[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
景+人
20又真係輕
ultrawide呢段差1mm個視角都可以差好遠,
所以1635gm除咗cover到35之外,仲可以喺構圖同視角上有唔同彈性

不過如果唔需要呢啲嘅話,20 1.8光圈大啲又輕啲,
low light應該表現都唔錯,而且平啲
影人用20你預條女實有說話講
唔係可以超長腿咩?
我女朋友矮(15X)
次次用1728 幫佢影完睇都好開心
影樣咪會怪囉,下下影腳咩
正常人像鏡都係50mm 以上
唔係點解人像鏡會存在
用20mm 影人樣係自殺行為
個長腿係長到好怪
自殺行為? 唔好畀鏡頭限制自己
你要拎少數例子一定拎到架
事實係如果你冇咁嘅技術同時間
買支人像鏡影人係方便好多,唔係嘅話個個用一支都得啦

用50,85,135影人點都易handle 過20好多
呢個相信係Generally agreed
Exactly
我試過用17-28既24/28mm
影女全身係無問題
變長腿啲女仲好鍾意添
但20mm就好似難少少
呢支m43既20等效40mm
2428 都ok 既,24gm 私房之眼
但focus 落個樣到既相我自己就習慣用50 up lor
笑能左
無留意添
太後生唔識嘢 只係想表達 20mm冇話唔可以影人
你自己搵都可以搵到好多出色嘅廣角人像
影咩多?
我時不時都會用16mm影半身
不過冇50嗰啲咁易handle係真嘅
低過12k會呀,係咪有地方平?
有興趣
tg: cnowbcow
移軸影cityscape la
用緊 A850 + RX100M4..
同埋成手A-mount FF 鏡。

買咩好...
A850真係好機,低iso下正爆
當年我A850 升A99, 係高iso有小小分別
色水都係850順眼

個人覺得可以考慮換A7iii
買個2手 ea3,幾百蚊用返d ssm鏡
如果唔影郁既野對焦都ok
我仲有用緊1635za F2.8夾R4 影風景, 都過得去

但最後都係慢慢放晒d a mount鏡
EA3 我本身已有..

色水用 A850 完全係屈機的,
用 A850 + 135ZA 直出直頭係嘩一聲。

係 ISO 同埋 WB 玩死人。
變左真係日光機。
用緊a6300,有咩牌子嘅增距鏡係啱a6300用? 如果用70-350加2倍鏡嘅質素還可以嗎?求指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞