[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
部機過咗期可唔可以續保?定一定要喺限期內續保?
睇睇下SAMYANG官網 發現左個simulator 又幾得意
https://www.samyanglens.com/ch/product/simulator/lens.php
但明明之前用都無事
賣近16k應該走唔甩
接近佢嘅對手R6都要近兩皮
依家a73 官價都16k
唔知有冇減過
大舖賣13k
細舖都要12k
街市傳聞
A74 會加價到同R6一樣
下年第3季出
1月11會有新機發佈係A9III
價錢4999 USD
所以買A73用到A74出左降到合理價先換
唔計個比較低清嘅evf同19 menu,A7iii應該夠玩多年零兩年先換
可能A74 轉個menu, 用a7r4 evf 同埋反Mon 就賣番 17,990
A93傳聞嗰個規格賣4999
按慣例市價有點折扣
好易搞到s3都冇生存空間
絕對有可能,好似A9->A9II一樣
Nikkon Z6,7->Z6,7 II 都大把吹奏
預計係:
同一COMS
4K60
新Menu
反Moon+靚少少EVF
炒埋就係A74
https://youtu.be/EPpt8_nB9n4

Samyang 35 1.8 vs Sony 35 1.8
無後悔買支samyang
符合預期
4k60 10bit 就一定大把人狗沖
連拍至少加到15
動物眼對焦要加強
9成會同a7c/a7s3同級
新手入坑,想請教下如果想買支鏡影下 hottoys figure, mg 高達,黏土人等玩具,應該買邊支鏡好?
m2其實唔太夠力 如果好簡單行路拍都ok
但有d角度會炒機
智雲有部webill s 定lab 大小小 好使好多
rsc2 都掂
影細路,A7C + 135mm 1.8 gm,大家覺得點?
咁長焦影細路做乜
香港地用番35 50 呢d焦段應該ok啦
定係85mm 1.8 都夠? 輕好多,平好多
有冇咩原因一定要用定焦?
小朋友走黎走去,用定焦就構圖跑到你傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞