[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
屌sony 個online store 收咗皮
佢今日black friday 快閃
得一日優惠
但個網死足一日做乜鳩
俾我講中佢定價真係咁有自信 等睇埋光學質素 開到639美真係起碼要有原廠同級/以上畫質
對sigma 有信心
有枝假50 art
有支焊馬
幾時先有真無反設計既35同50
唔想再係健身馬
攞出去當做gym
我用左2次s35.4已經想出左佢換返sony 35.8
A73 + 24105F4
萬x 賣緊19k,係咪應該買二手算數?
睇你着唔着緊果2k
係驚手震效果明顯咗
其實唔會
反而有時太低快門,手唔震主體都郁左
上R4 active tracking 對焦其實仲爽左,加埋個操控感又好,
依街價跌到兩萬,抵玩過三年就黎四年既都仲要萬四五既R3機身
當然要付出換快卡,Storage 既成本

如果慣影高ISO 下大6400 12800既就a73啦
唔急既就等下,下年應該有a74啦
storage 有 NAS 唔驚
係處理 raw 部電腦會辛苦啲

ISO 通常最大去到 1600 或者 3200
用得 6400 以上都係只為紀錄唔求畫質

如果兩萬有找應該會狗衝

a7 系列唔會考慮
用 r 都係為咗可以 corp 相
(影開生態嘢)
PS5 嘛
佢個垃圾gallery 壞咗成個月都未整
有冇青用Samyang 85.4 ?
評價如何?想買黎影貓
想放枝tarmon 2875 (made in japan)
上個月先買
有興趣 的話
https://t.me/Gangstarhk
有人話接受唔到隻色,但我ok,1.4唔好預佢快,但都唔叫慢,佢係a7r4鏡list低55.8一級,但我覺得佢sharp過55.8(非精密科學,個人感覺),始終85我用55.8多啲
冇投訴 係有時唔夠光容易拉風箱
Budget 夠一律建議買輕版sigma 85.4
Lm

1.2kg
a7c+crane m2+samyang 18f2.8
4k vlog新標準,好想買
好彩我少拍片,唔係一定比你毒到
美中不足係gimbal勁多dd
就即刻重勁多
換其他鏡都唔掂
同埋特別mode都唔穩
某d鏡位唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞