[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
所以諗住用增距鏡唔會咁重咁貴
恭喜恭喜
諗緊85.4定70-200.8好
主要想用嚟影人像,但長焦又可以食埋200mm
本身有2470.8 35.8係手

如果85.4會揀sigma新嗰支應該
70200gm成1.4kg……
唔係工作必須唔會買既鏡
收到 85.4係實用d 同聽聞新嗰支sigma幾高質
我同事真係拎嚟開工,我都建議佢放咗佢換龍仔70180算
輕咁多個防震都喺番到,加上工作性質又一定要用快shutter,冇oss個缺點冇咁明顯,
但起碼唔使拎個pelican出去先
轉 a99 m2 好過啦。。。。
Yes
有冇巴打有玩過voigtlander既鏡?
想入支35/40.4掃街,貪佢輕
35.8 sony store終於跌穿4000
有支50 f2 apo lanthar,
除咗散景一般般之外其他都好正
我覺得sigma新嗰支f2好似靚啲
原廠嗰支色散太恐怖
有啲心郁郁
計埋信用咭回贈仲平過出面
唔係4000咩?仲有其他優惠?
想出左支sigma 35.4換支輕便d
究竟sigma 支35mm f2 幾時出?
2021 1月
越吹越誇張 根本冇你講到咁恐怖。 色散Samyang同Sigma果支一樣有, 而且3支都各有賣點。
Samyang 最平, sharp 過下面兩支少少, 但最唔靚仔
Sigma 外觀+造工最正, sharpness係兩支中間, 最重
Sony 最近對焦, 接近冇呼吸效應, 定價貴, 但依家街價<4k已經算係合理

你地鍾意睇既果個鏡頭表既網站都有出sigma 35f2 review, 佢都有講原廠果支最少CA
https://sonyalpha.blog/2020/12/15/sigma-35mm-f2-dg-dn-contemporary/
https://www.cameralabs.com/sony-fe-35mm-f1-8-review/2/
https://www.lenstip.com/593.5-Lens_review-Sony_FE_35_mm_f_1.8_Chromatic_and_spherical_aberration.html

老實講,收到f2.8都仲係幾明顯,
再睇第一條link下面啲test,even收到5.6其實角位啲屋嘅紫邊都係唔使放到100%都睇到

我都好想知點解你個review會同咁多其他唔同網站仲有用家嘅review有咁大出入,
當然sigma嗰支未有貨,得網站review好難作實住,
但sony嗰支紫邊問題真係身邊個個用家都屌
sigma 35mm F2比到sony壓力減價好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞