[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
其實係咪sony zeiss啲鏡都麻麻地?
以前買機之前已經睇中咗支35 1.4 ZA,見到夜晚影人靚,而且colour都濃幾啱心水,
之後睇下review先見到咁多問題,全開又唔係叫sharp,
洋蔥圈又勁,最慘係個QC差,
咁貴買番嚟仲要好似抽獎咁先知有冇decentre,搞到二手都唔敢收
你當貼牌鏡嚟會好過啲

真嘅Zeiss 自家鏡係唔差的

同埋呢幾枝有返咁上下年紀, 同新鏡比一定係新鏡贏唔少
我覺得 55.8z 好正
可惜35ZM用落sony度個角位會出事
如果唔係呢支真係正到傻
其實我作為一個新手 我唔知我有幾需要29-35 呢段
其實買完wide zoom 我下一枝想買嘅就係sigma 支 24-70 好似都cover 到?
如果有埋依段range 支龍仔又唔只依個價啦
呢支好似好多人都推介,平靚正(雖然我冇用過)
咁我建議你買支二手價企得ok嘅,
唔啱用都放得番,唔使損手爛腳
我通Carousell 都冇乜人放 其實邊度睇會準啲
所以好多人都推薦一開始買枝standard zoom (24-70)

試完咩焦距適合自己先再諗向ultra wide / tele 發展

最大路咪 16-35/24-70/70-200 咁樣買
tamron 17-28嘅話我睇dcfever就5k中左右
2手價? 我見一手行貨都係賣6k多啲 咁可以試試wo
二手呀,不過係未賣得出嘅價,同埋支鏡係咪出咗冇幾耐?可能日後個價都會有變動,自己睇路呀。

btw tamron記得一定要買行貨。
Okkk thanks 巴打
祝你支新鏡用得愉快
YNWA
Thanks 巴打都係利
報名咗vip, 收唔到電話通知
我都係前一日既下午先收到電話
今次賣既價錢都進取
好少可官網平過街價
終於上番榜首,開心
1635gm 13390

1635gm真係好抵玩
以前有過1635gm 後尾放左轉sigma 14-24
而家等35gm 有錢就升級S85.8變sigma 85.4就perfect
如果依家入手a73會唔會好on9
唔會
呢到都有得相認CLS
55.8早兩年俾人屌到垃圾都不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞