[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我上個月買,如果枝gm咁輕真係好想換
我唔中意係肥花放 又要約人又要咩
找去星際你當肥花打個8-9拆
我一機3鏡目標應該係
1535gm 加55.8 加S 85.4
Exactly 一樣
手持呢3枝
我都好憎又要約人又要咩...
仲有機會約左出來先壓價
價錢係肥花打個8-9拆,我完全接受....

但都係睇下GM幾重先
未買85.4
依加係龍仔70300
55.8z 真係好正
1535 gm 真係好撚貴
7,8k 好抵屌
水貨6.5k
聽日去睇下部x100f放唔放到4.2k 放到就買
用緊a7s3
而家有1635z sony85.8
之後想入tele 諗緊70180好定28200 好
都可以諗100400
我交收一定係就我自己
一壓價我即刻轉身走人
諗28200係因為可以旅行行山方便...
我而家一機三鏡就係1635gm + 50 F2 Apo Lanthar + 135 gm
85之前用過,不過放咗換135
DMF mode囉
今日去左肥花撚下A7c 個evf真係好細
如果唔係A7III都唔會咁搶手
但A73 冇 SDK support
請問影風景/影星,間中拍下片。買A7R IV 定A7S III?
考慮過影星用高ISO唔知兩部點揀,但本身又唔係聞相果啲,S III個DR同低光都幾好
一部6100萬象素低光差
一部1200萬象素高光做得好D,仲有Slow motion拍

A7S III
A7R IV
膠咁岩都有類似你呢個問題嘅片

如果真係多影星 a73/a7s3 一定好過a7r4
a7r4 低光仲衰過a7r3 高dd iso 都爆曬noise

a73/a7s3揀
就睇下你想output d乜
有d人會拍8k time lapse a7s3出唔到8k
12mp 真係岩岩夠 only
我應該就唔會掂8k,4k output 已經好夠
8k 我覺得係噱頭黎姐 市面上好多都未支援到
720p上1080好快過度到 1080上4k 上左好多年都未普及 我諗有排都未到8k年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞