[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
三代機全部1粒電夠用成日
真係冇必要入直倒
除非工作上面有必要性
仲難,要成1.5kg都似
我仲係Sony 優惠350入左粒後備

咁放棄直倒,回血再入鏡
都1.5直接做夠17-105 2kg
健身
直運HK?
岩岩試左
買SLING 10L要收多18$美元運費
會唔會買滿某個金額免運?
塞到咁多
我everyday messenger 15 v1, 塞A7r3 20g+s35.4+55.8+85.8就冇晒位
不過單肩袋黎講塞左咁多落去真係膊頭都甩
Everyday backpack真係唔掂?仲諗住買個用黎行山
袋已經好多
但之前aps-c袋...要食枝1635 gm同2875有難度

機連鏡有300蚊....
千奇唔好
個個都話唔算C服
點到點咁用都ok
行山真你腰都斷
咁要孭得舒服,又要放到一機三鏡+腳架有冇d咩選擇?
女朋友用緊Canon M6+跟機kit 鏡,我用緊6400有幾支鏡(Sigma 16mm, 30mm F1.4 and Sony 18135,如果想share d lens比佢用,有無adaptor推介?
Ef-m mount好似只有Efm-ef嘅adapter
想share就唯有大家一齊用ef mount鏡
我用everyday messenger v2 最多a7iii+85.4+b40+樽800ml水加少少野都覺得重,呢到啲巴打負重真係唔講得笑
所以要背囊咩上身先好d
行山應該考慮背部通風同背負系統吧
背脊濕晒果陣你都唔多想再轉個袋出來拿相機

a7c + 2支鏡 6L夠唔夠 ,24 105會唔會太長放唔落
Blackfriday 腳架有冇推介
想問下a7c想拍hdr片要點樣setting
如果我拍slog2/3 / HLG
開埋相機個Gamma顯示輔助
正常曝光就ok?
得9折...
上網SEARCH下d discount code見有75/8折
但係而家全線減緊無得用
搞到唔知而家買唔買好
點解唔去cshine 瑩記佢地都有做八折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞