[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
呢支35真係幾吸引, hk賣價我估 4千蚊左右
我有佢支大哥1.2,都想入返支細細佬F2
Sony 開放e mount 碼俾副廠個策略完全正確
其實我對65先最有興趣,睇佢散景做成點
55散景差左D
Sigma支 24mm F 3.5係咩玩法
定焦黎講 好似光圈細左d
有幾多人係房
閃燈會好d既,
但有冇人錄影? 閃下閃下錄都好影響
同埋記得熄個對焦嘟嘟聲
有無巴打試過 A7R3 成個芒換
知唔知要幾錢
要同佢溝通下,一陣佢酒店攪到d燈光好好氣氛
你就係度閃閃閃阻住哂,再者打bounce世界光冇哂氣氛

重要佢地幾多人? 間房幾大? 人多24未必夠
你記得要叫準新郎同全世界講你係攝影師,叫大家讓位俾你
唔係準新娘帶介指等critical moment就會有d仆街拎住電話沖出黎影
想問下各位FF 35鏡頭心得
最近留意緊原廠35 .4 ZA 35 .8
Sigma 35 .4
Samyang 35 .4

因為我拍片為主比較睇重Auto Focus
佢之前支45/2.8賣$4400, 希望佢今次定價會理性d
屌 bigma出65mm 又要再諗下買唔買55 1.8
我已有55 & 85
應該唔會考慮65,除非有大驚喜
+1
已有55.8同s85.4
應該會屌返枝35 f2
最尾果句真係笑L死
事實係越來越多呢d人阻L住晒
如果以AF表現,應該係Fe 35.8最好

三洋果支就最好唔好,之前出過幾次firmware更新後都有d苦主出來叫救命
35有原廠 1.8頂一頂住個價
應該沒理由會貴過原廠瓜應該

咁我想問下35 .4 ZA個支個AF表現同Fe 35.8差得遠唔遠?
因為我見2手個價都幾啱心水
同埋係蔡司就有啲興趣
不過冇AF/MF Switch就頹啲
我係one man band嘅production
因為我做野見過有對新人教堂行禮,宣誓個陣真係有條仆街企係對新人面前影相

牧師
新郎 新娘
仆街
正常就唔會既, 只係佢之前支2.8都定咁高, 有d驚佢真係咁有自信 所以我先話希望佢今次定價會理性d
一般同快既分別你要快都係35.8
同埋35ZA畫質其實唔算話好sharp, 加上就快出35GM, 唔急用可以等下
絕對係正確
你睇Canon唔開放license,隔離版班奸狼柒頭結果硬食原廠貴鏡,叫晒春咁跪等Sigma,但Sigma目前又唔撚show佢哋,第三廠得三陽鏡,結果渴到連三陽啲鏡都奶到一地都係

俾我唔會諗sigma , 原生鏡加小藍標又唔係貴又細支
如果24105拎去行山夠唔夠
我原本升FF時有諗過轉唔轉會,反正鏡都要買過

結果見到佢地全部原廠鏡要硬食,都係Sony算
有冇巴打用緊wandrd prvke? 好唔好用?
一機3-4鏡係咪買30L穩陣?
見c字頭間配件鋪做緊千七想9衝
Sony就算由APSC昇上FF都起碼係同一個mount可以用返啲APSC鏡,不過係有crop咁解,用嚟super 35拍片都叫做有用
睇下APSC canon eos-m,昇RF後啲鏡就真係全部廢撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞