[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有冇啲細枝冇咁浮誇嘅咪推介?有時見人拍片好大舊咪好似太誇張
Rode wireless 呢款最無攻擊性
巴打想入行做yt爬?
減完14,300
唔係呀,諗住買嚟同女朋友拍下生活日常咋
希望下年有得去旅行拍下vlog留念
咁唔駛買咪啦 自己聽係聽到 人地聽先要集中聽
係,見佢減咁多又有得分期 想買
但佢減咁多係咪代表準備出新鏡
好,等我買完試下用built in mic拍幾條片聽下先
有冇巴打近排有問百記2470gm幾錢?
啱啱見hsbc有promotion, 計過條數簽夠12000有600+120+432回贈
想問下如果想拍DIY片
姐係部機應該放係我對手臂中間影我對手
應該要買邊種鏡?
係咪要買微距鏡影出黎個效果好d? 主體放大d?
例如tamron 35 2.8?
因為sigma 24-70f2.8art各方面同GM差唔多,但街價先7580
所以都係建議返用死馬?
我自己睇過都覺得係差唔多
但係因為我係拍片 所以唔知道有冇巴打知道連續對焦嗰度點樣
我用A7II就覺得幾快
可以參考呢條片https://youtu.be/gQyG5N7R6QE
BTW如果要入手sigma 24-70 art 要留意鏡身編號唔好買543同544字頭既批次,有高機會鏡身入塵,利申:我入左543字頭個批,去左代理清左一次
上星期兩城入手,平過e個價
出咗sigma新鏡review
之前啲email好似見過再平啲 14000有找
想問下枝50.4買唔買得過
呢個組合我玩左2年
好夠用,對焦快&準(我影小朋友)
35係幾吸引
但睇外國個價要over HK$5000
個樣係好靚仔, 但我個人唔鍾意中間光面果part。
價錢貼住原廠, 香港定價應該貴過原廠35街價, 好快會插水。
全開畫質唔係好出色, 有色散問題, 等睇同原廠35既對比review
支sigma 24 f3.5 到底想點
f3.5 用變焦都得啦
黎緊想由APSC換A7C+28200
因為未用過定焦所以想買支試下
打算用黎自拍vlog 有無邊支輕又質素唔錯
暫時睇緊20F1.8G個支
20G現階段最好
想搭單問
用緊6600,都係想買支定焦試吓
諗緊sigma 16 1.4定20F1.8G邊枝好
等效焦距都係差少少
6600就sigma 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞