

布正麗喝道:「咁朱君理呢?」

「佢都唔知架!佢一直喺佢地個圈子入面都唔畀人重視,佢地唔會同佢講依啲野架。」

看見宋蓮銳氣盡失,我相信她現在的說話是真的,我們已經報了警,我不相信她膽敢去隱瞞。

布正麗睨了宋蓮一眼,才向管佳莉道:「妳地唔需要為依啲出賣朋友嘅人流一滴眼淚。」

布正麗朝樓梯的方向走去,我與呂靜宜亦跟在她的身後,管佳莉等三人看了宋蓮一眼,搖了搖頭也跟著我們離去。

弄到了眾叛親離的境地,不知宋蓮現在有沒有一絲後悔呢?

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞