[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (64) Sony Sigma Tamron新鏡陸續公佈

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
因為我見youtube好多time lapse 都係8k
想問下A7III 通常用咩腳架
平價就得
而家有枝55.8
未來都係會入支wide zoom + 24-70 2.8啲friend
所以其實S III夠做?
A73比較平衡,除非你拍片比例好重先A7s3
想問問A7R4嘅用家們
執相電腦嘅Spec

考慮緊A73同A7R4 二選一
但擔心A7R4 一闊三大
如果拍
夜景多
output 4k或以下
又唔多crop畫面
會7s3正d
千二萬象素真係好抆,所以先話拍片比重重先好買s3
有冇巴打試過用R4影星
我用緊fotopro 算輕 一千頭左右
想兩邊平衡到,唯獨是A7S III得1200萬像素係咪真係唔夠用,唔放太到100%應該都Okay?
2L/240fps,4K/120fps,低光又好表現,DR又闊啲,真係想狗沖

A7R IV 像素大但低光柒,相嘅Quality可以好好,但要有足夠光源同靚鏡配合。拍片就冇乜特別,正常發揮

A7 III 像素係兩者中間,低光表現都唔錯,但拍片就冇乜特別正常發揮
你呢d 真心o 徙氣,a7r4 低光又唔係唔夠用, 高iso 去到12800 先有分歧 ,你係咪長期去到呢d 地方盡開?

a7siii 去到弱光只會提升拍攝成功率,唔會靚得去邊

你呢d case 點買都會心思思諗無揀果部既好處

唔係去到極黑環境或者長期拍片,買部a7siii 都用唔盡
就係未買先心大心細,我純粹concern 1200萬像素夠唔夠用,所以先問一問
唔聞唔crop 實可以, siii 本身偏向拍片多, 你影相多真心唔好諗, r4 實夠你用
真係有需要用到a7SIII既功能既話根本唔會concern咁多最緊要知自己需要咩

BTW, 我focus左係你個lens cap度, 20MM GM
 係!影相唔夠做
你係唔係唔買?
係呀 咁我會揀A7 III

慳返d錢買多支gm重好啦
a7r3 好d , 開aps mode 一鏡兩味幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞