[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
剩機咋,冇問kit set
我都報左vip, 本身買A7R3果陣有2萬幾積分,佢話可以轉做600蚊,vip day仲可以當1200蚊駛
Hsbc而家又做緊5%回贈,如果買2470既話埋單可以一萬鬆d就得,平過街價
其實上面巴打講18105+s 56.4咪幾好
56.4大光圈開a mode鳩影都靚過手機,影女既話條女實滿意

真係想一枝過咪淨係要天涯18105,試到鐘意既焦距咪再買枝定焦
收到 暫定會入1670Z 因為我少遠攝 睇下到時有冇其他諗法
1670z f4...
係我就唔會咁買了,18135 加枝sigma 56mm 影人
真複雜!
1670 點解唔1770?
我問左以前個tutor佢推呢枝。。。
1670 真係夠用架咋喎
一陣心思思升級就唔好啦
用住枝kit鏡再諗~ 到時可能有人放tamron二手
有冇巴打有sigma 14-24 同tamron 17-28
有冇食評 本身諗住買Tamron 17-28 但上網睇有人話麻麻
定係買支20mm f1.8 定焦
利申 冇錢買gm 16-35
本身得支55.8z
T17-28 用落無投訴,出嚟效果唔錯

缺點就係無咗29-35 呢段囉
等16和35GM
會唔會考慮1635z? 不過無2.8光圈
睇你想齋影ultrawide定想通用少少食埋35
sigma 1424幾重手但quality冇投訴,
tamron未玩過,
但所以想玩埋35又想一支搞掂晒,儲錢上1635gm算

有次同個同事一齊去影相,我拎1635gm佢拎sigma 1424,其實quality唔會差好遠好遠,但冇咗25-35mm嗰段用起上嚟就麻煩少少,個彈性冇咁高(買zoom都係為呢樣啫唔係咩
呢支除咗光圈仲有啲問題
1)35mm畫質差,變相如果要用35嘅話呢支唔係好選擇,可以要再多支定焦,唔用35就仲有其他鏡揀
2)sunstar唔靚,雖然gm嗰種海膽型我都麻麻,但za呢支直頭唔對稱,對於我嚟講係唔合格嘅,如果會影景又鍾意sunstar嘅就要留意吓
真心唔太建議1635z

而家ultrawide咁多選擇,呢支各方面都冇乜大優勢,同埋買咗唔啱用的話應該比較難啲放返走
買t17-28之前就係用1635z

28打後好soft, image quality 好差

同埋1635z 好鬼重
其實係
但咁貴買支鏡冇左半份糧 唔捨得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞