[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
其實都無一定要定焦,但想幫個小朋友影d人像淺景深既相,有其他推介?
夠唔夠係睇你習慣邊個焦距
sony 85 1.8輕身對焦快準同sharp,而家價錢相對平,初試85mm就會愛上
好睇你點用,85mm係公園都ok,但佢走埋d你就要瘋狂咁退後。而且太長焦你入室內就收皮,又係要退到老連咁遠影

如果flexiable d我會推tarmon 28-75 2.8,75mm 2.8公園背景有一定距離都已經做到錢景深效果。

我用85 1.8影成人大半身好多時都收到f2-2.8以上,再大光圈景深就會唔夠cover,尤其是小朋友郁得快,你開盡1.8好多時會個頭清但d手手腳腳會blur哂。
好,唔該晒!了解下tarmon 28-75 2.8先
影細路佢定一定得
如果佢唔定你首先要影得到

另外長焦只係易於製造景深,但係人同背景太近或者人佔個畫面比例不大時都冇咩景深(所以其實135設計上係運動鏡)
反而如果細路可以行近啲比你拍,55甚至35製造虛化個效果會仲好
85mm 要遠遠地影
陣間佢沖埋黎搵你
你又退後
佢以為你同佢玩 繼續沖
我會要sigma 35mm f2
造工premium咁多
Sigma Mij
我會揀返24/35/50/85,如果一定要定焦既話
135太tele了
利申,返工影小朋友
咁咪T28 75 囉
A7c 配24 1.4 同55 1.8 好滿意
點解你會想用135
3支都不了, 等GM
新rumor 35GM同24GM差唔多size
屌....仆街喇 想買
其實以前啲35咁輕
就算加天工都唔係重,做得輕絕對可以
輕便版嘅F1.4好似好正…
但有支1635gm喺手好鍾意,咁貴買多支35又好似唔太抵
咁定焦始終唔同d 既,sharp d 畫質又好d
本身支變焦咪百搭用囉

要影大景時又會掛住支1635
所以2支共存是沒問題,係荷包有問題
仲有重量問題
係好大問題
都係睇下呢支幾大幾重先
如果400-500g左右,落背囊應該唔大問題

同埋我估唔會同1635一齊拎出去,所以重量方面應該ok
sony fe 35 1.4 zeiss 可以放到幾多?想去星際放,又擔心壓得好勁
市價5-6折
肥花7-8折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞