(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(6)

1001 回覆
207 Like 3 Dislike

依幾日部冷氣壞晒
夜晚瞓唔到

今日送冷氣來
又無幾千銀
有排攪
要執屋

香燒肉殞嘅係冷氣
咁姐係應該買以上不是喎

可能部冷氣過熱,燒到宋蓮香燒肉殞…
live左

依幾日部冷氣壞晒
夜晚瞓唔到

今日送冷氣來
又無幾千銀
有排攪
要執屋

香燒肉殞嘅係冷氣
咁姐係應該買以上不是喎

香燒玉殞係我地篇文

依幾日部冷氣壞晒
夜晚瞓唔到

今日送冷氣來
又無幾千銀
有排攪
要執屋

香燒肉殞嘅係冷氣
咁姐係應該買以上不是喎

香燒玉殞係我地篇文

今日係味冇文
管佳莉道:「前面就有警署,我地去前面警署報警啦!」

我搖頭道:「依家搵咗榮仔先,啲警察好衰,佢地唔想做野,通常會叫妳去第二間警署,我唔知顧琛琛依家喺邊?只能夠去搵榮仔屋企附近嘅警署報案。」

布正麗道:「咁我地依家去搵榮仔先。」

呂靜宜打量了我一眼,道:「成皇志,你駛唔駛返去換返件衫先?」

呂靜宜的說話突然讓我靈機一觸,我道:「都好,我順便返去攞啲野先。咁妳地去搵榮仔先,到時電聯,妳地要小心啲!」

我回到家換過了衣服,再拿走了一支全新的錄音筆,再致電給肥佬陞,我道:「喂!肥佬,阿志啊!有啲人命關天嘅野我要你幫手。」

於是我把顧琛琛的事略述給肥佬陛聽,肥佬陛聞言道:「要搵數字幫收埋嘅女,好有難度,我周圍幫你收下風先。」

「唔該晒啊!又要麻煩你。」

「乜說話喔!舉手之勞嘖!你上次幫過我嘛!」

為了救回顧琛琛,現在我什麼方法也要去試了。

離開了家,會合了布正麗等人。

榮仔一瞧見我,便拉著我嚷道:「志哥,我…家姐,你要幫我救番家姐啊!」

榮仔雙目紅腫,顯然當布正麗告知他顧琛琛的事後,他擔心得曾經哭過。

榮仔是阿興的朋友,而且他的遭遇實在讓人同情,一位父母離異的小六學生,連唯一疼愛自己的姊姊亦不知所蹤,只要不是冷血,定必對他伸出援手。

我道:「榮仔,放心,我一定會幫你架。」

榮仔聞言愁容漸斂,他道:「志哥,我知道你一定幫到我架!」

可能那次我成功挑撥到朱斌仔與拳佬等人大打出手,他覺得我這次亦能讓顧琛琛平安無恙回到他身邊,但這次我真的沒有把握。
我向布正麗道:「我想妳打畀湯仲謀?」

呂靜宜訝道:「你做咩要布甸打畀佢啊?你唔係話搵佢無野咩?」

我拿了錄音筆出來,道:「布正麗,妳試下可唔可以係佢身上問到啲咩野?如果佢講知道顧琛琛係邊,我就錄低做證據交畀警察。」

布正麗面有難色,但她瞥了榮仔一眼,便點了點頭,道:「好,我依家就打電話畀佢。」

布正麗開了揚聲器模式,致電給湯仲謀。

電話響了數片,然後電話彼端響起了一把很有磁性、女孩子會覺得很吸引的聲音,道:「喂。」

我留意到布正麗的表情很複雜,粹合著痛苦、不安、憤怒、難過等情緒,她顫聲道:「湯…仲謀。」

湯仲謀驚喜道:「啫喱?妳係啫哩,唔係,聽人講妳依家叫布甸,布甸,妳搵我咩事啊?」

布正麗道:「琛琛依家係邊?妳收埋咗顧琛琛係邊?」

「哦!原來妳打嚟想問琛琛啲野,我地九個月前分咗手,之後我無再見過佢嘞!」

布正麗怒道:「你講大話,係你地捉咗琛琛。」

「妳講啲野真係奇怪?我好耐無見過佢,妳依家打嚟我先知道佢唔見咗咋!」

榮仔一把搶過布正麗手中的電話,哭道:「衰人,你捉咗我家姐,你快啲放咗佢啊!」

湯仲謀的聲音嘎然而止,他已經把電話掛上。
布正麗瞧著我,我搖頭道:「周平泰應該同湯仲謀講咗見到我地,佢講野好小心,捉唔到佢痛腳。」

管佳莉道:「咁依家點啊?」

我道:「算喇!我地去報警啦。」

此時,布正麗的電話響起,她瞧著我道:「係湯仲謀啊!」

布正麗按下了通話掣道:「喂!你想點?」

電話的彼端湯仲謀的聲音再次響起,道:「無,我地咁耐無聯絡,估唔到想傾多幾句,都有人騷擾我地。」

布正麗急道:「琛琛依家喺邊?你地對佢做過啲咩嚟?」

「唔好講依啲啦!講番我地一齊開心嘅日子啦!記唔記得我地以前一齊係幾咁甜蜜啊!一講番起,我就好懷念喇!遲啲啦!!遲啲等我做埋啲野,我就會返嚟喇!無論妳叫啫喱定布甸都離開唔到我,妳係屬於我架!」

布正麗全身發顫,我一把從布正麗手上接過電話,道:「湯仲謀。」

湯仲謀怒道:「你邊撚個啊?畀番布甸聽。」

「佢無野想同你講,你咁鍾意傾計,不如我陪你啦!你地字頭最近又諗住進軍電影圈,又諗住起娛樂城,動作多多,其他幫派同差佬都想你地仆街好耐喇!你畀佢地捉到啲咩把柄,你地好多大計都攪唔掂啊!」

湯仲謀沈吟了片刻,才冷冷道:「你喺邊個?」

「我無興趣同你做朋友,你唔需要知道我叫咩名。」

「你驚啊?」

我的確害怕湯仲謀對我報復,但想深一層我幫助榮仔的話,我和他的樑子已結定了,他遲早知道我是誰,如果此時避而不說,反而會氣勢為之轉弱,被對方看輕。

「我叫成皇志。」

「成皇志,我地實會見面架,哈哈。」

湯仲謀把電話掛上,我心頭罩上一層寒意。

(待續)
得力頭馬 榮仔
終於見到第一部boss
終於見到第一部boss

孫權
屌 唔係有人講 孫權 我都醒唔撚起 仲謀係孫權
屌 唔係有人講 孫權 我都醒唔撚起 仲謀係孫權

+1
就到戲肉啦
屌 唔係有人講 湯權 我都醒唔撚起 仲謀係孫權

+1

湯權
就到戲肉啦

要拎飯盒
Sorry

腦閉塞
今晚無文
坐兩個鐘都未諗好

巴打好講係廁所到做緊咩野

係啦 既然今晚出唔到正文 出下花邊嘢 交代下學姐乜事

點解咁多人鍾意學姐 我成日將佢好自然套落d譚仔阿姐度,乜慾望都無

中學時期 可以上到大波+學姐 係男人浪漫

但成口鄉音喎

你食譚仔會唔會介意阿姐啲鄉音先

你啱
on 9話人知你叫大9志等於叫人快d 搵到你,成功率又減低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞