[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我抺左好多年
武肺之前出三四次街就會抺一次body同鏡身
而家次次影完返屋企全部連相機袋都抺一次
用酒精抹
以前單反一機三鏡都3.x kg,影一個下午返到屋企半死
換左無反第一次出去好似識飛咁,返到屋企重可以落樓踩下車
普通消毒濕紙巾
買咗塊思高全能抹布抹
酒精傷鍍膜吧?
我建議平時普通吹下就好
冇睇到講鏡身
未出街已花左啦,鏡身物料好易花
所以已貼貼紙,防眼怨
R4+35 1.2都係卡卡下咁,應該是內部結構不同,sigma同GM比感覺sigma摩打暴力點
咁你都係咁既話 應該係正常 我驚係我部機/鏡問題
我用威露士濕紙,清潔完乾左起碼唔會覺得痴痴立立同埋痴晒毛毛先

高樂士果款殺菌應該強d, 但成部機好L多白毛毛
其實是afc先feel到佢不停幹幹幹
係 s 就唔會
嚟緊幫個frd 影求婚
係酒店房
手上拎住A7iii + 55.8 Z + 24105G
想入多支35.8
到時淨係拎55 同35 去

但係sony 嗰支邊位暗角好似有啲勁不過勝在輕身同對焦快
之後都用得返
呢個價位係咪最好嘅選擇?

我見sigma 支35.4都係5000
不過就同支24105 一樣重
龍仔嗰支35得f2.8
A7R2其實有無必要升3或4
問得就身痕,
支持換機
R4, 衰高ISO差, 但對焦&電量大升級
R3抵玩
R2直上R4升級幅度大過上R3小小
影求婚拎定焦

佢求個陣你想影個close up之後想影個大景你會有時間慢慢換鏡?
建議你拎支zoom去
建議兩部機去
其實我有枝for camera body既cleaner 不過抹得果幾下就揮發咗 搞到好唔方便如果用威路士ok既話 咁用佢算了
A73啲色好淡係未正常 次次擺落電腦睇張張都咁淡色
正常啊 sony係咁 影raw就會有多啲位比你執色
巴打係未用開lr執色
係 個人覺得其實都係差唔多 自己啱用 用慣就得
我都係用佢Adobe啲preset執算多數用adobe風景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞