[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係咪姐係要兩枝就係唔想換黎換去 可能都係行山影下風景同朋友影下相咁 影portrait嗰啲18135都啱洗?
其實用落真係冇咁誇張lol
光圈唔會太細咩?
d人唔肯接受就好多藉口拒絕
唔預定啦 都係鳩影下 買二手鏡算 我再睇下啦 thx
因為我見SEL1670Z二手都係2千尾 呢枝唔好咩 我都比較緊佢同18135
https://www.youtube.com/watch?v=5fVYttvyyTI

見到A7M3比人拎黎同人地既新機比較都仲有咁多優點就知果陣冇買錯
呢支好抵玩
原廠支1655 2.8 而家減緊2000都好貴
但我係諗住入2手
呢枝我都有少少興趣
一枝過搞掂
但我係諗住入2手 所以同樓上一樣諗緊
1999sor
可唔可以講多D有咩主要分別
反而覺得sony呢三支gm個風格差別仲大過焦距

85係好平衡嘅,散景靚,sharp,但對焦速度麻麻地,
100 stf就係極致嘅散景,corner位都冇咩cateyes,一粒粒波波好圓潤,
畫面如果前後景有燈飾/一粒粒嘅光位就好夢幻(呢排聖誕應該幾爽),但入光量低,全開光圈都係得T/5.6,夜晚用要留意少少
135就sharp到痴線,而且有別於以往135用喺portrait個用法,
sony將呢支gm定位set做universal少少,極速嘅af可以cover到少少sports同event類(用過嚟影單車同入台影drama劇照,好好用),
散景都好靚但冇85咁靚,更加唔使講100 stf

所以只要清楚自己想點用,呢三支係咩定位,有咩優缺點就得
反而even最遠嘅135其實喺cue model都冇話好大問題,
如果係要影全身+睇埋好多background就另計,
但要影呢啲係咪一定要拎tele呢?
姐係你鐘意啲相冇咁高解像?
佢意思係係佢既話 佢想要長焦段d
btw 咁樣比較冇咩意思好睇你要唔要70-135個焦距 姐係等效105-200
無錯呀所以睇返使用習慣
想一鏡過咪18-135
有無巴打有用過vsco黎開sony啲raw相
係街影完想過落去簡單執下發覺唔得
係本身唔support定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞