[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我係ipad vsco 琴日開始用
係itunes data transfer掉落去個app入面
但係個app唔知點開返出黎 佢只係識show部機影過個d jpg
選相個頁右上角粒制選完仲會中bug咩都按唔到
an版開唔開到raw
而家vsco個workflow改咗

冇得就咁貼上之後export jpg
變咗係edit張raw嘅package

搞到一張相又jpg又raw
成幾十mb一張
執完raw想慳位都慳唔到

有咩方法可以export jpg + del raw?
電腦城咪db 不過間間db報價都唔同
由nex5r 上a6000系列,手上有支24f18z,16-50kit同埋16f28連魚睇廣角

用途係行山同旅行,係咪買a6400+18135就fit晒?
如果只係帶一鏡 我會推薦Tamron 17-70 2.8
Tamron 出呢枝鏡, 搞到18135得返70-135 呢段長焦優勢
重好多同埋新出又貴一截
半天涯恆定2.8喎仲要對焦快+成像好+防震

如果我係用緊apsc一定諗佢先
不過都係果句 龍仔d鏡真係成支玩具咁勁膠
支鏡膠膠地先容易做到咁輕便嘅,
tamron嘅賣點就係平+輕,而且optical quality唔差,
咁變相一定犧牲咗啲build quality同function
a6000咪又係似玩具
a7系列夠似玩具啦

起碼bmpcc/red電影機個類
一堆配件高達咁款
先唔似
不如買24F1.8, 前A6000 用家, 有24F1.8 同埋 16-70Z
最後多數用24 F1.8, 因為又sharp 又輕
不過如果你成日影遠野就另計!
遠野我又唔多影既 因為始終唔知自己想要邊枝or啱我自己 所以決定唔到
SEL24F18Z 同 SEL1670Z囉依家得返 因為我都好少遠攝
無聊計下算其實玩罪大真係幾抵

當73 12k r4 20.5k
大三元signa 1424 8500,24-70 7300,龍仔70180 8200
加多支人像85.4 7700,搭多支tele 2868 12000

1機5鏡頂盡都係6萬4左右ff完畢
個人認為24 F1.8 正好多, 因為真係好sharp 同埋大光圈可以室內+晚上用.
姐係我如果會夜拍同人像就應該揀呢枝。但佢冇得zoom又驚唔夠全面 去旅行又有機會唔夠用
人像就唔會用24 la
姐係你prefer 1670? 唔好意思真係好長氣 第一枝鏡唔想買左唔啱用
24個焦距影人唔算好靚,乘左1.5都係咁話
18135+sigma 56.4(影人)
Sony store A7C 13590, 2470gm 12390
想衝
衝啦 今日去左VIP

135GM做到11500 仲平過街價
20G都平過街
A7c kit set定剩機?
呢枝唔係姐係kit鏡咩?照玩住先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞